Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταδίκη της απάνθρωπης πολιτικής της καταστολής και του εγκλωβισμού ΕΕ - κυβερνήσεων

Παρέμβαση της βουλευτή του Κόμματος Μαρίας Κομνηνάκα στην Επιτροπή για το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα

Οι προσφυγές και οι μετανάστες δεν είναι παράτυποι ή «λαθραίοι», αλλά τα θύματα των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων

Eurokinissi

Οι προσφυγές και οι μετανάστες δεν είναι παράτυποι ή «λαθραίοι», αλλά τα θύματα των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων
Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ δεν προστατεύει τα δικαιώματα των ξεριζωμένων και εντείνει την άδικη σε βάρος τους πολιτική. Αυτό υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, στη χτεσινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου έκανε ενημέρωση ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης.

Ο υπουργός, υπερασπιζόμενος την πολιτική της βάρβαρης καταστολής των προσφύγων και μεταναστών, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της ληστρικής εκμετάλλευσης, των 33 κλειστών δομών - φυλακών, εμφάνισε τις ροές ως «διαχειρίσιμες και μειούμενες», λέγοντας ότι «στον Εβρο οι ροές έχουν μηδενιστεί και σε Λέσβο και Σάμο έχουν μειωθεί στο 70% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο». Απέδωσε αυτή την κατάσταση στην «αποτελεσματικότητα αποτροπής του Λιμενικού», αλλά και στο παζάρι που γίνεται αυτήν την περίοδο και με την Τουρκία, το προετοιμαζόμενο «μνημόνιο κατανόησης», ενώ έκανε αναφορά και στην ενδεχόμενη συμφωνία - αν εγκρίνει η ΕΕ - να παίρνουν ολιγοήμερη τουριστική βίζα Τούρκοι πολίτες για 7 νησιά του Αιγαίου. Σχετικά με το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και τη δήθεν αλληλεγγύη που προωθεί, παραδέχτηκε ότι «είναι προϊόν συμβιβασμού».

Ταυτόχρονα, για το ζήτημα των εποχικών εργατών, το νέο σκλαβοπάζαρο που ετοιμάζεται με διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες (έως τώρα αφορά το Μπαγκλαντές), δήλωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προτίθεται να προχωρήσει.

Εντείνεται ο διωγμός των ξεριζωμένων

Απαντώντας, η εισηγήτρια του ΚΚΕ τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Η σημερινή ενημέρωση έρχεται καθυστερημένα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή, ενώ συνεχίζεται και κλιμακώνεται η αιματηρή, αποτρόπαιη και απάνθρωπη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, με την άμεση εμπλοκή και συμβολή της χώρας μας.

Οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, με οδυνηρές συνέπειες και για τον ελληνικό λαό, όπως και για όλους τους λαούς της περιοχής. Η νέα ανάφλεξη του πολεμικού μετώπου στη Μέση Ανατολή, όπως και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για την υπέρμετρη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η αύξηση στα καραβάνια των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών είναι άμεση απόρροια αυτής της όξυνσης, που με προκλητικό τρόπο αναφέρεται στο σημείωμα για τη σημερινή ενημέρωση γενικά και αόριστα ως "διεθνής αναταραχή". Το μαρτυρούν τα ίδια τα επίσημα στοιχεία από τις εθνικότητες των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας. Στις υψηλότερες θέσεις βρίσκονται οι Παλαιστίνιοι.

Γι' αυτό και η δήθεν μείωση των ροών, για την οποία, με κάθε ευκαιρία, κόμπαζε η κυβέρνησή σας, η κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν και παραμένει απάτη. Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια να συσκοτιστεί η κλιμάκωση της βάρβαρης πολιτικής της καταστολής και του εγκλωβισμού σε βάρος των ξεριζωμένων, που υπηρετείται και από το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Η αποτροπή που κλίνετε σε όλες τις πτώσεις, για την οποία καμαρώνατε και σήμερα, κύριε υπουργέ.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τον βάρβαρο χαρακτήρα του νέου Συμφώνου, που δεν στοχεύει στην προστασία των ξεριζωμένων και των δικαιωμάτων τους, αλλά επεκτείνει και δυναμώνει την άδικη και απάνθρωπη σε βάρος τους πολιτική. Διατηρώντας ταυτόχρονα τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη μετατροπή των πρώτων χωρών υποδοχής σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, προωθεί τις fast track μαζικές απορρίψεις ασύλου, ενισχύει τις απελάσεις και τις επαναπροωθήσεις, αλλά και γενικεύει τον εγκλωβισμό στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Σύγχρονο σκλαβοπάζαρο

Αναφερόμενη η Μ. Κομνηνάκα στις λεγόμενες «νόμιμες οδούς μετανάστευσης», τόνισε ότι «στην πραγματικότητα αποτελούν τους μηχανισμούς που επιτάσσει το κεφάλαιο για ολοένα και πιο φθηνή εργατική δύναμη, μέσα από συμφωνίες σύγχρονου σκλαβοπάζαρου, όπως αυτές με το Μπαγκλαντές και την Αίγυπτο, που νομιμοποιούν την αθλιότητα της Μανωλάδας και αλλού.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού, που ανασκευάστηκαν στη συνέχεια, για τη νομιμοποίηση 300.000 μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, συνιστά κυνική ομολογία της πολιτικής επιλογής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για τη διαχρονική ομηρία χιλιάδων ανθρώπων στο καθεστώς της παρανομίας, "αόρατοι" εργάτες, χωρίς χαρτιά, έρμαια της πιο άγριας εκμετάλλευσης, των κυκλωμάτων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Αυτός, λοιπόν, είναι ο χαρακτήρας του νέου Συμφώνου, για το οποίο, εσείς της ΝΔ, διεκδικείτε τα εύσημα του πρωταγωνιστικού σας ρόλου, αλλά κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικείτε την πατρότητα. Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, ότι πρόκειται για επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ που το Ευρωκοινοβούλιο έχει υιοθετήσει και διαπραγματεύεται τη δική σας θέση για το Προσφυγικό.

Η υποκρισία όλων σας περισσεύει! Ολοι στηρίζετε το δικαίωμα του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, έχετε συμβάλει ο καθένας με το δικό του λιθαράκι στις αναβαθμισμένες σχέσεις της χώρας με το κράτος - τρομοκράτη στο όνομα του "εθνικού συμφέροντος", έχετε δώσει ο καθένας τις δικές του εξετάσεις για τη μετατροπή της πατρίδας μας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Βόμβες και εκατόμβη νεκρών από τη μια πλευρά, καταστολή και στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους ξεριζωμένους του πολέμου από την άλλη πλευρά.

Αυτό είναι το σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που υπηρετείτε.

Εδώ και τώρα να δώσετε απαντήσεις:

- Τι σχεδιάζετε μπροστά στο ενδεχόμενο να έρθουν χιλιάδες και εκατομμύρια ξεριζωμένοι από τη φωτιά στην Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή;

- Τι κρύβεται πίσω από τα παζάρια με την Τουρκία, για μια νέα χειρότερη εκδοχή της απαράδεκτης συμφωνίας του 2016;

Θα συνεχίσετε, κύριε υπουργέ, να ισχυρίζεστε, όπως είπατε πρόσφατα σε Ερώτησή μας, ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές οφείλονται στην επιτυχία της Ευρώπης; Ποια άραγε είναι η επιτυχία; Η Μελίγια; Η Λαμπεντούζα; Η Μόρια ή οι δομές - φυλακές, όπως το "πρότυπο" ΚΕΔ της Σάμου, που σήμερα πάλι έχουν γεμίσει ασφυκτικά;

Το έγκλημα της Πύλου, για το οποίο υπάρχουν όχι μόνο τεράστιες πολιτικές ευθύνες αλλά και επιχειρησιακές ευθύνες από τη δράση του Λιμενικού, που δεν έχουν ακόμα αποδοθεί; Μήπως επιτυχία είναι ο θάνατος του 24χρονου Πακιστανού που αφέθηκε αβοήθητος ενώ εκλιπαρούσε για ιατρική συνδρομή λόγω των προβλημάτων υγείας του, στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Κορίνθου, όπου επικρατούν άθλιες συνθήκες; Μήπως επιτυχία είναι οι πρόσφατες εικόνες από το λιμάνι της Ρόδου;

Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να ενισχυθεί η πάλη του λαού ενάντια στο μακελειό, απαιτώντας εδώ και τώρα την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο. Για να μεγαλώσει η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό για ελεύθερο και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, η αλληλεγγύη στην πάλη των λαών και σε όλους τους ξεριζωμένους της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Δεν θα πάψουμε ούτε λεπτό να αποκαλύπτουμε την απάνθρωπη πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων, να συμβάλλουμε στο δυνάμωμα του αγώνα για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, για την εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης, για το δικαίωμα στο άσυλο και να μπορούν οι ξεριζωμένοι να ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού τους προορισμού, να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι υπερδομές - φυλακές, να σταματήσουν οι απελάσεις και οι επαναπροωθήσεις υπό την επίβλεψη της Frontex, να πάρουν χαρτιά όλοι οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Γιατί η ελπίδα είναι στην πάλη των λαών ενάντια στο βάρβαρο ιμπεριαλιστικό σύστημα, που σαπίζει και σκορπά θάνατο, καταστροφή, πόλεμο και ξεριζωμό».

Ομοφωνία στην καταστολή

Στη συζήτηση φάνηκε και η ουσιαστική συμφωνία με την πολιτική της καταστολής των ξεριζωμένων, όλων των άλλων κομμάτων και η όποια αντιπαράθεση αφορούσε τη διαδικασία και την «τήρηση της διεθνούς νομιμότητας».

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπερθεμάτισαν για την εφαρμογή του Συμφώνου με κορόνες για το παζάρι με την Τουρκία, ενώ δεν έλειψαν τα εθνικιστικά παραληρήματα από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, των «Σπαρτιατών» και της «Νίκης» περί «λαθρομεταναστών» και «εισβολέων που θα αλλάξουν τη σύσταση του έθνους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ