ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εξαρση περιστατικών στις «πύλες» εισόδου

Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει πλέον οι συλλήψεις μεταναστών στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Αρκετές φορές δε άνθρωποι σώζονται από πνιγμό την τελευταία στιγμή.

Συγκεκριμένα, χτες 64 μετανάστες διασώθηκαν στη Σάμο και τη Λέσβο. Πλωτό περιπολικό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Ποσειδώνιο της Σάμου πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με 32 επιβαίνοντας, η οποία είχε γεμίσει με νερά. Οι αλλοδαποί περισυνελέγησαν από το πλήρωμα του περιπολικού και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Βαθύ Σάμου, όπου και συνελήφθησαν. Η λέμβος που τους μετέφερε βυθίστηκε.

Αλλη μία φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβος με 32 επιβάτες εντοπίστηκε στην άκρα Αγριλιά της Λέσβου. Η λέμβος είχε εισροή υδάτων, ενώ ορισμένοι μετανάστες βρέθηκαν στη θάλασσα. Δύο περιπολικά περισυνέλεξαν τους ναυαγούς. Στη συνέχεια, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο κεντρικό λιμεναρχείο Μυτιλήνης, όπου και συνελήφθησαν, ενώ η φουσκωτή λέμβος βυθίστηκε. Αλλοι έξι μετανάστες και ένας διακινητής εντοπίστηκαν και πιάστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου Λαδικού Ρόδου. Επέβαιναν σε Ι/Φ σκάφος ονόματι «MAGELLAN» σημαίας ΗΠΑ. Ενας διακινητής και 20 μετανάστες συνελήφθησαν στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε φορτηγό με επικαθήμενο, διαπιστώθηκε ότι ο 50χρονος οδηγός του, μετέφερε εντός του φορτίου (γκρουπάζ) τους μετανάστες με σκοπό να τους περάσει παράνομα στο εξωτερικό. Επίσης, 25 ακόμη μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή Βλαμάρη της Σάμου. Οι μετανάστες, μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο Σάμου, όπου και συνελήφθησαν.

Την περασμένη Τρίτη, πιάστηκαν 39 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή αεροδρομίου - Χαραμίδας Λέσβου, από περιπολία του γραφείου ασφαλείας του κεντρικού λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Ενας διακινητής και πέντε μετανάστες συνελήφθησαν την ίδια μέρα στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας. Ειδικότερα, κατόπιν ελέγχου σε ΙΧΕ όχημα τύπου VAN, διαπιστώθηκε ότι ο 51χρονος οδηγός του, μετέφερε σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη (διπλό τοίχωμα) στην πίσω πόρτα του οχήματος τους μετανάστες.

Δύο ανήλικοι μετανάστες συνελήφθησαν τη Δευτέρα, στο νότιο λιμένα Πατρών. Συγκεκριμένα, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε φορτηγό όχημα - ψυγείο (τράκτορας/ επικαθήμενο), εντοπίστηκαν σε εμφανές σημείο, εντός του χώρου του φορτίου, το οποίο αποτελείτο από παλέτες με χαρτοκιβώτια που περιείχαν βερίκοκα, οι ανήλικοι. Αλλος ένας μετανάστης συνελήφθη στον επιβατικό λιμένα Σούδας Χανίων. Παράλληλα, την ίδια μέρα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 28 μετανάστες στην περιοχή Λεπετύμνου Λέσβου. Δύο διακινητές και 20 μετανάστες εντοπίστηκαν και στη θαλάσσια περιοχή Πλωμαρίου Λέσβου. Συγκεκριμένα, πλωτό περιπολικό του ΛΣ που περιπολούσε στην περιοχή, στο πλαίσιο της μεικτής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», εντόπισε πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει μετανάστες στην περιοχή. Ακολούθησε καταδίωξη του σκάφους, ακινητοποίησή του και σύλληψη των χειριστών, ενώ λίγο αργότερα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο Πλωμάρι οι 20 μετανάστες. Επιπλέον, 25 μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή Κοκκάρι της Σάμου. Σκάφος της φινλανδικής συνοριοφυλακής, αφού εντόπισε λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων, περισυνέλεξε 15 μετανάστες και τους παρέδωσε στη λιμενική αρχή Σάμου όπου συνελήφθησαν. Η πνευστή λέμβος καταστράφηκε, ενώ η μηχανή κατασχέθηκε από το λιμεναρχείο Σάμου. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια περιπολίας, εντοπίστηκαν δέκα ακόμη μετανάστες, οι οποίοι συνελήφθησαν. Επίσης, άλλοι 39 μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή Αγ. Παρασκευή της Σάμου. Αφού μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο Σάμου, συνελήφθησαν. Στην ίδια περιοχή, εντοπίστηκαν 15 μετανάστες, ενώ άλλος ένας βρέθηκε σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή. Τέσσερις μετανάστες πιάστηκαν στο λιμάνι της Πάτρας μέσα σε φορτίο φορτηγού, άλλος ένας στον επιβατικό σταθμό του νότιου λιμανιού. Δύο μετανάστες πιάστηκαν στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας και άλλοι δύο με έναν διακινητή πιάστηκαν σε τζετ σκι στην Ψέριμο.

Την Κυριακή, 32 μετανάστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή νοτιοανατολικά του Αγίου Ευστρατίου. Αλλοι 30 διασώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή Στομίου του κόλπου Γέρα Μυτιλήνης.

Το περασμένο Σάββατο, πιάστηκαν 16 μετανάστες και ο διακινητής τους στις Οινούσσες της Χίου. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Χίου, όπου και συνελήφθησαν. Δύο διακινητές και 17 μετανάστες πιάστηκαν στο ακρωτήρι Πρασσός της Σάμου. Αλλος ένας διακινητής και έξι μετανάστες συνελήφθησαν στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΧΑΙΡΩΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗ
Το χτύπημα ήταν τυφλό και μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο

Με τρεις μαχαιριές κατά πρόσωπο είναι πολύ πιθανό το θύμα να πεθάνει. Αυτό όμως «χάθηκε» χτες στο μάθημα... ανατομίας με βάση τη βιβλιογραφία, που έγινε στο Μεικτό Ορκωτό, από τον Σ. Τσαντίρη, ιδιώτη ιατροδικαστή, αναπληρωτή καθηγητή στην Αστυνομική Ακαδημία. Ο εν λόγω κλήθηκε από τον Γ. Αποστολόπουλο, που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε μαζί με τον Αλ. Χατζηπαυλίδη το 16χρονο μαθητή του 3ου Λυκείου Παλαιού Φαλήρου, το Γενάρη του 2013, ως... σχολιαστής της γνωμάτευσης του γιατρού Γ. Γέμου που χειρούργησε το μαθητή και κατέθεσε χτες στο δικαστήριο. Σημειωτέον, ο ιατροδικαστής δεν είδε τον παθόντα, αλλά συνέταξε το «σχολιασμό» μετά από το μαχαίρωμα. Η υπόθεση σχετίζεται με τη δράση των μελών της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω ιατροδικαστής απεφάνθη ότι «το συγκεκριμένο τραύμα (στο λαιμό) είναι αβαθές γιατί αφορούσε επιπολής τραυματισμούς μαλακών μορίων. Είναι αδιανόητο επιστημονικά αυτό που είπε ο γιατρός για το βάθος του τραύματος. Είναι αντιεπιστημονικοί οι ισχυρισμοί του. Δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση. Το τραύμα ήταν επιφανειακό. Δεν είχε ανθρωποκτόνα πρόθεση, δεν ήταν θανατηφόρα τα τραύματα»...

Στην κατάθεσή του, νωρίτερα, στο δικαστήριο ο Γ. Γέμος, γιατρός ΩΡΛ, διευθυντής αντίστοιχης κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Π. Φαλήρου που χειρούργησε το μαθητή, είπε στο δικαστήριο ότι το τραύμα στην υπογνάθια χώρα ήταν το πιο σοβαρό. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Τον είδα στο φορείο. Ηταν αιμόφυρτος και πανικόβλητος. Η μισή μύτη του είχε αποσπαστεί λόγω του τραύματος. Εφτανε μέχρι το οστό της κάτω γνάθου. Είχε κοπεί το διάφραγμα. Ομως δεν ήταν σοβαρό. Δεν ήταν επικίνδυνο για τη ζωή του. Ηταν τραύμα που αντιμετωπίζεται. Το πιο σοβαρό ήταν στην υπογνάθια χώρα. Είχε κοπεί το δέρμα στην υποτραχηλιακή χώρα. Ηταν σε μήκος περίπου 6 εκατοστά και σε βάθος 3 - 4. Είχε κατεύθυνση προς το καρωτιδικό τρίγωνο. Με ανησύχησε. Αιμορραγούσε. Ολα τα τραύματα του τραχήλου είναι επικίνδυνα για τη ζωή. Είχε φορά κωνοειδή, 1 εκατοστό από την καρωτίδα, μπορεί και λιγότερο». Συμπλήρωσε επίσης ότι το τραύμα της μύτης ήταν χειρουργικό. Εγινε με μαχαίρι. Αν ήταν με γυαλί (σ.σ. όπως υποστηρίζει η υπεράσπιση), δε θα είχε αυτήν τη μορφή και θα άφηνε ρινίσματα.

Επιπρόσθετα, ανέφερε για το τραύμα στο λαιμό ότι θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής. Αν υπήρχε κάκωση της τραχείας, δε θα προλάβαινε. Ηταν σε μια περιοχή γενικά επικίνδυνη. Μάλιστα, το χαρακτήρισε με ιατρικό όρο «τυφλό» χτύπημα που θα προκαλούσε θάνατο αν ήταν πιο βαθύ. Οπως είπε, «η περιοχή έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία και είναι μαζί με το θώρακα ζωτικής σημασίας. Οποιοδήποτε χτύπημα θα μπορούσε δυνάμει να οδηγήσει στο θάνατο. Μόνο αν ο θύτης είχε γνώσεις ανατομίας θα μπορούσε να ελέγξει το χτύπημα. Πιστεύω ότι το θύμα αιφνιδιάστηκε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνήγορος του θύματος προσκόμισε στο δικαστήριο φωτογραφίες του μαθητή, αμέσως μετά από την επίθεση. Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου τις αμφισβήτησε λέγοντας ότι είναι προϊόν φωτομοντάζ... Μετά όμως έκανε κανονική χρήση. Ο χειρουργός Γ. Γέμος τις αναγνώρισε ως γνήσιες που απεικονίζουν την πραγματικότητα. Τέλος, το δικαστήριο διέταξε κατ' αντιπαράσταση εξέταση των δύο. Ο γιατρός Γ. Γέμος, που χειρούργησε το μαθητή, επανέλαβε ότι το τραύμα απείχε 1 εκατοστό από την καρωτίδα και ότι πρόκειται για ευπαθή περιοχή. Ο ιατροδικαστής Σ. Τσαντίρης, που δεν είδε καν το μαθητή, επικαλέστηκε ανατομικούς άτλαντες (σ.σ. βιβλιογραφία), ότι δεν έχει σπουδάσει την ίδια ανατομία με τον κύριο (σ.σ. τον Γέμο) και ότι δεν πεθαίνει κανείς από ένα τέτοιο τραύμα...

Σπείρα υποσχόταν υπεραποδόσεις

Εξαρθρώθηκε σπείρα αλλοδαπών, τα μέλη της οποίας, ακολουθώντας τη μέθοδο της «νιγηριανής απάτης», επιχείρησαν να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από επιχειρηματίες της Κέρκυρας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνελήφθησαν για την υπόθεση αυτή δύο Σενεγαλέζοι, οι οποίοι υποδύονταν τους οικονομικά επιφανείς επενδυτές ακινήτων υψηλής χρηματικής αξίας, ενώ υπόσχονταν υπεραποδόσεις από επενδύσεις σε ακίνητα και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, οι δράστες πιάστηκαν με το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 35.000 ευρώ που πήραν από 34χρονο επιχειρηματία, ως προκαταβολή επένδυσης με «εγγυημένη» υπεραπόδοση που ξεπερνούσε το 100% του συνολικού ποσού της συμφωνίας. Ο επιχειρηματίας θα παραλάμβανε τελικά το ποσό που είχε συμφωνηθεί, σε χρωματισμένα χαρτονομίσματα με ειδική βαφή που τα καθιστούσε δυσδιάκριτα στις τελωνειακές αρχές, ενώ με ειδικούς διαλύτες θα γινόταν ο αποχρωματισμός τους.

Μνημόνιο συνεργασίας

Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΛ.ΑΣ. και το Δήμο της Αθήνας υπογράφουν σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης. Ηδη από τον περασμένο Φλεβάρη είχε σταλεί στο υπουργείο ένα σχέδιο μνημονίου συνεργασίας. Προεκλογικά τόσο ο Γ. Καμίνης όσο και ο Α. Σπηλιωτόπουλος «κοντραρίστηκαν» για μια ισχυρή αστυνομική παρουσία στις γειτονιές της πρωτεύουσας, με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας. Και οι δύο προετοίμασαν την ένταση της καταστολής, με πρόσχημα ένα υπαρκτό πρόβλημα. Κι επανέφεραν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα περί «ανακατάληψης της πόλης» της κυβέρνησης, που έχει ρίξει πολύ νερό στο μύλο της δράσης των φασιστοειδών.

Παράνομη η επ' αόριστον διοικητική κράτηση αλλοδαπών

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη την επ' αόριστον διοικητική κράτηση αλλοδαπών. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμ 2255/23.5.2014 απόφασή του, στο πλαίσιο της διαδικασίας αντιρρήσεων κατά κράτησης που κατατέθηκαν και υποστηρίχτηκαν από τη νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), έκρινε ότι η επ' αόριστον κράτηση αλλοδαπού, υπό το πρόσχημα της επιβολής - μετά από τη 18μηνη κράτηση - μέτρου υποχρεωτικής διαμονής σε κέντρο κράτησης, δεν είναι σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία.

Η παραπάνω απόφαση επιβεβαιώνει την κριτική που έχει εκφραστεί σχετικά με την υπ' αριθμ. 44/2014 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία συνυπέγραψε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, καθιστώντας την έτσι υποχρεωτικά εφαρμόσιμη από τη Διοίκηση, καθώς η πρακτική της επ' αόριστον κράτησης υπηκόου τρίτης χώρας αποτελεί ευθεία παραβίαση του εθνικού, κοινοτικού και διεθνούς δικαίου, που εκθέτει τη Διοίκηση σε παράνομες και συνεπώς ελέγξιμες πρακτικές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δικαστήριο, «το περιοριστικό μέτρο που επιβλήθηκε στον αντιλέγοντα αποτελεί ουσιαστικά συνέχιση της κρατήσεώς του», η κράτηση πέραν των 18 μηνών «δεν ερείδεται σε κάποια νομοθετική διάταξη» και συνεπώς πρέπει να αρθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ