Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέες συγκρούσεις με το Ισραήλ και συμμάχους του

Η επιλογή του Ισραήλ και των ΗΠΑ να κλιμακώσουν την επέμβαση στη Γάζα πολλαπλασιάζει τις αντιδράσεις και τους κινδύνους διάχυσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Χτες ο Υεμενίτης ταξίαρχος και εκπρόσωπος Τύπου των Χούθι, Γιαχία Σαρί, ανέλαβε την ευθύνη για την εξαπόλυση επίθεσης από την Ερυθρά Θάλασσα με drone στην πόλη Εϊλάτ του Ισραήλ (από την οποία δεν προκλήθηκαν θύματα), προειδοποιώντας ότι τέτοιες επιθέσεις θα συνεχιστούν ώσπου να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από ορισμένες πλευρές ως «κήρυξη πολέμου κατά του Ισραήλ».

Η εξέλιξη χτυπά «συναγερμό» και στον στρατό της Σαουδικής Αραβίας, που έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά τις πρόσφατες φονικές συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης, όταν οι τελευταίοι προσπάθησαν να εκτοξεύσουν έναν πύραυλο πάνω από το βασίλειο προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με το «Bloomberg», τέσσερις Σαουδάραβες στρατιώτες σκοτώθηκαν την περασμένη βδομάδα σε μάχες με τις δυνάμεις Χούθι στην ορεινή νοτιοδυτική επαρχία Τζαζάν, στα σύνορα με την Υεμένη.

Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν τη Δευτέρα τον Σαουδάραβα υπουργό Αμυνας Χαλίντ Μπιν Σαλμάν να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπου συζήτησε τις συνέπειες από τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς και την κατάσταση στην Υεμένη.

Στο «κόκκινο» και η ένταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Στο μεταξύ, τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ, όπου η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε και χτες ότι συνέχισε τις εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό, που μέχρι τώρα έχουν προκαλέσει τον θάνατο περίπου 50 μαχητών της οργάνωσης. Ο δε ισραηλινός στρατός υποστήριξε επίσης ότι πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, ενώ ο επικεφαλής της δύναμης Quds, των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης», μετέβη στον Λίβανο για τον «συντονισμό μεταξύ των συμμάχων». Σε ένα σύντομο βίντεο που δημοσιοποίησε χτες η Χεζμπολάχ, ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, καλεί τον κόσμο να περιμένει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, στις 15.00, ώρα λήξης της προσευχής των μουσουλμάνων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένεται διάγγελμά του ή κάποιο άλλο σημαντικό γεγονός.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, εκπρόσωπος του Πενταγώνου έκανε νέο απολογισμό των επιθέσεων που δέχονται αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή. Είπε πως αμερικανικά στρατεύματα και σύμμαχοί τους έγιναν τις τελευταίες δυο βδομάδες στόχοι 27 επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή ρουκέτες σε Συρία και Ιράκ. Λίγες ώρες μετά έγιναν επιθέσεις από δύο στρατιωτικά drones στην αεροπορική βάση Αΐν Αλ Ασάντ, στο δυτικό Ιράκ, η οποία φιλοξενεί δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Αργότερα χτες το βράδυ, άλλος εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν άλλους 300 στρατιώτες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, προκειμένου να παράσχουν τηλεπικοινωνιακή στήριξη και τεχνογνωσία σε θέματα εκρηκτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ