Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Μεγαλώνουν η αντιπαράθεση με το Ιράν και οι κίνδυνοι γενικευμένης ανάφλεξης

Οι κίνδυνοι ανάφλεξης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να εγκρίνει σχέδια επίθεσης διαρκείας και σε διαφορετικές φάσεις κατά σιιτικών φιλο-ιρανικών πολιτοφυλακών σε Συρία και Ιράκ, ως αντίποινα για τον θάνατο 3 στρατιωτικών στην Ιορδανία (κοντά στα σύνορα με τη Συρία) στις 28/1 και τον τραυματισμό άλλων 40. Τα σχέδια επιβεβαίωσε χτες το απόγευμα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ εντείνουν τις επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη, ανακοινώνοντας χτες ότι κατέστρεψαν 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους στα δυτικά της χώρας. Οι Χούθι από την άλλη ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους σε εμπορικό σκάφος αμερικανικών συμφερόντων με σημαία Λιβερίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με το βρετανικό κέντρο επιχειρήσεων εμπορικής ναυτιλίας, η επίθεση προκάλεσε περιορισμένη έκρηξη αλλά δεν έθεσε σε κίνδυνο το πλήρωμα του σκάφους. Αργά το βράδυ της Τετάρτης οι Χούθι υποστήριξαν ότι χτύπησαν το αμερικανικών συμφερόντων σκάφος «Koi», χωρίς να επιβεβαιωθεί από τις ΗΠΑ.

Στο φόντο των εντεινόμενων εχθροπραξιών στην Ερυθρά Θάλασσα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε χτες πως η θαλάσσια μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων στην περιοχή μειώθηκε κατά σχεδόν 30% σε ετήσια βάση. «Το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης στην Ερυθρά Θάλασσα αφορά τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, που μειώθηκε κατά σχεδόν 30%», ανέφερε στέλεχος του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «η μείωση του εμπορίου επιταχύνθηκε στην αρχή της χρονιάς».

Σύμφωνα με την πλατφόρμα PortWatch του ΔΝΤ, ο όγκος των μεταφορών μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, η οποία συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο, υποχώρησε κατά 37% από την 1η ως τη 16η Γενάρη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε επίσης πως «το επίπεδο της αβεβαιότητας είναι εξαιρετικά υψηλό» και αναρωτήθηκε: «Βρισκόμαστε στην παραμονή μείζονος αλλαγής των εμπορικών οδών, ή βλέπουμε κάτι προσωρινό εξαιτίας της αύξησης του κόστους και της επιδείνωσης του κόστους για την ασφάλεια;».

Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου, ανέφερε ότι το 2023, το ΑΕΠ των παλαιστινιακών εδαφών συρρικνώθηκε κατά περίπου 6%, προσθέτοντας ότι η παλαιστινιακή οικονομία «θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2024 αν δεν υπάρξουν ταχεία λήξη των εχθροπραξιών και ανοικοδόμηση».

Σε μια τελευταία εξέλιξη, ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε και χτες τις αεροπορικές επιδρομές σε κτίρια μεθοριακού χωριού του νότιου Λιβάνου, την ώρα που σε μερίδα του διεθνούς και ισραηλινού Τύπου πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για σχεδόν αναπόφευκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ