Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνεται η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα - Σφαγή εκατοντάδων Παλαιστινίων σε προσφυγικό καταυλισμό

Σφοδρές συγκρούσεις με τον ισραηλινό κατοχικό στρατό μέσα στη Λωρίδα της Γάζας - Συνεχίζονται οι ανελέητοι βομβαρδισμοί

Ο κατοχικός στρατός ισοπέδωσε τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία, αφήνοντας πίσω εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες
Ο κατοχικός στρατός ισοπέδωσε τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία, αφήνοντας πίσω εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες
Στο τρίτο στάδιο κλιμάκωσης των χερσαίων επιχειρήσεων και των δολοφονικών βομβαρδισμών προχωρά ο ισραηλινός κατοχικός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, εστιάζοντας σε επιθέσεις στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Παράλληλα με τις σκληρές μάχες του ισραηλινού στρατού με δυνάμεις της Χαμάς - με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας να παραδέχεται ότι «την τελευταία μέρα πληρώσαμε βαρύ τίμημα» - συνεχίζονται οι ανελέητοι βομβαρδισμοί που ισοπεδώνουν ολόκληρες συνοικίες, μετατρέποντας τη Γάζα σε ένα απέραντο νεκροταφείο χιλιάδων αμάχων και παιδιών.

Χτες το απόγευμα ισραηλινά βομβαρδιστικά μετέτρεψαν σε σφαγείο τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, χτυπώντας τον με 6 αμερικανικές βόμβες βάρους ενός τόνου η καθεμιά.

Το αποτέλεσμα ήταν εφιαλτικό: Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν - οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πάνω από 400 νεκρούς και τραυματίες - καθώς ισοπεδώθηκαν πάνω από 20 πολυκατοικίες σε μεγάλο τμήμα του καταυλισμού.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι έκανε το μακελειό, ισχυριζόμενος πως... σκότωσε έναν διοικητή της Χαμάς και «πολλούς τρομοκράτες», όπως και ότι κατέστρεψε υπόγειες υποδομές της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχτηκε ότι το Ισραήλ γνώριζε πως υπήρχαν άμαχοι στον προσφυγικό καταυλισμό, επισημαίνοντας κυνικά ότι ...«αυτή είναι η τραγωδία του πολέμου. Τους είπαμε να κινηθούν νότια»...

Στο ίδιο επίπεδο θράσους, και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, δήλωσε χτες ότι ο ισραηλινός στρατός «προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων»!

Την ίδια ώρα, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο της Γάζας, που χτυπήθηκε δυο φορές μέσα σε 12 ώρες, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος μετέδωσε ότι καταφέρθηκαν νέα πλήγματα στις παρυφές του Νοσοκομείου «Αλ Κουντς», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το κτίριο σείεται και οι εκτοπισμένοι άμαχοι, καθώς και οι ομάδες που εργάζονται εκεί, φοβούνται και πανικοβάλλονται».

Στόχος του ισραηλινού στρατού έγινε χτες και το Ορθόδοξο Πολιτιστικό Κέντρο στη συνοικία Ταλ Αλ Χάουα της Γάζας. Σε ανακοίνωσή του, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τόνισε ότι η επίθεση «αποτελεί μία εντυπωσιακή εκδήλωση της αδικαιολόγητης αποφασιστικότητας του Ισραήλ να καταστρέψει πολιτικές υποδομές και κέντρα κοινωνικών υπηρεσιών».

Νεκροταφείο παιδιών και αμάχων η Γάζα

Μέχρι χτες το μεσημέρι οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας στη Γάζα είχαν καταγράψει τουλάχιστον 8.525 νεκρούς Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους 3.542 παιδιά, 2.187 γυναίκες, 130 εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας και 67 εργαζόμενους στον οργανισμό του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Σύμφωνα με την επικεφαλής της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, υπολογίζεται ότι κάθε μέρα σκοτώνονται στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 450 παιδιά, ενώ πάνω από 940 παιδιά έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενα. Η κατάσταση αυτή έχει μετατρέψει τη Γάζα «σε νεκροταφείο παιδιών», τόνισε.

Η δε βαρβαρότητα των ισραηλινών επιδρομών από αέρα και στεριά έχει γεμίσει ασφυκτικά όχι μόνο τα νοσοκομεία, που υπολειτουργούν (χωρίς ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, τρεχούμενο καθαρό νερό και ρεύμα), αλλά και τα νεκροταφεία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στις μεγαλύτερες πόλεις του θύλακα αναγκάζονται πλέον να θάβουν εκατοντάδες θύματα καθημερινά σε μαζικούς τάφους νεκροταφείων και άλλους υπαίθριους χώρους...

Στο «τρίτο στάδιο» οι δολοφονικές επιχειρήσεις

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ισχυρίστηκε ότι σε ολονύχτιες επιδρομές χτυπήθηκαν εκατοντάδες στόχοι. Πρόσθεσε δε πως κατά τις νέες χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις χτυπήθηκαν αρκετές θέσεις της Χαμάς και σκοτώθηκαν «δεκάδες τρομοκράτες», μεταξύ τους και ο «διοικητής» των επιθέσεων της 7ης Οκτώβρη, Νασίμ Αμπού Αζίνα.

Το απόγευμα οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας δύο 20χρονοι Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγαλύτερες απώλειες.

Ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, αφού αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση «επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας σε βάθος στη Λωρίδα της Γάζας» και έκανε λόγο για «μεγάλα επιτεύγματα στο πεδίο της μάχης», παραδέχτηκε ότι «την τελευταία μέρα πληρώσαμε βαρύ τίμημα».

Ο ισραηλινός στρατός προχωρά «μεθοδικά» στη Λωρίδα της Γάζας, υποστήριξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος αποκλείει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζ. Κόνρικους είπε χτες το πρωί ότι «τα ισραηλινά στρατεύματα βρίσκονται σε διάφορα τμήματα της βόρειας περιοχής της Λωρίδας της Γάζας», προσθέτοντας: «Εχουν εισέλθει βαριά τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης και μπουλντόζες».

Ο Ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζ. Χανέγκμπι, ανέφερε ότι βρισκόμαστε στο τρίτο στάδιο των επιθέσεων. Το πρώτο στάδιο, ανέφερε, ήταν ο περιορισμός της επίθεσης της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος και «να εκκαθαριστεί το νότιο Ισραήλ από τρομοκράτες». Το δεύτερο στάδιο ήταν το χτύπημα «προς όλα τα εχθρικά συστήματα από τον αέρα, τη στεριά και τη θάλασσα» και το τρίτο, που είναι σε εξέλιξη, η χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα έρθει και η σειρά της Χεζμπολάχ, μετά τη Χαμάς και τα διδάγματα που θα αντλήσουν από αυτόν τον πόλεμο.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι της Χαμάς και της «Ισλαμικής Τζιχάντ» υποστήριξαν ότι προκάλεσαν φονικά πλήγματα σε κάποιες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που κινούνταν στη βορειοδυτική Γάζα, βάλλοντας με ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα (κυρίως στην περιοχή Ζεϊτούν) αλλά και ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών σε κτίριο στην πόλη Μπέιτ Χανούν.

Το μεσημέρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα μιλώντας στο δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» επανέλαβε ότι σκοπός των ισραηλινών επιχειρήσεων είναι η «διχοτόμηση» του παλαιστινιακού θύλακα σε βορρά και νότο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέβασαν εκ νέου χτες τον αριθμό των ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, ανακοινώνοντας 240 άτομα, έναντι 230 που είχαν ανακοινωθεί τη Δευτέρα. Απέδωσαν το σκαμπανέβασμα στον αριθμό στο γεγονός πως μεταξύ των απαχθέντων είναι και αρκετοί ξένοι για τους οποίους δεν υπήρχαν άμεσα διαθέσιμα στοιχεία.

Χτες βράδυ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς, Αμπούο Ομπέιντα, ανήγγειλε την απελευθέρωση ομήρων τις επόμενες ημέρες, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα είναι Ισραηλινοί αλλά υπήκοοι άλλων χωρών.

Παράλληλα, αμφισβήτησε την προχτεσινή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού περί απελευθέρωσης μιας αιχμάλωτης γυναίκας δεκανέα του κατοχικού στρατού, λέγοντας ότι η δεκανέας δεν ήταν μεταξύ των αιχμαλώτων των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ.

Ενταση της κατοχικής βίας και στη Δυτική Οχθη

Ασίγαστη παραμένει η κατοχική βία στη Δυτική Οχθη.

Μεταξύ άλλων, νεκρός έπεσε χτες ένας 70χρονος Παλαιστίνιος στην πόλη Τουμπάς και πέθανε ένας 14χρονος που είχε τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά τη Δευτέρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων από τις 7 Οκτώβρη σε τουλάχιστον 123.

Ο 70χρονος πέθανε αφού «δέχθηκε σφαίρα στο πρόσωπο» κατά την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Τούμπας, επεσήμανε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 9 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων δύο σοβαρά. Οπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο «Wafa», ισραηλινή δύναμη που αποτελούνταν από στρατιώτες που φορούσαν πολιτικά προσποιούμενοι τους Παλαιστίνιους αρχικά εισήλθε στην Τούμπας και περικύκλωσε ένα σπίτι, προτού την ακολουθήσουν ενισχύσεις από τον στρατό.

Εβραίοι έποικοι συνέχισαν και χτες τις βάρβαρες επιθέσεις σε βάρος Παλαιστινίων, με κάποιους από αυτούς να τραυματίζουν σοβαρά έναν 55χρονο αγρότη στο Μπέιτ Ουμάρ, βόρεια της Χεβρώνας. Ας σημειωθεί ότι από τις 7 Οκτώβρη οι αγρότες της περιοχής εμποδίζονται να πλησιάσουν τα χωράφια τους με εντολή του ισραηλινού στρατού.

Μπουλντόζες στρατού και εποίκων ξερίζωσαν πάνω από 12 ελαιόδεντρα στο χωριό Φάρκχα (νοτιοδυτικά της πόλης Σαλφίτ).

Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε χτες, μεταξύ άλλων, το κενό σπίτι στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη του δεύτερου στην ιεραρχία της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος εδώ και χρόνια, Σάλεχ αλ Αρούρι, στο χωριό Αρούρα, 20 χιλιόμετρα βόρεια της Ραμάλα.

Βασανιστήρια με το πιστόλι στον κρόταφο

Δεν είναι μόνο οι βάρβαρες φονικές και αιματηρές επιθέσεις εποίκων και στρατού, αλλά και τα βασανιστήρια (σωματικά και ψυχολογικά) στα οποία υποβάλλονται οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που έχουν συλληφθεί εδώ και τρεις βδομάδες.

Το παλαιστινιακό δίκτυο Quds News Network ανάρτησε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ βίντεο με την απάνθρωπη βία των κατοχικών δυνάμεων ακόμη και σε βάρος εφήβων. Οι συλληφθέντες ταπεινώνονται, χτυπιούνται βάρβαρα ενώ είναι δεμένοι, εξυβρίζονται χυδαία ή τους αναγκάζουν να τραγουδούν ισραηλινά εμβατήρια με το πιστόλι στον κρόταφο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ