Σάββατο 3 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΓΕΝΙΚΕΥΘΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
Πολλαπλασιάζονται οι εστίες ανάφλεξης σε όλη την περιοχή

Αντίποινα ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για τον θάνατο 3 Αμερικανών και τον τραυματισμό άλλων 40 σε αμερικάνικη βάση στην Ιορδανία

Αμερικάνικη βάση στη Συρία
Αμερικάνικη βάση στη Συρία
Η επίθεση που εξαπέλυσαν την Κυριακή 28/1 δυνάμεις της «Ισλαμικής Αντίστασης του Ιράκ» κατά θέσης του αμερικανικού στρατού σε στρατιωτική βάση που είναι γνωστή ως «Πύργος 22» και βρίσκεται στο έδαφος της Ιορδανίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, προκάλεσε τις πρώτες απώλειες μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη.

Ειδικότερα, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 3 Αμερικανών στρατιωτών και τον τραυματισμό άνω των 40. Κατά ορισμένες πληροφορίες, το μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος που τους επιτέθηκε πετούσε στην περιοχή παράλληλα με ένα αμερικανικό, προκαλώντας αιφνιδιασμό. Στην Ιορδανία σταθμεύουν περίπου 3.000 Αμερικανοί, μεταξύ άλλων και λόγω του πολέμου στη Γάζα, αυξάνοντας τις εστίες κινδύνου για μια γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή.

Στη Συρία, οι περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης Ασαντ, με πρόσχημα την «καταπολέμηση των τζιχαντιστών», ενώ στο Ιράκ υπάρχουν περίπου 2.500, με την κυβέρνηση του Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι να διαπραγματεύεται την αποχώρησή τους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, πάντως, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει αντίποινα, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά». Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, απείλησε την Πέμπτη ότι τα αντίποινα αυτά θα έχουν διάρκεια, επέρριψε ευθύνες σε σιιτικές πολιτοφυλακές που δρουν σε Συρία και Ιράκ, υποδεικνύοντας ως βασικό υπεύθυνο το Ιράν, ενώ δύο μέρες νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε ανακοινώσει ότι είχε πάρει τις αποφάσεις του για το πού, πότε και πώς θα επιβληθούν τα αντίποινα.

Στο φόντο των απειλών αυτών, κυκλοφόρησαν φήμες στο τέλος της βδομάδας ότι το Ιράν μειώνει ή θα μειώσει τους «Φρουρούς της Επανάστασης» και τους στρατιωτικούς συμβούλους που έχει στείλει σε Συρία και Ιράκ. Παράλληλα, ο Ιρανός Πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, την Παρασκευή δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να απαντήσει σθεναρά σε όποιον επιχειρήσει να την εκφοβίσει.

Σταθερά ανεβαίνει η ένταση και σε Υεμένη - Ερυθρά Θάλασσα, με τους Χούθι να συνεχίζουν τις επιθέσεις σε πλοία που διέρχονται από την περιοχή και τις ΗΠΑ - Βρετανία να απαντούν με αεροπορικές επιδρομές και πυραυλικές επιθέσεις.

Παράλληλα, οι εχθροπραξίες Ισραήλ - Λιβάνου στη μεθόριό τους συνεχίζονται ακατάπαυστα υπό τις απειλές Ισραηλινών στρατηγών ακόμη και για έναν γενικευμένο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τις πλάτες των ΗΠΑ το Ισραήλ απειλεί με γενικευμένο πόλεμο στον Λίβανο (2024-06-29 00:00:00.0)
Βήμα σοβαρής κλιμάκωσης το μπαράζ επιδρομών των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ (2024-02-06 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν η αντιπαράθεση με το Ιράν και οι κίνδυνοι γενικευμένης ανάφλεξης (2024-02-02 00:00:00.0)
Νέες συγκρούσεις με το Ισραήλ και συμμάχους του (2023-11-01 00:00:00.0)
Σταθερά στο στόχαστρο των ΗΠΑ (2021-02-10 00:00:00.0)
Επίδειξη αμερικανικής ισχύος με περιπολίες πλοίων (2008-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ