ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 26 χρόνων έφθασε η ανεργία το Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η ανεργία έφθασε το 9,8% από το 9,7% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης. Και στους αριθμούς αυτούς δε συνυπολογίζονται όσοι έχουν ζητήσει επίδομα ανεργίας. Οι θέσεις εργασίας - πλην του αγροτικού τομέα - μειώθηκαν κατά 263.000, έναντι μείωσης 201.000 που είχαν καταγράψει τον προηγούμενο μήνα. Το ίδιο υπουργείο δημοσιοποίησε επίσης και τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του για τις ετήσιες αναθεωρήσεις που θα εκδοθούν το Φλεβάρη, οι οποίες δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία πιθανόν να απώλεσε επιπλέον 824.000 θέσεις εργασίας το 12μηνο μέχρι το Μάρτη του 2009.
Τα όσα δηλαδή έταζαν για την περιβόητη ανάκαμψη της οικονομίας (προς όφελος φυσικά του κεφαλαίου) δεν ευσταθούν. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάινταν αναγκάστηκε χτες να αναγνωρίσει πως η κατάσταση στη χώρα στο πεδίο της απασχόλησης είναι άσχημη. Ωστόσο, επανέλαβε τα γνωστά περί προσπαθειών της κυβέρνησης «να ανακάμψει την οικονομία», υποστηρίζοντας πως έτσι «θα δημιουργηθούν οπωσδήποτε νέες θέσεις εργασίας».
Και στα παραπάνω θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ τα στοιχεία για το γενικό ποσοστό φτώχειας στις ΗΠΑ, που έφθασε το 2008 (δηλαδή τυπικά προ κρίσης) στο 13,2%, πράγμα που σημαίνει 40 εκατομμύρια άνθρωποι(!) στη μητρόπολη του καπιταλισμού.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν ανοίξουν χτες οι κάλπες, οι Ιρλανδοί δέχονταν σημαντικές πιέσεις και εκβιασμούς για να ψηφίσουν υπέρ της «Συνθήκης της Λισαβόνας». Είναι η δεύτερη φορά που καλούνται στις κάλπες για το ίδιο ζήτημα, καθώς το περσινό «ΟΧΙ», που απέσπασε το 53,4% των ψήφων, δεν ικανοποίησε τους Ευρωπαίους και ντόπιους κεφαλαιοκράτες.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα της Ιρλανδίας, η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών, οι μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι, η ιεραρχία της εκκλησίας έχουν δαπανήσει πολλά χρήματα στην εκστρατεία του «ΝΑΙ». Μάλιστα στο ίδιο «παιχνίδι» εντάσσονται και οι πιέσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν αλλά και οι προειδοποιήσεις του για «αποσταθεροποίηση» και «περιθωριοποίηση» της χώρας. Αφήνεται να εννοηθεί πως η καταψήφιση της Συνθήκης θα σημαίνει και την αποδοκιμασία του κυβερνητικού συνασπισμού.
Και όλα αυτά επειδή η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν εγκριθεί απ' όλα τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα που ζητά από τους πολίτες της να προσέλθουν σε δημοψήφισμα. Ολες οι υπόλοιπες χώρες - εκτός από την Πολωνία και την Τσεχία, που το ζήτημα «σκοντάφτει» στην επικύρωση από τους προέδρους των χωρών - έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ο Πολωνός Πρόεδρος, Λεχ Καζίνσκι, έχει δεσμευτεί ότι θα κυρώσει τη Συνθήκη αν η Ιρλανδία πει το «ΝΑΙ». Παρόμοια στάση είχε και ο Τσέχος Πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους, ωστόσο από την Τρίτη υποστήριξε ότι θα περιμένει πρώτα τη γνωμοδότηση του τσέχικου Συνταγματικού Δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγαν με νέα αγωγή κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας, 17 γερουσιαστές προερχόμενοι από το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών.
Τα εκλογικά τμήματα αναμενόταν να κλείσουν χτες στις 22.00 (τοπική ώρα), ενώ η καταμέτρηση θα ξεκινήσει σήμερα το πρωί και τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται από το απόγευμα. Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 48-68% των Ιρλανδών προτίθεται να ψηφίσει υπέρ, το 17-33% κατά και ένα 19% δήλωνε πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες μπροστάρης στην εκστρατεία του «ΟΧΙ» είναι η οργάνωση - «ομπρέλα» «Κίνημα του Λαού» (People's Movement) στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις με ταξικό περιεχόμενο, το ΚΚ Ιρλανδίας, το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας και άλλα προοδευτικά κόμματα. Καθημερινή ήταν η μάχη του για να ενημερώσει το λαό για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Συνθήκης αλλά και για να ξεσκεπάσει και να καταγγείλει τις ενέργειες που έχουν στόχο τη χειραγώγηση του λαού.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Στη ματαίωση του προγραμματισμένου ταξιδιού τους στην Κούβα αναγκάστηκαν να προβούν τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης εξαιτίας του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ απέναντι στο Νησί της Επανάστασης. Συγκεκριμένα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει δύο συναυλίες στην Αβάνα στα τέλη του μήνα, ωστόσο εξαιτίας των περιορισμών που ισχύουν σήμερα στις ΗΠΑ και απαγορεύουν στους κατά τ' άλλα «ελεύθερους» Αμερικανούς πολίτες να ταξιδεύουν στην Κούβα, αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψη.
Σε ισχύ - όπως και την πρώτη μέρα - παραμένει ο οικονομικός, χρηματοπιστωτικός και εμπορικός αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας, Ρικάρντο Αλαρκόν. Μιλώντας στη 12η Συνάντηση των Επιτροπών Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Πρόληψης, Νομικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικού Χρέους, Περιφερειακής Ανάπτυξης του «Κοινοβουλίου της Λατινικής Αμερικής» (PARLATINO), τόνισε πως παρά την αλλαγή της φρασεολογίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον Ομπάμα, ο αποκλεισμός διατηρείται.
Υπενθύμισε πως απόδειξη αυτού είναι η πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, να συνεχίσει τον αποκλεισμό μέσω του Νόμου για το Εμπόριο με τον Εχθρό (Trading with the Enemy Act), υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή «εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ». Ο Αλαρκόν εξέφρασε την πεποίθησή του πως στην προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα εξεταστεί για άλλη μια φορά η πρόταση για άρση του αποκλεισμού, ο αριθμός των χωρών που θα την στηρίζουν θα είναι ο ίδιος ή και μεγαλύτερος απ' ό,τι πέρσι.
Υπενθύμισε επίσης πως η Ουάσιγκτον συνεχίζει να στηρίζει και να δίνει καταφύγιο σε γνωστούς εγκληματίες, όπως είναι ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, ενώ κρατά παράνομα στη φυλακή τους πέντε Κουβανούς πατριώτες, οι οποίοι εκτίουν βαρύτατες ποινές. Οι ποινές των τριών εκ των πέντε αναμένεται να επανεξεταστούν στις 13 του Οκτώβρη από δικαστήριο της Ατλάντα.
Στις εκδηλώσεις για την 60ή επέτειο από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) συμμετέχει το τελευταίο 48ωρο στο Στρασβούργο ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στο πρόσωπο του οποίου συμπυκνώνεται η πορεία ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ. Σε ομιλία του για την επέτειο του Οργανισμού, ισχυρίστηκε ότι αν και το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι γέννημα της λεγόμενης ψυχροπολεμικής περιόδου «δεν έγινε, ωστόσο, αρένα αντιπαράθεσης». Σε άλλο σημείο είπε πως «20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου οι διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη παραμένουν, μολονότι δεν υπάρχουν πλέον απειλές νέων τειχών στην ήπειρο». Επιπλέον διαπίστωσε ότι ακόμη και τώρα παραμένει ο κίνδυνος ένοπλης σύρραξης στην Ευρώπη και ότι οι συνθήκες δουλειάς για το ΣτΕ «δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ευνοϊκές».
Ο Γκορμπατσόφ επρόκειτο χτες να μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣτΕ στο Στρασβούργο με θέμα «Κοινωνικές Προκλήσεις και το μέλλον του Κοινού Ευρωπαϊκού μας Σπιτιού». Επιπλέον, αναμενόταν να μεταβεί και στο Βερολίνο για να ...δρέψει τους καρπούς της προ 25ετίας πολιτικής του, καθώς (σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης...) θα έπαιρνε βραβείο «Κουαντρίγκα» της κατηγορίας «Η δυναμική της Ελπίδας» για τον «κρίσιμο ρόλο του στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού κομμουνισμού», σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, 3 Οκτώβρη, κατά τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 19 χρόνια από την επίσημη ενοποίηση της Γερμανίας, το 1990...