Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ξεπέρασαν τους 27.000 οι νεκροί από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα

Copyright 2023 The Associated

Για 118η μέρα συνεχίστηκαν χτες οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά μέρα με τη μέρα για το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στον παλαιστινιακό θύλακα, οι οποίοι καλούνται να επιβιώσουν ανάμεσα στα συντρίμμια σε άθλιες συνθήκες.

Συνολικά, 27.019 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις και άλλοι 66.139 έχουν τραυματιστεί, πέρα από τους πολλές χιλιάδες αγνοούμενους που εγκλωβίστηκαν στα ερείπια ή πιάστηκαν αιχμάλωτοι του ισραηλινού στρατού και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 118 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 190.

Για ακόμα μια νύχτα εξαπολύθηκαν νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί κοντά στα νοσοκομεία «Νάσερ» και «Αμάλ» της πόλης Χαν Γιούνις, της μεγαλύτερης πόλης στη νότια Γάζα, η οποία έχει βρεθεί τις τελευταίες βδομάδες στο επίκεντρο των ισραηλινών επιθέσεων.

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera», πάνω από 30.000 κάτοικοι της πόλης δεν είχαν ούτε νερό, ούτε λίγα τρόφιμα, καθώς αναγκάζονται να μετακινούνται συνεχώς από τον κατοχικό στρατό στο φόντο κλιμακούμενων βομβαρδισμών.

Τις τελευταίες μέρες, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως «περικύκλωσε» την πόλη, νίκησε μονάδες της Χαμάς στο ανατολικό της τμήμα και πλέον επικεντρώνεται στο δυτικό.

Παράλληλα, με ανάρτησή του στα αραβικά στην πλατφόρμα «Χ», εκπρόσωπος του κατοχικού στρατού κάλεσε τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στις δυτικές περιοχές της πόλης της Γάζας να απομακρυνθούν άμεσα «για την ασφάλειά τους» μέσω της λεωφόρου Ρασίντ προς «γνωστά καταφύγια» της περιοχής Ντέιρ αλ Μπάλαχ.

Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει τους «εντατικούς βομβαρδισμούς» από το Ισραήλ σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και ειδικά στην Χαν Γιούνις. Σημειώνει πως ακόμη 184.000 Παλαιστίνιοι εγγράφηκαν στους καταλόγους των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το δυτικό τμήμα της νότιας πόλης.

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ο πληθυσμός της «πεθαίνει από πείνα» και «ωθείται στο χείλος της αβύσσου», επανέλαβε ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Μάικλ Ράιαν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), τα μισά και πλέον από τα κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς και ο παλαιστινιακός θύλακας πλέον είναι «μη κατοικήσιμος».

Βασανιστήρια και ταπεινώσεις δίχως τέλος

Παράλληλα, Παλαιστίνιοι που είχαν συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό κατήγγειλαν ξανά τα μαρτύρια που τράβηξαν κατά τον καιρό της αιχμαλωσίας τους, τονίζοντας την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια.

Ενας από τους Παλαιστίνιους που αφέθηκε ελεύθερος στην πόλη της Γάζας μετά από πολυήμερη κράτηση διηγήθηκε πως τις τρεις πρώτες μέρες αυτός και άλλοι κρατούμενοι είχαν αφεθεί δίχως νερό και φαγητό και δίχως πρόσβαση σε τουαλέτες.

«Μας χτυπούσαν βάναυσα συνέχεια για τρεις μέρες. Μας ανάγκαζαν να κοιμόμαστε πάνω σε χαλίκια και να σκεπαζόμαστε με βρεγμένες κουβέρτες ενώ έκανε πολύ κρύο. Οι στρατιώτες μας έβριζαν, μας χτυπούσαν, μας πρόσβαλλαν όλη την ώρα» είπε ο Χάλιντ αλ Νάμπρις.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως συνελήφθη στην πόλη Χαν Γιούνις και αφέθηκε χτες το πρωί στη Ράφα. Μεταξύ πολλών άλλων Παλαιστινίων που συνελήφθησαν ήταν και ηλικιωμένοι που επίσης υποβλήθηκαν σε σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια.

Υπολογίζεται ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τη Γάζα έχουν συλληφθεί και κρατούνται σε άθλιες συνθήκες στο Ισραήλ, χωρίς να είναι γνωστός ο τόπος φυλάκισής τους, χωρίς επικοινωνία με τις οικογένειές τους και δικηγόρο, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες...

Προχτές η ισραηλινή Βουλή ενέκρινε την παράταση κανονισμού που επιτρέπει τη σύλληψη και κράτηση «υπόπτων για τρομοκρατία» από τη Λωρίδα της Γάζας για τουλάχιστον 45 μέρες, έως τις 20 Μάρτη...

Εντείνονται διαβουλεύσεις και παζάρια

Στο μεταξύ, εντείνονται διαβουλεύσεις και παζάρια γύρω από μια ενδεχόμενη νέα συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας, με ανταλλαγή των Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν αναμένεται να επιστρέψει «τις προσεχείς μέρες» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες χώρες θα κάνει επισκέψεις.

Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος έχει τη βάση του στο Κατάρ, ξεκίνησε χτες διαβουλεύσεις στο Κάιρο με επίκεντρο την πρόταση που καταρτίστηκε την Κυριακή στο Παρίσι σε συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA και αξιωματούχοι του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, η παλαιστινιακή οργάνωση εξετάζει πρόταση που προβλέπει τρεις φάσεις. Κατά την πρώτη, θα εφαρμοστεί ανακωχή με διάρκεια έξι εβδομάδων και θα απελευθερωθούν 200 έως 300 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε αντάλλαγμα για 35 έως 40 Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα και την είσοδο καθημερινά στον θύλακα 200 έως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Χαμάς ζητά πλήρη κατάπαυση του πυρός, που χαρακτηρίζει αναγκαία προϋπόθεση για να κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει λόγο για παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά επ΄ ουδενί για τερματισμό του πολέμου και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία της Χαμάς που μετέβη το Κάιρο δήλωσε πως η οργάνωση είναι σχεδόν απίθανο να απορρίψει τη συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων, αλλά «θα απαιτήσει τον τερματισμό του πολέμου».

Χτες βράδυ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ανακοίνωσε πως η Χαμάς έκανε καταρχήν δεκτή την πρόταση για εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως το Ισραήλ έχει ήδη συμφωνήσει με την πρόταση που διατυπώθηκε στο Παρίσι την περασμένη Κυριακή από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου και Κατάρ. Ωστόσο, το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 13, επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων διέψευσε πως έχει εγκριθεί η συμφωνία από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Η στάση του Ισραήλ επρόκειτο να καθοριστεί αργότερα χτες βράδυ, όταν ανακοινώθηκε η έκτακτη σύγκληση της κυβέρνησης πολέμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, του υπουργού Αμυνας Γ. Γκάλαντ και του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, Μπ. Γκαντς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ