Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινητικότητα και υποκριτική ευαισθησία

Παράλληλα με τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, εξελίσσεται και η προσπάθεια των ΗΠΑ να εμφανιστούν ως δήθεν υπερασπιστές της ειρήνης. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde» ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, αφού υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα», μιλάει γενικόλογα για «έναν πολιτικό ορίζοντα για τον Παλαιστινιακό λαό στη βάση της λύσης δύο κρατών».

Ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες για ισραηλινό σχέδιο συρρίκνωσης της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να γίνει «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη», σημείωσε ότι «όπως είπε ο Πρόεδρος, μια επανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ δεν θα είχε κανένα νόημα. Σε αυτό το ζήτημα των ρυθμιστικών ζωνών ή οτιδήποτε άλλο, θα αναθέσω τη διαβούλευση σε έναν ευρύ κύκλο εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένου του παλαιστινιακού λαού».

Μερικές ώρες πριν τη δημοσίευση της συνέντευξης Σάλιβαν, οι υπουργοί Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν και Αμυνας, Λόιντ Οστιν, ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους σε επιτροπή της Γερουσίας, προκειμένου να πείσουν για την αναγκαιότητα χορήγησης νέας έκτακτης «στρατιωτικής βοήθειας» σε Ουκρανία και Ισραήλ ύψους 105 δισ. δολαρίων παρά τις αντιρρήσεις του νέου προέδρου της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, που επιδιώκει (ίσως ακόμη και αύριο Πέμπτη) ψήφιση πακέτου «βοήθειας» μόνο για το Ισραήλ. Στη διάρκεια αυτής της ακρόασης εμφανίστηκαν από το κοινό διαδηλωτές που απαίτησαν με πλακάτ και βαμμένα κόκκινα χέρια να σταματήσει η σφαγή του Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν εκτίμησε πως υπάρχουν «σαφείς σύνδεσμοι» μεταξύ των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, τονίζοντας πως «εάν επιτραπεί στη Ρωσία επικρατήσει με την υποστήριξη του Ιράν, θα ενισχυθούν και η Μόσχα και η Τεχεράνη». Επέμεινε η «βοήθεια» να εγκριθεί ταυτόχρονα και για το Ισραήλ και για την Ουκρανία, υπονοώντας την ευρύτερη αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Πάντως, σύμφωνα με αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μεταβαίνει και πάλι την Παρασκευή στο Ισραήλ.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ σε Κατάρ και Τουρκία

Στο Κατάρ χτες βρέθηκε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ζητώντας να χρησιμοποιηθούν οι «τελευταίες πολιτικές ευκαιρίες» για να σταματήσει ο πόλεμος. Συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και συζήτησαν «για διμερείς σχέσεις και θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Ο Ιρανός αξιωματούχος μετέφερε επίσης «προφορικό μήνυμα» από τον Ιρανό Πρόεδρο «που σχετίζεται με μια σειρά περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη».

Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός συναντήθηκε στην Ντόχα και με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και (όπως ανακοινώθηκε) «αντάλλαξαν απόψεις» για τις εξελίξεις στη σύγκρουση στη Γάζα.

Σήμερα Τετάρτη ο Αμπντολαχιάν μεταβαίνει στην Αγκυρα για να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του «τις διμερείς σχέσεις και άλλα περιφερειακά θέματα».

Πάντως, χτες στο Ομάν, ο υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ αλ Μπουσαΐντι ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» διεθνή έρευνα για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και την άσκηση δίωξης στο Ισραήλ για «σκόπιμη στοχοποίηση αμάχων» και μη στρατιωτικών υποδομών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Αντιδράσεις προκαλεί ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ

Το ίδιο 24ωρο, ο Ισραηλινός πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Γκιλάντ Ερντάν, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με την απόφασή του ίδιου και άλλων μελών της διπλωματικής αποστολής να κυκλοφορούν στο κτίριο του οργανισμού με το κίτρινο αστέρι του Δαυίδ στο στήθος και το σύνθημα «Ποτέ Ξανά» για όσο καιρό το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν καταδικάζει σαν «τρομοκρατικές» τις επιθέσεις της Χαμάς στη χώρα του. Ο πρόεδρος του ισραηλινού Κέντρου Μνήμης του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ επέκρινε την απόφαση, λέγοντας πως συνιστά «ντροπή» και για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και για το Ισραήλ.

Στις Βρυξέλλες, πάντως, χτες ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Στο Οσλο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τις επιθέσεις στο Ισραήλ από τη Χαμάς και είπε πως η ισραηλινή απάντηση στη Γάζα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Μετά προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου σε μια ευρύτερη σύγκρουση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ