Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν τη μακροοικονομική βοήθεια 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο

Η Σύνοδος Κορυφής απευθύνει «έκκληση» για περισσότερα πυρομαχικά και πυραύλους, ωστόσο μετατίθεται η απόφαση για το Ταμείο Βοήθειας στην Ουκρανία

Από τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Από τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Σε συμφωνία για τη μακροοικονομική στήριξη της Ουκρανίας κατέληξαν χθες οι 27 ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να αυξηθεί και να επιταχυνθεί η στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου - με φόντο την προετοιμασία και των δύο αντιμαχόμενων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων για μακρόχρονη σύγκρουση στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη.

Παρ' όλα αυτά, αναβλήθηκε για άλλη μια φορά η απόφαση για διεύρυνση της στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ μέσω της επέκτασης της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης.

Μετά από παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν συμφώνησε να συναινέσει στο πακέτο των 50 δισ. ευρώ για το διάστημα 2024 - 2027, από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ.

Η ομοφωνία επιτεύχθηκε μετά από συνάντηση που έγινε πριν την έναρξη της Συνόδου, μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, και του Ούγγρου πρωθυπουργού. Ο Ορμπαν είχε μπλοκάρει τη σχετική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη, ενώ είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση για να μην ψηφίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, με τη συμφωνία αυτή κλειδώνει «μια σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία».

Από τα 50 δισ. ευρώ, τα 17 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και τα 33 δισ. δάνεια.

Οπως επισημαίνεται στα Συμπεράσματα της Συνόδου, «με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του Μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης, με σκοπό την παροχή καθοδήγησης».

Επισημαίνεται ακόμα ότι «αν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου».

Επίσης χθες επρόκειτο να συναντηθούν οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Ουγγαρίας, στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ, αλλά σύμφωνα με σουηδικές πηγές δεν επρόκειτο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε ότι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας προγραμμάτισε συνεδρίαση για τη Δευτέρα, μετά από αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να γίνει ψηφοφορία για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αναβλήθηκε ξανά η απόφαση σχετικά με το Ταμείο για τις παραδόσεις όπλων

Πάντως, οι ηγέτες της ΕΕ ανέβαλαν για άλλη μια φορά και τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτη την απόφαση για επέκταση της «Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης», του μηχανισμού για την αύξηση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία μέσω του λεγόμενου Ταμείου Βοήθειας για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανεξέτασε τις εργασίες σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης και την προτεινόμενη αύξηση του συνολικού δημοσιονομικού της ανώτατου ορίου» και τα κράτη - μέλη καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις αρχές Μάρτη, βάσει της πρότασης του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, για το Ταμείο Βοήθειας στην Ουκρανία.

Κατά τ' άλλα, οι 27 ηγέτες της ΕΕ επαναλαμβάνουν την «επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η παράδοση πυρομαχικών και πυραύλων» στην Ουκρανία και καλούν τα κράτη - μέλη να στείλουν εξοπλισμό με κάθε δυνατό τρόπο.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, μιλώντας στους ηγέτες της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» για τη μακροπρόθεσμη οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο, αλλά τους προέτρεψε να εντείνουν τη στρατιωτική βοήθεια.

Η απόφαση για τα 50 δισ. ευρώ «είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η Ουκρανία θα αντέξει, ότι η Ευρώπη θα αντέξει» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία, είπε.

Πρόσθεσε όμως: «Δυστυχώς η υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την προμήθεια 1 εκατ. βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία καθυστερεί. Και αυτό είναι επίσης ένα σημάδι παγκόσμιου ανταγωνισμού, στον οποίο η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. Και γι' αυτό σήμερα η ενότητά σας είναι τόσο απαραίτητη για τη δημιουργία του Ταμείου Βοήθειας της Ουκρανίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης. Αυτήν την αξιοπιστία και μακροπρόθεσμη υποστήριξη πρέπει τώρα να θέσουμε απέναντι στις αντίστοιχες προκλήσεις. Οχι λιγότερο από 5 δισ. ευρώ ετησίως, για θητεία 4 ετών. Ξεκάθαρη προτεραιότητα».

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία της ΕΕ για τα 50 δισ. ευρώ «βήμα ιστορικών διαστάσεων», που «αποδεικνύει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για υποτιθέμενη "κούραση" ή "φθίνουσα υποστήριξη" είναι ψευδής».

«Προφανώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μεταθέσει το οικονομικό βάρος αυτής της υποστήριξης (σ.σ. της Ουκρανίας) στους ώμους των Ευρωπαίων φορολογούμενων», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ σχετικά με τη συμφωνία της ΕΕ για τα 50 δισ. ευρώ.

Ομάδα για την Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση της Ουκρανίας

Την ίδια στιγμή προωθείται το παραπέρα «δέσιμο» της Ουκρανίας στο ευρωατλαντικό «άρμα», και γι' αυτόν τον σκοπό συστάθηκε πρόσφατα η Διεθνής Ειδική Ομάδα για την Ασφάλεια και την Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση της Ουκρανίας, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά την περασμένη Τρίτη.

Την Ομάδα απαρτίζουν «εξέχουσες προσωπικότητες» του ευρωατλαντικού άξονα και συγκεκριμένα ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ Α. Φ. Ράσμουσεν, που είναι ο εμπνευστής της «φόρμουλας ειρήνης» της Ουκρανίας, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπ. Τζόνσον, η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χ. Κλίντον και η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σ. Μάριν.

Σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου, πρωταρχικός στόχος της Διευθύνουσας Επιτροπής είναι «να αναπτύξει μια στρατηγική για τη στενότερη δέσμευση της Ουκρανίας με την ευρωατλαντική περιοχή ασφάλειας», στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας που κορύφωσε τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Ράσμουσεν τόνισε τη σημασία της δημιουργίας «μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας για την Ουκρανία», η οποία «θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Μακροπρόθεσμη δέσμευση για την ασφάλεια στην Ουκρανία, ένταξη στην ΕΕ και ένταξη στο ΝΑΤΟ».

«Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα σαφές όραμα για τις μελλοντικές ρυθμίσεις ασφαλείας της Ουκρανίας τώρα, για να καταστήσουμε σαφές στον Πούτιν ότι δεν θα τον αφήσουμε να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους», είπε ο Ράσμουσεν.

Σημείωσε ακόμα ότι ένα από τα βασικά καθήκοντα της Ομάδας είναι να αξιολογήσει αν η Ουκρανία πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μόσχα: «Patriot» κατέρριψαν το ρωσικό μεταγωγικό με τους Ουκρανούς

Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν χθες πως έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο στρατός της Ουκρανίας κατέρριψε το ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο IL-76 την περασμένη βδομάδα με πυραύλους εδάφους - αέρος «Patriot», αμερικανικής κατασκευής.

Αντίστοιχους ισχυρισμούς διατύπωσε προχθές και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, με τη Μόσχα να ενοχοποιεί εμμέσως την Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι κατέρριψε το αεροπλάνο IL-76 σκοτώνοντας 74 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων 65 αιχμαλώτων, Ουκρανών στρατιωτών, που η Μόσχα είπε ότι επρόκειτο να ανταλλαγούν με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανέφερε ότι Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή Λίπτσι στην περιφέρεια Χάρκοβο, εκτόξευσαν δύο πυραύλους κατά του αεροπλάνου.

«Τα θραύσματα που κατασχέθηκαν από τη σκηνή, σύμφωνα με τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και τις διαθέσιμες σημάνσεις τους, είναι δομικά στοιχεία του αντιαεροπορικού κατευθυνόμενου πυραύλου MIM-104A του συγκροτήματος "Patriot" των Ηνωμένων Πολιτειών, που αναπτύχθηκε από τις εταιρείες "Raytheon" και "Hughes" και κατασκευάστηκε από τη "Raytheon"», ανέφερε η Επιτροπή.

Κίεβο: Θα πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

Τον Ρώσο Πρόεδρο και τον στρατό του περιμένουν «ωραίες εκπλήξεις» στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε την Τετάρτη η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Β. Νούλαντ, από το Κίεβο όπου έκανε επίσημη επίσκεψη.

«Φεύγω από το Κίεβο με περισσότερο ενθουσιασμό για την ενότητα και για το αποτέλεσμα, καθώς και για το 2024 και την απόλυτη στρατηγική σημασία του για την Ουκρανία», είπε σε δημοσιογράφους.

«Φεύγω επίσης με ενισχυμένη την πεποίθηση ότι καθώς η Ουκρανία ενισχύει τις άμυνές της, ο Πούτιν θα δοκιμάσει ωραίες εκπλήξεις στο πεδίο της μάχης και η Ουκρανία θα καταγάγει μεγάλες επιτυχίες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Νούλαντ, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν καταφέρει «τεράστιες ζημιές στις χερσαίες δυνάμεις του Πούτιν» και στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού στρατού (GUR) Κ. Μπουντάνοφ απείλησε ότι θα «πολλαπλασιαστούν» οι επιθέσεις κατά υποδομών σε ρωσικό έδαφος, χαρακτηρίζοντας «χρήσιμο» το γεγονός ότι οι Ρώσοι «βλέπουν τελικά την πραγματικότητα του πολέμου».

«Ο αριθμός των επιθέσεων κατά ρωσικών υποδομών πιθανώς θα πολλαπλασιαστεί... Πιστεύω ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει όλες τις βασικές υποδομές κρίσιμης σημασίας και τις στρατιωτικές υποδομές της Ρωσίας», δήλωσε ο Μπουντάνοφ.

Αυτούς τους τελευταίους μήνες το Κίεβο έχει πολλαπλασιάσει τα χτυπήματα κατά ρωσικών υποδομών πετρελαίου και αερίου, στην περιφέρεια του Λένινγκραντ γύρω από την Αγία Πετρούπολη, στο Μπέλγκοροντ και στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι κατέρριψε στη διάρκεια της νύχτας 11 ουκρανικά drones σε ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία στις περιφέρειες Μπέλγκοροντ, Βορονέζ και Κουρσκ.

Ο Μπουντάνοφ εκτιμά επίσης ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη επίθεσης A-10 «θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην πρόκληση στρατιωτικής ήττας στη Ρωσία».

Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών ισχυρίστηκε ακόμα ότι η ρωσική επίθεση θα συντριβεί σε μερικούς μήνες. «Η επίθεσή τους συνεχίζεται, θα έχει τελειώσει στις αρχές της άνοιξης, κατόπιν θα αρχίσει η δική μας», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ