Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
«Διαρροές» σχετικά με «νέο δόγμα» για τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή

Σχέδιο «αναγνώρισης» ενός παλαιστινιακού προτεκτοράτου, ενίσχυσης σχέσεων ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας και εξομάλυνσης σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ

Η ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας, έναντι της παρέμβασης ανταγωνιστών όπως η Κίνα, είναι στα βασικά ζητούμενα της παρέμβασης των ΗΠΑ
Η ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας, έναντι της παρέμβασης ανταγωνιστών όπως η Κίνα, είναι στα βασικά ζητούμενα της παρέμβασης των ΗΠΑ
Αυξάνονται οι «διαρροές» σε αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ σχετικά με το λεγόμενο «νέο δόγμα» της κυβέρνησης Μπάιντεν για το Παλαιστινιακό, που στο όνομα μιας πιθανής αναγνώρισης ενός «αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους» - προτεκτοράτου επιχειρεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ συνολικότερα στη Μέση Ανατολή, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επιστροφή όλων των προσφύγων και άλλες προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «New York Times», Τόμας Φρίντμαν, που έχει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν, ανέφερε σε χτεσινό άρθρο του ότι προωθείται άμεσα η δημιουργία ενός «αποστρατιωτικοποιημένου αλλά βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους» σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας, το οποίο θα τύχει «κάποιας μορφής» αναγνώρισης από τις ΗΠΑ, αναπτύσσοντας «αξιόπιστους θεσμούς και δυνατότητες ασφαλείας που θα εξασφαλίσουν ότι θα είναι βιώσιμο, αλλά και ότι δεν θα απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ».

Ο Φρίντμαν υποστηρίζει πως οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν ήδη διαβουλεύσεις με ειδικούς εντός και εκτός ΗΠΑ σχετικά με την αναγνώριση που θα μπορούσε να δοθεί σε ένα τέτοιο παλαιστινιακό κράτος.

Κάνει δε λόγο για «νέο δόγμα Μπάιντεν», που θα περιλαμβάνει και την ενίσχυση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και την εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, ώστε να διατηρηθεί μια «σκληρή στρατιωτική στάση» έναντι του Ιράν και των «αντιπροσώπων» του στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, ο Φρίντμαν ανέφερε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη ανάγκασαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να προχωρήσει σε μια ριζική αναθεώρηση της στάσης της στη Μέση Ανατολή», εκτιμώντας πως «εάν» τελικά τα καταφέρει, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδέχεται να προκαλέσει τη «μεγαλύτερη στρατηγική αναδιάταξη» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά τη Συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ το 1979, που σήμανε την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.

Ο Φρίντμαν εκτιμά ακόμα πως το Ισραήλ «χάνει τον πόλεμο στη Γάζα», λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη στη διεθνή πολιτική σκηνή, από το μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων και από το γεγονός ότι δεν έχει «ρεαλιστικό σχέδιο για το ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα μετά τη στρατιωτική επιχείρηση».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η αμερικανική ηλεκτρονική εφημερίδα «Axios» είχε αναφέρει πάνω - κάτω παρόμοιες πληροφορίες, κάνοντας λόγο για πιθανή αναγνώριση ενός «παλαιστινιακού κράτους» μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα, ώστε να «αναγκάσει» μια διαπραγμάτευση με το Ισραήλ. Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να μελετά και την πιθανότητα μη άσκησης βέτο αν τεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Εθνη ως πλήρους μέλους.

Οι πληροφορίες αυτές συνδυάζονται και με τις δηλώσεις που έκανε στην αρχή της βδομάδας, στην ίδια συγκυρία, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο «διαβουλεύσεων με συμμάχους» η Βρετανία θα μπορούσε να αναγνωρίσει μελλοντικά ένα παλαιστινιακό κράτος.

Κυρώσεις σε Εβραίους εποίκους για τα μάτια του κόσμου

Στο πλαίσιο, εξάλλου, της προσπάθειας της αμερικανικής κυβέρνησης να «χρυσώσει το χάπι» για την πολύμορφη στήριξή της στο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων σε Εβραίους εποίκους που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους αμάχους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Τα πογκρόμ από Εβραίους εποίκους βέβαια δεν αποτελούν «παρέκκλιση», είναι συνεχή και γίνονται με τις πλάτες και τη βοήθεια του ίδιου του ισραηλινού κατοχικού στρατού, τον οποίο εξοπλίζουν οι ΗΠΑ.

Στον πρώτο γύρο τέτοιων κυρώσεων, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πάγωμα κεφαλαίων στις ΗΠΑ για μόλις 4 Εβραίους εποίκους, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σπεύδει να επισημάνει ότι οι 3 από τους 4 ήδη αντιμετωπίζουν διώξεις από το ισραηλινό κράτος.

Ο δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζ. Κίρμπι, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για την επιβολή κυρώσεων σε μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης για την ώρα»...

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Αμυνας Γκραντ Σαπς και με την ειδική συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ και ανοικοδόμησης της Γάζας, Ολλανδή Σίγκριντ Κάαχ.

Με τον Σαπς ο Μπλίνκεν συζήτησε τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στα σύνορα Ιορδανίας - Συρίας (που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 3 Αμερικανών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 40), τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θα κάνουν όσους ευθύνονται «να λογοδοτήσουν». Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, σε σχέση με τις επιθέσεις των Υεμενιτών Χούθι.

Με την Κάαχ ο Μπλίνκεν συζήτησε τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που είχε στην τελευταία του περιοδεία στη Μέση Ανατολή και τις πιο «άμεσες» ανθρωπιστικές ανάγκες των Παλαιστινίων της Γάζας. Τόνισε ότι «δεσμεύεται» να συνεργαστεί με το Ισραήλ, τον ΟΗΕ και την Αίγυπτο «για την ενίσχυση ενός μηχανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους» και για να φτιάξουν «τα θεμέλια μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης» στη Γάζα.

Παράλληλα, χτες η εφημερίδα «Times of Israel», επικαλούμενη δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είπε τον Γενάρη στον Αμερικανό ΥΠΕΞ πως είναι έτοιμος να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, «ως μέρος της ανοικοδόμησης στη Γάζα μετά τον πόλεμο».

Σενάρια κυβερνητικής αναδιάταξης στο Ισραήλ

Και ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζουν το έδαφος της «επόμενης μέρας», ενδοαστικές διεργασίες εντείνονται και στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου φέρεται να μαγειρεύει μια αναδιάταξη της κυβέρνησης, στην οποία αναμένεται να μην έχουν θέση οι πιο ακροδεξιοί υπουργοί, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς.

Θεωρείται ότι οι δύο υπουργοί και τα κόμματά τους έχουν εξαντλήσει τη χρησιμότητά τους στην παρούσα φάση του πολέμου και ότι η απομάκρυνσή τους μπορεί να «κουμπώσει» καλύτερα με τα τρέχοντα σχέδια των ΗΠΑ, ενόψει διεργασιών και διαβουλεύσεων για «εκεχειρία» και για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα.

Ετσι, χτες φούντωσαν ξανά οι έντονες φήμες ότι ο Γ. Λαπίντ (αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Γιες Ατίντ» και πρώην πρωθυπουργός), που έχει δηλώσει ξεκάθαρα πρόθυμος να στηρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι ακροδεξιοί υπουργοί, θα μπορούσε να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό, από τη θέση μάλιστα του υπουργού Δικαιοσύνης, ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις που προκάλεσε πέρυσι το περιβόητο κυβερνητικό νομοσχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης.

Ο Νετανιάχου φέρεται πως μελετά το ενδεχόμενο να προσφέρει περισσότερα υπουργεία - κλειδιά στον αρχηγό του κόμματος «Εθνική Ενότητα», Μπένι Γκαντς, ο οποίος ήδη έχει σημαντικό ρόλο στο στενό υπουργικό συμβούλιο πολέμου, μαζί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Συνάντηση στρατηγών ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας

Ο Αμερικανός στρατηγός Ερικ Κουρίλα, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ (CENTCOM), μετέβη την Τετάρτη στο Ριάντ και συνάντησε τον αρχηγό του σαουδαραβικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Φαγιάντ Αλ Ραουάιλι, με τον οποίο συζήτησε την «ενίσχυση των στρατιωτικών και αμυντικών σχέσεων».

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό υπουργείο Αμυνας, συζήτησαν επίσης τις προοπτικές συνεργασίας «σε διάφορους τομείς».

Της συνάντησης προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Σαουδάραβα υπουργό και στον αρχηγό του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Τσαρλς Μπράουν, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κατάσταση με την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στο πλαίσιο άλλωστε των σκληρών παζαριών και των ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην περιοχή, η Σαουδική Αραβία δηλώνει προς το παρόν «αναποφάσιστη» για το αν θα ενταχθεί ως πλήρες μέλος στο μπλοκ των BRICS.

Αυτό τουλάχιστον σχολίασε χτες στο πρακτορείο «Reuters» Σαουδάραβας αξιωματούχος (που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του) με αφορμή την πρόσφατη δήλωση της Νοτιοαφρικανής ΥΠΕΞ, Ναλέντα Πάντορ, ότι το Ριάντ εντάχθηκε στους BRICS (από 1/1/2024, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή η διεύρυνση του σχήματος).

Το ίδιο διάστημα ο Ιρακινός ΥΠΕΞ Φ. Χουσεΐν και ο Σαουδάραβας ομόλογός του, πρίγκιπας Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν, επικοινώνησαν τηλεφωνικά και συζήτησαν τις προσπάθειες για αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο Ιρακινός υπουργός καταδίκασε την πρόσφατη επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο των ΗΠΑ σε γειτονικό έδαφος της Ιορδανίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ενώ στη συνέχεια συμφώνησαν και οι δύο στη συνέχιση των επαφών τους προκειμένου να διασφαλιστεί η αποφυγή της επέκτασης του πολέμου στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ