Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ»
Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να ξεριζώσει τη μήτρα του προβλήματος

Το ΚΚΕ καταψήφισε το σχέδιο που κινείται στην πεπατημένη της αυστηροποίησης των κατασταλτικών μέτρων και της προστασίας των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων

Με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύσης Ελευθερίας εγκρίθηκε χτες κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη οπαδική βία, επί της αρχής, επί των άρθρων, καθώς και οι τροπολογίες.

Το ΚΚΕ ψήφισε «κατά», σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν αγγίζει την πραγματική αιτία του προβλήματος της βίας στον αθλητισμό, που συνδέεται με την επιχειρηματική δράση στον χώρο και μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να συγκρουστεί πραγματικά με τα αντίστοιχα οικονομικά συμφέροντα. «Παρών» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και «Σπαρτιάτες», ενώ κατά ψήφισαν η «Νέα Αριστερά» και η «Νίκη».

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο επανέλαβε στη δευτερολογία του ο Μανώλης Συντυχάκης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αυστηροποίηση των ήδη υπαρχόντων μέτρων, που καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά αίτια των φαινομένων της βίας στον αθλητισμό, την επιχειρηματική δραστηριότητα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Συμπλήρωσε ότι όταν δεν θες πραγματικά να χτυπήσεις την αιτία του προβλήματος, τα όποια μέτρα, η όποια αυστηροποίηση των ποινών, στην πράξη έρχονται για να λειτουργήσουν προστατευτικά για τους επιχειρηματίες του χώρου και τους μεγαλομετόχους των ΠΑΕ προκειμένου να αυξάνουν την κερδοφορία τους.

Ανέφερε πως «η κυβέρνηση μπορεί να κοκορεύεται ότι έβγαλε τη βία έξω από τα γήπεδα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό το έκανε για να διασφαλίσει τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγαλομετόχων» και των ΠΑΕ, για να μη θιχτεί το «προϊόν» που εμπορεύονται.

«Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να ξεριζώσει τη μήτρα του προβλήματος», επισήμανε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε με συγκεκριμένα παραδείγματα τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων που αφήνουν τα ερασιτεχνικά σωματεία «να αιμορραγούν οικονομικά», ενώ στηρίζουν με κάθε τρόπο τα επαγγελματικά.

Απέναντι στις καταγγελίες του Μ. Συντυχάκη για τη μη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων και τις διαγραφές τους από το Αθλητικό Μητρώο εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων και της γραφειοκρατίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο Γ. Βρούτσης, αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, κατέφυγε σε συκοφαντίες και διαστρέβλωση των θέσεων του Κόμματος, ισχυριζόμενος ότι «το ΚΚΕ λέει ψέματα κι έχει τσακωθεί με την αλήθεια». Για να ενισχύσει τα λεγόμενά του, ο υπουργός επικαλέστηκε στοιχεία για αύξηση του αριθμού των σωματείων που εγγράφονται στο Αθλητικό Μητρώο, προσπαθώντας να εξωραΐσει την πραγματικότητα και κάνοντας λόγο «για ανάπτυξη του αθλητισμού και των σωματείων».

Φυσικά η ίδια η πραγματικότητα κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς, όταν αυτήν τη στιγμή εκατοντάδες σωματεία δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο Αθλητικό Μητρώο εξαιτίας του κόστους και της γραφειοκρατίας και βρίσκονται ένα βήμα πριν από το «λουκέτο», έχοντας ξεπεράσει τα όρια και αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις πάγιες ανάγκες του μήνα. «Να μας πείτε πόσα είναι τα σωματεία που έχουν διαγραφεί από το 2021 μέχρι σήμερα», σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης και επανέλαβε ότι «όλα αυτά τα χρόνια είναι εκατοντάδες τα σωματεία που έχουν διαγραφεί, γιατί δεν κατάφεραν με τις αυστηρές προϋποθέσεις και τη γραφειοκρατία, γιατί δεν είχαν χρήματα να απευθυνθούν σε δικηγορικά γραφεία, σε λογιστές για να προλάβουν τις διαδικασίες να ενταχθούν στο Αθλητικό Μητρώο. Αρα λοιπόν θα κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα και όχι απλά τα νούμερα πόσα είναι τα σωματεία μέσα στο Αθλητικό Μητρώο, αλλά πόσα δεν κατάφεραν να μπουν, είναι υπαρκτά, είχαν αθλητική αναγνώριση, συμμετέχουν στα πρωταθλήματα κανονικά. Αυτή είναι η ουσία». «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», ανέφερε στην πληρωμένη απάντησή του προς τον υπουργό ο κομμουνιστής βουλευτής.

Πανελλήνια Μέρα Φιλάθλου ανακηρύχθηκε η 1η Φλεβάρη

Πανελλήνια Μέρα Φιλάθλου ανακηρύχθηκε η 1η Φλεβάρη, μέρα δολοφονίας του νεαρού οπαδού του Αρη Αλκη Καμπανού, πριν από δύο χρόνια, έξω από το γήπεδο «Κλ. Βικελίδης», ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης που αποδέχτηκε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Η τροπολογία για τη Μέρα Φιλάθλου υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της «Νίκης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ