Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Υπενθυμίζουν τον «ουσιαστικό ρόλο της ΚΑΠ»... στους αγρότες που ξεκληρίζουν!

Eurokinissi

Τρεισήμισι γραμμές σε σύνολο 13 σελίδων Συμπερασμάτων αφιέρωσε στα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως χτες στις Βρυξέλλες, με κύριο θέμα την ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027, στον πυρήνα της οποίας ήταν η σύσταση μιας «Διευκόλυνσης για την Ουκρανία» («Ukraine Facility») ύψους 50 δισ. ευρώ (17 δισ. σε «επιχορηγήσεις» και 33 σε δάνεια).

Συγκεκριμένα, ενώ οι αγρότες ξεσηκώνονται σε ολόκληρη την ΕΕ και εκατοντάδες τρακτέρ από το Βέλγιο και άλλες χώρες κατέκλυσαν χτες τις Βρυξέλλες, οι ηγέτες έγραψαν ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις προκλήσεις στον γεωργικό τομέα και τις ανησυχίες που διατύπωσαν οι αγρότες. Υπενθυμίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καλούμε το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν τις εργασίες όπως απαιτείται ("Recalling the essential role of the Common Agricultural Policy, it calls on the Council and the Commission to take work forward as necessary"). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί την κατάσταση», κάνοντας καθαρό ότι συνεχίζουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς με μπούσουλα την αγροτοκτόνα ΚΑΠ.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την εκταμίευση επιπλέον κονδυλίων για την Ουκρανία εγκρίθηκε πανηγυρικώς καθώς, στο παζάρι και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου, οι αντιρρήσεις της ουγγρικής κυβέρνησης παρακάμφθηκαν με προσθήκη στα Συμπεράσματα παραγράφου περί δυνατότητας σύγκλησης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο χρόνια για να επανεξεταστεί η εκτέλεση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου που περιλαμβάνει και τη «Διευκόλυνση για την Ουκρανία» (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλη στήλη).

Συζήτηση έγινε και για το Μεταναστευτικό. Κατέληξαν να δώσουν επιπλέον 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των κρατών - μελών, όπως αναφέρεται στα Συμπεράσματα, στη διαχείριση επειγουσών προκλήσεων και τις ανάγκες που έχουν σχέση με τη μετανάστευση και τη διαχείριση συνόρων στα κράτη - μέλη πρώτης γραμμής καθώς και σε αυτούς που επλήγησαν από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και για την εφαρμογή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο μόλις εγκριθεί, συμπεριλαμβανομένων των νέων συνοριακών διαδικασιών.

Κάνοντας καθαρό ότι η όλη υπόθεση αφορά το ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνό εργατικό δυναμικό, δίνουν άλλα 7,6 δισ. ευρω για τις «εξωτερικές προκλήσεις» όπως λένε, με στόχο «διατήρηση της αποτελεσματικής μεταναστευτικής συνεργασίας με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και στη συνέχιση των δράσεων που είχαν αναληφθεί στο παρελθόν μέσω του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική. Θα βοηθήσει επίσης στην υποστήριξη των Δυτικών Βαλκανίων, της Νότιας Γειτονίας και της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών σχέσεων και χρηματοδότησης για τις μεταναστευτικές διαδρομές», προσθέτουν.

«Αντίδοτο» το... φαρμάκι της ΚΑΠ και της «πράσινης μετάβασης»

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου, παραδέχτηκε ότι το Αγροτικό συζητήθηκε στο Συμβούλιο «ακροθιγώς», πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι ανησυχίες τις οποίες ακούμε πολύ συχνά και στην πατρίδα μας για την αύξηση του κόστους παραγωγής, για το γεγονός ότι οι τιμές μπορεί να συμπιέζονται από τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, είναι προβληματισμοί που, θα έλεγα, βρίσκουν ανταπόκριση σε αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ».

Παρουσίασε, βέβαια, ως «αντίδοτο» στα προβλήματα την ίδια την αιτία τους, δηλαδή την ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα στη χώρα μας, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι «αν δεν υπήρχε ΚΑΠ, δεν νομίζω ότι θα υπήρχε σήμερα αγροτικός τομέας στην ΕΕ έτσι όπως τον ξέρουμε», παραπέμποντας ως λύση τάχα σε «τροποποιήσεις για το έτος 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης το οποίο είχε επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ήδη από το 2020» κ.λπ., κι ενώ η ΚΑΠ είναι που ξεκληρίζει τους αγρότες πετσοκόβοντας επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, που συμπιέζει τις τιμές, ευνοώντας τις μεγάλες αγροτικές βιομηχανίες.

Ταυτόχρονα, πρόταξε ξανά ως «ευαγγέλιό» τους την περιλάλητη «πράσινη μετάβαση», στον βωμό της οποίας δυσκολεύουν παραπέρα οι συνθήκες για τη μικρομεσαία αγροτιά, καθώς σε συνδυασμό με την «απελευθέρωση» της Ενέργειας εκτινάσσει το κόστος για τους βιοπαλαιστές, προκειμένου να ωφελούνται οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Χαρακτηριστικά, ο Μητσοτάκης έβαλε στόχο της κυβέρνησης «χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση τον πυρήνα αυτής της πράσινης μετάβασης, να ξανασυζητήσουμε ενδεχομένως κάποιες προσαρμογές».

Στο ενδιάμεσο, ανέπτυξε ξανά το γνωστό παραμύθι ότι η κυβέρνησή του «έχει αποδείξει ότι βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους αλιείς μας, με μια σειρά από πολιτικές τις οποίες έχουμε εφαρμόσει. Το ίδιο κάνουμε και τώρα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών που προφανώς υπάρχουν», όπως υπογράμμισε βάζοντας ξανά μπροστά τον γνωστό κόφτη σε ό,τι αφορά την κάλυψη λαϊκών αναγκών. Αυτά, άλλωστε, αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα στη Βουλή απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τις καταστροφές από τον «Ντάνιελ».

«Πρωτοπόροι» και στη στήριξη Ζελένσκι

Περιχαρής ήταν, πάντως, για το ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων στο Ουκρανικό, εκφράζοντας χαρακτηριστικά την «ικανοποίησή» του για «την παροχή μίας προβλέψιμης και σημαντικής οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία». Εστειλε, μάλιστα, μήνυμα «στους Αμερικανούς νομοθέτες ότι η οικονομική στήριξη της Ουκρανίας είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ», επιμένοντας ότι «μπορούμε να έχουμε από κοινού την αποφασιστικότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία».

Αλλωστε, είναι από τους πρωτοπόρους σε αυτήν την προσπάθεια. Θυμίζουμε, με βάση στοιχεία που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, οι Αμερικανοί έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα «δωρεές» σε στρατιωτικό υλικό αξίας 60 εκατ. δολάρια ως αντιστάθμισμα των παροχών από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προς την κυβέρνηση Ζελένσκι (σε όπλα, μέσα, πυρομαχικά), ενώ υπάρχει περιθώριο για ακόμη 200 εκατ. δολάρια, εφόσον γίνουν και άλλες τέτοιες αποστολές προς το Κίεβο. Αυτήν την εποχή, μάλιστα, εκτελείται συμβόλαιο, ύψους περίπου 47 εκατ. δολ., το οποίο υπέγραψαν Αθήνα και Ουάσιγκτον για επιπλέον πυρομαχικά πυροβολικού από το απόθεμα των Ενόπλων Δυνάμεων, που αγοράστηκε από τις ΗΠΑ προκειμένου να προωθηθεί κατόπιν στην Ουκρανία. Εξάλλου, πριν από μερικές μέρες φορτηγά άδειασαν αποθήκες από στρατόπεδο στις Κεχριές Κορίνθου, υλοποιώντας συμφωνία με την Τσεχία για πώληση 300.000 φυσιγγίων πυροβολικού διαμετρήματος 105 χλστ., τα οποία θα δοθούν κατόπιν από τους Τσέχους στους Ουκρανούς.

Τέλος, δυσαρεστημένος εμφανίστηκε για το γεγονός ότι στα Συμπεράσματα δεν υπήρξε αναφορά στη Μέση Ανατολή, από την σκοπιά ότι «αποδυναμώνει τον ρόλο της ΕΕ συνολικά, σε μία εποχή όπου πολλοί άλλοι παίκτες φιλοδοξούν να παίξουν κάποιον ρόλο σε μία νέα ειρηνευτική προσπάθεια», άρα μειώνεται ο γεωπολιτικός της ρόλος. Εβαλε ως αιτία ότι «έχουμε αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κρατών - μελών», εξέφρασε πάντως την πίστη του ότι θα επανέλθουν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου «να παίζουμε ως ΕΕ έναν πιο ενεργό ρόλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ