ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού

Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του (στις 30/11) απέστειλε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ). Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην πολιτική που ακολουθείται και που έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση του χώρου των καλλιτεχνών και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του χώρου των Τεχνών.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Μιλάτε για τον Ελληνικό Πολιτισμό και ετοιμάζεστε για την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχοντας αποψιλώσει το χώρο του Πολιτισμού από θεσμούς και προσωπικό, έχοντας φέρει σε σημείο διάλυσης θεσμούς και φορείς που έχουν ως αντικείμενό τους την προστασία και ανάδειξη της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ο ΕΟΜΜΕΧ με την μεγάλη προσφορά του στο λαϊκό Πολιτισμό, λαογραφικά και άλλα μουσεία, έχοντας φέρει σε απόγνωση χιλιάδες καλλιτέχνες με τη φορολογική σας πολιτική, όπου οι φόροι είναι περισσότεροι από τα έσοδα, με την πολιτική σας στο θέμα της Υγείας και της Ασφάλισης, όπου όλοι οι εργαζόμενοι και - μαζί και οι καλλιτέχνες - υφίστανται το δόγμα «η δωρεάν Υγεία δεν είναι για όλους» που διατυπώνει περίτρανα ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησής σας».

«Το ΕΕΤΕ, ο συλλογικός φορέας των 5.500 εικαστικών καλλιτεχνών, φορέας του κράτους από το 1944, ΝΠΔΔ, ασφυκτιά λόγω έλλειψης προσωπικού. Η επιχορήγηση του ΕΕΤΕ από το κράτος έχει πέσει σε επίπεδα όπου κάθε δραστηριότητα είναι απαγορευτική, ενώ το υπουργείο τηρεί "σιγήν ιχθύος" σε προτάσεις του ΕΕΤΕ που αφορούν το σύνολο του καλλιτεχνικού δυναμικού του τόπου μας, όπως η έκθεση "Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση", Υπαίθρια Εκθεση Εικαστικών στην οδό Βαλτετσίου που έχει παραχωρηθεί από το Δ. Αθήνας, Εκθέσεις Σύγχρονης Δημιουργίας σε Δήμους και στο εξωτερικό, το 4ο Συνέδριο Εικαστικών Τεχνών κ.ά. Οι εικαστικοί καλλιτέχνες απαξιώνονται ως δημιουργοί: Αμφισβητείται η υπόστασή τους από το Κράτος, ο δημόσιος χώρος παραδίδεται στους Ιδιώτες και τα δημόσια έργα στους μεσάζοντες κάθε είδους. Θεσμοί που θα δώσουν άλλη όψη στο δημόσιο χώρο και θα τον αναβαθμίσουν, όπως ο νόμος 2557/97 (για το 1% που πρέπει να διατίθεται για τη δημιουργία και τοποθέτηση εικαστικών έργων σε αυτά) δεν υλοποιούνται εδώ και χρόνια και έρχεται σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο ως "σωτήρας" να εκπολιτίσει τους "αυτόχθονες ιθαγενείς" καλλιτέχνες με τέχνη εισαγόμενη, ελεγχόμενη από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων στη διατυμπανιζόμενη ως "ανάπλαση" εκχώρηση του Εθνικού Κήπου»...

Και καταλήγει η επιστολή: «Οι Εικαστικοί Καλλιτέχνες μαζί με τους άλλους εργαζόμενους τασσόμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων που συντελούνται, κατά των απολύσεων, κατά της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και μέσα σε αυτά και της Τέχνης, κατά της εκχώρησης του πλούτου του τόπου στους ιδιώτες. Παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, προϋπόθεση για να έρθουν οι καλλιτέχνες μαζί με τους εργαζόμενους, με τα λαϊκά στρώματα, στο προσκήνιο της Τέχνης και της ζωής».

16ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
Προσδοκίες, όνειρα και φόβοι των παιδιών

Ξεκίνησε, την περασμένη Κυριακή, το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, με 61 ταινίες μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ που προέρχονται από 38 χώρες απ' όλο τον κόσμο. Ετσι, μέχρι τις 7 Δεκέμβρη γίνονται προβολές στον Πύργο, την Αμαλιάδα, τα Λεχαινά, τη Γαστούνη και σε άλλες πόλεις της Ηλείας. Στο Φεστιβάλ αυτό προβάλλονται ταινίες επαγγελματιών που έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία. Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν ταινίες από την Γκάνα, την Φινλανδία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, την Κούβα, το Μεξικό, την Ιρλανδία, την Τουρκία, τη Δανία, τη Ρωσία, το Ιράκ, την Ουγγαρία, την Τσεχία, το Κατάρ, την Ινδία, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ κ.ά. Οι προβολές του διαγωνιστικού προγράμματος του 16ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπία, θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο στο θέατρο «Απόλλων».

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται, επίσης, το πρόγραμμα προβολών του Ελληνικού Τμήματος της 13ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - Camera Zizanio. Σε ό,τι αφορά στα βραβεία της Νεανικής Δημιουργίας αναδεικνύουν εκείνες τις νεανικές δημιουργίες που ξεχωρίζουν για την καλή χρήση των οπτικοακουστικών μέσων, την πρωτοτυπία και αναπτύσσουν την επικοινωνία μεταξύ των νέων. Οι κριτικές επιτροπές έχουν την ευχέρεια να απονείμουν και άλλες διακρίσεις (μνείες) για ταινίες με ξεχωριστές αρετές.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της φετινής 13ης Camera Zizanio είναι ότι, ανάμεσα στις 269 ταινίες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, οι φετινές 71 ελληνικές συμμετοχές είναι ένας αριθμός αισθητά αυξημένος σε σύγκριση με πέρυσι. Αν και η ποσότητα δεν παίζει ρόλο στην καλλιτεχνική δημιουργία, στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ουσιαστική. Με την ανυπαρξία κεντρικού προγράμματος οπτικοακουστικής παιδείας στα σχολεία και μηδενική ενίσχυση, η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου σε σχολικό περιβάλλον απαιτεί σθένος κι αποτελεί άθλο για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Εξαιρετικά μεγάλη, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είναι η συμμετοχή ταινιών που έχουν γίνει σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ μικρή αλλά συνεχώς διευρυνόμενη είναι η παρουσία ταινιών που έγιναν σε νηπιαγωγεία!

Η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν.

Αφιέρωμα στον Σουγιούλ

Σήμερα Τρίτη, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, το Μέγαρο τραγουδάει Σουγιούλ «Το τραγούδι που σου 'γραφα». Με παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο, οι ερμηνευτές θα αποδώσουν αντιπροσωπευτικά κομμάτια της πλούσιας εργογραφίας του Μικρασιάτη συνθέτη (πάνω από 750 τραγούδια, μουσική για 50 θεατρικές επιθεωρήσεις και 20 κινηματογραφικές ταινίες). Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Δάρρα, Σόνια Θεοδωρίδου, Νίνα Λοτσάρη, Κώστας Μακεδόνας, Αγγελος Παπαδημητρίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Θάνος Πολύδωρας, Χρυσούλα Στεφανάκη, Μπάμπης Τσέρτος, Κώστας Χατζής, ενώ συμμετέχουν η Παιδική Χορωδία «Εμπνευσις» και δωδεκαμελές μουσικό σύνολο. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μαλισσόβας.

Μουσικό παραμύθι

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει σήμερα Τρίτη 3/12, 19.30, το μουσικό παραμύθι «Μέλανι και Ευτυχία». Το παραμύθι εξελίσσεται την περίοδο των Χριστουγέννων. Εχει στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας καθώς και την ευαισθητοποίηση των παιδιών. Στην αφήγηση του παραμυθιού η Δώρα Λουίζου. Συμμετέχει η παιδική χορωδία «Τέττιξ». Πολυχώρος «Αννα και Μαρία Καλουτά», Τιμοκρέοντος 6α, Νέος Κόσμος. Είσοδος ελεύθερη.

Από Τετάρτη 11 Δεκέμβρη προστίθεται μια παράσταση κάθε Τετάρτη, στις 18.00, λαϊκή απογευματινή, με εισιτήριο 15 ευρώ, για την «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις, που παρουσιάζεται με επιτυχία στο θέατρο «Τζένη Καρέζη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ