Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
16ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
Προσδοκίες, όνειρα και φόβοι των παιδιών

Ξεκίνησε, την περασμένη Κυριακή, το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, με 61 ταινίες μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ που προέρχονται από 38 χώρες απ' όλο τον κόσμο. Ετσι, μέχρι τις 7 Δεκέμβρη γίνονται προβολές στον Πύργο, την Αμαλιάδα, τα Λεχαινά, τη Γαστούνη και σε άλλες πόλεις της Ηλείας. Στο Φεστιβάλ αυτό προβάλλονται ταινίες επαγγελματιών που έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία. Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν ταινίες από την Γκάνα, την Φινλανδία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, την Κούβα, το Μεξικό, την Ιρλανδία, την Τουρκία, τη Δανία, τη Ρωσία, το Ιράκ, την Ουγγαρία, την Τσεχία, το Κατάρ, την Ινδία, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ κ.ά. Οι προβολές του διαγωνιστικού προγράμματος του 16ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπία, θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο στο θέατρο «Απόλλων».

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται, επίσης, το πρόγραμμα προβολών του Ελληνικού Τμήματος της 13ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - Camera Zizanio. Σε ό,τι αφορά στα βραβεία της Νεανικής Δημιουργίας αναδεικνύουν εκείνες τις νεανικές δημιουργίες που ξεχωρίζουν για την καλή χρήση των οπτικοακουστικών μέσων, την πρωτοτυπία και αναπτύσσουν την επικοινωνία μεταξύ των νέων. Οι κριτικές επιτροπές έχουν την ευχέρεια να απονείμουν και άλλες διακρίσεις (μνείες) για ταινίες με ξεχωριστές αρετές.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της φετινής 13ης Camera Zizanio είναι ότι, ανάμεσα στις 269 ταινίες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, οι φετινές 71 ελληνικές συμμετοχές είναι ένας αριθμός αισθητά αυξημένος σε σύγκριση με πέρυσι. Αν και η ποσότητα δεν παίζει ρόλο στην καλλιτεχνική δημιουργία, στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ουσιαστική. Με την ανυπαρξία κεντρικού προγράμματος οπτικοακουστικής παιδείας στα σχολεία και μηδενική ενίσχυση, η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου σε σχολικό περιβάλλον απαιτεί σθένος κι αποτελεί άθλο για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Εξαιρετικά μεγάλη, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είναι η συμμετοχή ταινιών που έχουν γίνει σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ μικρή αλλά συνεχώς διευρυνόμενη είναι η παρουσία ταινιών που έγιναν σε νηπιαγωγεία!

Η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ