Παρασκευή 28 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Διαδηλώσεις και καταστολή στην Παιδεία

Μεγάλη διαδήλωση φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χτες στο Σαντιάγκο με αιτήματα τόσο τη δημόσια, δωρεάν και ποιοτική παιδεία άλλα και την αξιοποίηση του πλούτου ειδικά από την εξαγωγή χαλκού, όπου η Χιλή είναι η πρώτη χώρα εξαγωγός στον κόσμο, για τη βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Στους δρόμους του Σαντιάγο βγήκαν πάνω από 100 χιλιάδες φοιτητές - μαθητές και μαζί τους και δάσκαλοι, μεταλλωρύχοι και λιμενεργάτες.

Η αστυνομία αξιοποιώντας και τη δράση προβοκατόρων προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τη διαδήλωση, ενώ επίσης επέμβηκε σε πολλά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να τερματίσει καταλήψεις μαθητών. Οι μαθητές με αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων προχώρησαν σε καταλήψεις για να προβάλλουν τα αιτήματά τους, και να καταγγείλουν την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης αφού το 64% από όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης ανήκει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και την εκκλησία. Ειδικά στα πανεπιστήμια μια λαϊκή οικογένεια είναι σχεδόν απίθανο να μπορέσει να σπουδάσει τα παιδιά της, με τα υπέρογκα δίδακτρα.

Η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα δικαιολόγησε την επέμβαση με το πρόσχημα ότι οι καταλήψεις θα παρεμπόδιζαν τη διενέργεια των λεγόμενων προκριματικών εκλογών για την επιλογή των υποψηφίων προέδρων των εκλογικών συνασπισμών για τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 13 Νοέμβρη φέτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ