ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2024
Σελ. /40
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Η διαιώνιση της κατοχής στο επίκεντρο των σχεδιασμών για την επόμενη μέρα

Παραλήρημα από τους Ισραηλινούς για το μέλλον της Γάζας

Η συνεχής κλιμάκωση των μαχών και οι αναδιατάξεις των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στη Βόρεια και Νότια Λωρίδα της Γάζας εξελίσσονται παράλληλα με τις πολεμικές ιαχές και απειλές της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για κατοχή διαρκείας...

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επέμεινε και αυτήν τη βδομάδα πως ο πόλεμος στη Γάζα θα τελειώσει «μόνο όταν επιτευχθούν όλοι οι στόχοι». Οπως εξήγησε, ούτε ο στρατός θα αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας ούτε θα απελευθερωθούν «χιλιάδες τρομοκράτες».

Σ' ένα ακόμα πολεμικό παραλήρημα, επανέλαβε ότι ο στρατός δεν θα φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας και ότι «το μόνο πράγμα που θα συμβεί είναι η απόλυτη νίκη στον πόλεμο κατά της Χαμάς».

Την ίδια ώρα, το ισραηλινό κρατικό δίκτυο ΚΑΝ μετέδωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο «μετάβασης» από τη στρατιωτική κατοχή της Γάζας στη διαχείριση της περιοχής από έναν «αραβικό συνασπισμό» χωρών της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, τα ΗΑΕ κ.ά., με αντάλλαγμα την «εξομάλυνση» των σχέσεών τους με το Ισραήλ και το άνοιγμα του δρόμου προς «ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος με ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή».

Επιπλέον, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ενημερώνοντας την Βουλή (Κνέσετ), δήλωσε ότι η χώρα του θα διατηρήσει τον στρατιωτικό έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και μετά το τέλος του πολέμου, ώστε να έχει την «ελευθερία να λειτουργεί όπως κάνει και στη Δυτική Οχθη».


Απείλησε επίσης με κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, υπαινισσόμενος ότι η απόσυρση της ταξιαρχίας Κιργιάτι από τη Λωρίδα της Γάζας και η αντικατάστασή της με άλλη, από την πόλη Χαν Γιούνις, εξυπηρετεί τα σχέδια ενίσχυσης του λεγόμενου βόρειου μετώπου στα σύνορα με τον Λίβανο.

Πλάι στις δηλώσεις και κινήσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι τα «δύο κράτη» για τα οποία μιλάνε οι ΗΠΑ ως «λύση» στο Παλαιστινιακό, δεν είναι τίποτα περισσότερο από διαιώνιση της ισραηλινής κατοχής.

Σε άρθρο του ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας «New York Times» Τόμας Φρίντμαν αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί άμεσα τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένου αλλά βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους» σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας, το οποίο θα τύχει «κάποιας μορφής» αναγνώρισης από τις ΗΠΑ, «δίχως να απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ».

Κάνει δε λόγο για «νέο δόγμα Μπάιντεν», που θα περιλαμβάνει και την ενίσχυση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και την εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, ώστε να διατηρηθεί μια «σκληρή στρατιωτική στάση» έναντι του Ιράν και των «αντιπροσώπων» του στη Μέση Ανατολή.

Οι πληροφορίες του Φρίντμαν συγκλίνουν με εκείνες που παρουσίασε ένα 24ωρο νωρίτερα (31/1/24) η αμερικανική ηλεκτρονική εφημερίδα «Axios», κάνοντας λόγο για πιθανή αναγνώριση ενός «παλαιστινιακού κράτους» μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα.


ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΓΕΝΙΚΕΥΘΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
Πολλαπλασιάζονται οι εστίες ανάφλεξης σε όλη την περιοχή

Αντίποινα ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για τον θάνατο 3 Αμερικανών και τον τραυματισμό άλλων 40 σε αμερικάνικη βάση στην Ιορδανία

Αμερικάνικη βάση στη Συρία
Αμερικάνικη βάση στη Συρία
Η επίθεση που εξαπέλυσαν την Κυριακή 28/1 δυνάμεις της «Ισλαμικής Αντίστασης του Ιράκ» κατά θέσης του αμερικανικού στρατού σε στρατιωτική βάση που είναι γνωστή ως «Πύργος 22» και βρίσκεται στο έδαφος της Ιορδανίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, προκάλεσε τις πρώτες απώλειες μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη.

Ειδικότερα, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 3 Αμερικανών στρατιωτών και τον τραυματισμό άνω των 40. Κατά ορισμένες πληροφορίες, το μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος που τους επιτέθηκε πετούσε στην περιοχή παράλληλα με ένα αμερικανικό, προκαλώντας αιφνιδιασμό. Στην Ιορδανία σταθμεύουν περίπου 3.000 Αμερικανοί, μεταξύ άλλων και λόγω του πολέμου στη Γάζα, αυξάνοντας τις εστίες κινδύνου για μια γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή.

Στη Συρία, οι περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης Ασαντ, με πρόσχημα την «καταπολέμηση των τζιχαντιστών», ενώ στο Ιράκ υπάρχουν περίπου 2.500, με την κυβέρνηση του Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι να διαπραγματεύεται την αποχώρησή τους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, πάντως, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει αντίποινα, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά». Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, απείλησε την Πέμπτη ότι τα αντίποινα αυτά θα έχουν διάρκεια, επέρριψε ευθύνες σε σιιτικές πολιτοφυλακές που δρουν σε Συρία και Ιράκ, υποδεικνύοντας ως βασικό υπεύθυνο το Ιράν, ενώ δύο μέρες νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε ανακοινώσει ότι είχε πάρει τις αποφάσεις του για το πού, πότε και πώς θα επιβληθούν τα αντίποινα.

Στο φόντο των απειλών αυτών, κυκλοφόρησαν φήμες στο τέλος της βδομάδας ότι το Ιράν μειώνει ή θα μειώσει τους «Φρουρούς της Επανάστασης» και τους στρατιωτικούς συμβούλους που έχει στείλει σε Συρία και Ιράκ. Παράλληλα, ο Ιρανός Πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, την Παρασκευή δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να απαντήσει σθεναρά σε όποιον επιχειρήσει να την εκφοβίσει.

Σταθερά ανεβαίνει η ένταση και σε Υεμένη - Ερυθρά Θάλασσα, με τους Χούθι να συνεχίζουν τις επιθέσεις σε πλοία που διέρχονται από την περιοχή και τις ΗΠΑ - Βρετανία να απαντούν με αεροπορικές επιδρομές και πυραυλικές επιθέσεις.

Παράλληλα, οι εχθροπραξίες Ισραήλ - Λιβάνου στη μεθόριό τους συνεχίζονται ακατάπαυστα υπό τις απειλές Ισραηλινών στρατηγών ακόμη και για έναν γενικευμένο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.


Νέες διαμαρτυρίες στο Ισραήλ κατά του πολέμου

Από πρόσφατη αντιπολεμική διαμαρτυρία στη Χάιφα
Από πρόσφατη αντιπολεμική διαμαρτυρία στη Χάιφα
Παρά την εντεινόμενη καταστολή από τις ισραηλινές αρχές κατά οποιασδήποτε φωνής μέσα στη χώρα στέκεται απέναντι στο μακελειό στη Γάζα, συνεχίζονται και μέσα στο ίδιο το Ισραήλ πολύμορφες παρεμβάσεις ενάντια στον πόλεμο.

Την Παρασκευή, εκατοντάδες άνθρωποι, Εβραίοι και Αραβες Ισραηλινοί συμμετείχαν στη Χάιφα σε συνδιάσκεψη του κινήματος «Standing Together» (στο οποίο συμμετέχουν διάφοροι φορείς και οργανώσεις), η οποία αποτέλεσε μια μαζική διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή.

«Αποτελούμε το στρατόπεδο της ζωής ενάντια στο στρατόπεδο του θανάτου (...) ενάντια σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν αθώοι άνθρωποι στη Γάζα...», ακούστηκε από τους ομιλητές.

«Ζητάμε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι τώρα, να φύγει από τη Γάζα (ο στρατός) και να τελειώσουν ο πόλεμος και η κατοχή αμέσως», τονίστηκε επίσης.

«Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι βρίσκονται εδώ για να μείνουν. Στηρίζουμε κάθε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό της δολοφονίας αθώων πολιτών στη Γάζα», σημείωσαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ