Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανάγκη η πάλη για νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Σε εκδήλωση αναδείχθηκαν οι επιπτώσεις των νέων, αντιλαϊκών και γι' αυτό το αγαθό σχεδιασμών

«Η απειλή να μετατραπεί το νερό σε όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα δεν εμφανίστηκε τώρα για πρώτη φορά, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά δεκαετίες πριν, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διονύσης Κλάδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, στην εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του Κόμματος με θέμα «Νερό: Ακριβό εμπόρευμα για τον λαό, κερδοφόρα επένδυση για το κεφάλαιο - Η πρόταση του ΚΚΕ».

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της «Ιχθυόσκαλας» Πάτρας, το βράδυ της Τετάρτης, το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι και λαϊκός κόσμος που έδειξαν ενδιαφέρον για ένα ζήτημα που απασχολεί και λόγω των μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Διαχρονική πολιτική σε κατεύθυνση εμπορευματοποίησης

Αναφερόμενος στο ιστορικό της λειτουργίας των ΔΕΥΑ και στη συνολική πολιτική που απειλεί να μετατρέψει το νερό σε όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, στην κεντρική ομιλία ο Δ. Κλάδης θύμισε μέτρα που έχουν λάβει διαχρονικά οι κυβερνήσεις:

«Οι ΔΕΥΑ από τη φύση τους, αλλά και στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής που γίνεται ολοένα και πιο αντιλαϊκή, όπου νομοθετούνται και επιβάλλονται κανόνες τιμολόγησης νερού, μετατρέπονται σε πλήρως ανταποδοτικές επιχειρήσεις, ενώ σχεδιάζεται και η εκχώρησή τους σε ιδιώτες. Δηλαδή δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το βάρος της λειτουργίας, της μισθοδοσίας των εργαζομένων, της συντήρησης - εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, το σηκώνει αποκλειστικά η τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού. Επιβάλλονται η ανάκτηση του κόστους ύδρευσης - αποχέτευσης, η ανάκτηση κόστους κεφαλαίου και η είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους.


Η κατεύθυνση των "πράσινων επενδύσεων" σε ολόκληρο τον κόσμο, το "Green New Deal", η "Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία", όχι απλά δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα τα επιδεινώνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πώς, με πρόσχημα και τον δήθεν "περιορισμό της σπατάλης", η Οδηγία - Πλαίσιο της ΕΕ του 2000 "για το νερό", όπως και οι μετέπειτα Οδηγίες που την εξειδικεύουν, εμπορευματοποιεί περαιτέρω το νερό, αυξάνει το κόστος του για τον λαό και προωθεί καπιταλιστικές επενδύσεις στον κλάδο. Αυτήν την πολιτική ακολουθεί σήμερα η ΝΔ, όπως και όλες οι αστικές κυβερνήσεις, αλλά και οι δυνάμεις τους σε δήμους και Περιφέρειες, παρά τις όποιες φραστικές αντεγκλήσεις ή και διαφορετικούς τρόπους εμπορευματοποίησης.

Την ίδια ώρα, έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής μας, που αφορούν την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα, γιατί δεν παράγουν έσοδα, δηλαδή κέρδος».

Και νέα αντιδραστικά μέτρα

Πάνω σε αυτήν τη βάση, εξήγησε ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί νέες αλλαγές με τον νόμο που συγκροτεί Ρυθμιστική Αρχή για το Νερό (ν. 5037/2023), η οποία στοχεύει στην πιο αποτελεσματική εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τη μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, όπου διευρύνθηκε το αντικείμενό της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Ετσι, μπαίνει σε εφαρμογή «ο νόμος που θα καθορίζει και θα ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, θα τις πιστοποιεί, θα αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, θα τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις, θα δημιουργήσουν μια εκρηκτική κατάσταση, που θα αλλάξει προς το χειρότερο τη λειτουργία των ΔΕΥΑ στην ύδρευση και την αποχέτευση. Αποτέλεσμα θα είναι η εκτόξευση της τιμής του νερού αλλά και των υπηρεσιών αποχέτευσης, ενώ η λαϊκή οικογένεια θα κληθεί να πληρώνει πανάκριβα», ανέδειξε ο ομιλητής, θυμίζοντας και την πείρα που έχει συγκεντρωθεί από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα Χρηματιστήρια Ενέργειας κ.λπ., στα οποία η ΡΑΕ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. «Στόχος τους είναι οι πολλοί να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να μεγαλώνει η κερδοφορία των λίγων», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στις αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη λειτουργία των ΔΕΥΑ και στο προσωπικό τους.

Στο πλευρό του λαού η δημοτική αρχή, κόντρα στο ασφυκτικό πλαίσιο

Στάθηκε ακόμα στη δράση της δημοτικής αρχής Πάτρας, που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τους παραπάνω σχεδιασμούς:

«Προσπαθεί μέσα σε αντίξοες συνθήκες να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα του δήμου της Πάτρας, μέσα σε ένα ασφυκτικό - αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει η ΕΕ, οι κυβερνήσεις διαχρονικά και οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στις Περιφέρειες και τους δήμους.

Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, στην ανταποδοτικότητα από δημοτικές ή διαδημοτικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν κι αυτές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Από το 2014 που ανέλαβε, έχει προχωρήσει σε μειώσεις στην τιμή του νερού και σε υπηρεσίες από 35% έως 50%, και τα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Πάτρας εξακολουθούν να είναι φτηνότερα σε σχέση με τις άλλες ΔΕΥΑ. Επίσης, έχουν διευρυνθεί οι κατηγορίες αυτών που εντάσσονται σε μειωμένο τιμολόγιο (άνεργοι, ΑμεΑ κ.λπ.), με τα ωφελούμενα νοικοκυριά του κοινωνικού τιμολογίου να ξεπερνούν τις 6.500, με προβλεπόμενη ωφέλεια πάνω από 1.600.000 ευρώ.

Η δημοτική αρχή της Πάτρας συνεχίζει, παρά το σημερινό σφιχτό νομικό πλαίσιο που βάζει πολύ μεγάλα εμπόδια, να εξαντλεί όλα τα περιθώρια που υπάρχουν προκειμένου να παρέχει περισσότερες ελαφρύνσεις, με ενίσχυση της πολιτικής του διακανονισμού και διευκόλυνση των λαϊκών οικογενειών με όλα τα μέσα. Την ίδια ώρα που έχει τέτοια τιμολογιακή πολιτική, προχωρά σε μεγάλα αλλά και μικρότερα έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Ετσι μπορεί και παρέχει καθαρό, φτηνό, ποιοτικό νερό».

Αγώνας σε αντίθεση με την κυρίαρχη κατεύθυνση

Ακολούθησαν παρεμβάσεις, με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Πάτρας, Κώστα Μπαϊλό, να στέκεται στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν.

Οπως είπε, η έλλειψη προσωπικού είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, από πριν τα μνημόνια. Ως παράδειγμα έφερε την Πάτρα, όπου από Οργανισμό 379 θέσεων στη ΔΕΥΑ, εργάζονται 170 και επίκεινται συνταξιοδοτήσεις, ενώ η ΔΕΥΑ Δυτικής Αχαΐας στελεχώνεται από μόλις 3 άτομα!

Αναφέρθηκε ακόμα στα μεγάλα έξοδα, ιδιαίτερα για την Ενέργεια, με την εκτόξευση των τιμολογίων ρεύματος από 4 εκατ. ευρώ πριν την εφαρμογή των μέτρων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε 8,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, χωρίς καμία οικονομική επιδότηση από το κράτος προς τις ΔΕΥΑ.

«Θέλουν να τα παραδώσουν όλα στους εργολάβους και στους ιδιώτες, όπως και σε άλλους τομείς. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, θα βγούμε μπροστά να ενημερώσουμε τον λαό, θα δώσουμε αγώνα μαζί με τη δημοτική αρχή, που έχει δείξει ότι είναι στο πλευρό μας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στο σημαντικό έργο που έχει επιτελεστεί ώστε να εξασφαλίζονται οι αναγκαίες ποσότητες ποιοτικού νερού και ταυτόχρονα να προστατεύεται το περιβάλλον από τα έργα αποχέτευσης, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πάτρας, κατά τα τελευταία 20 χρόνια, αναφέρθηκε ο Θωμάς Χόνδρος, αφυπηρετήσας αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, μηχανολόγος μηχανικός, ομότιμο μέλος του ΤΕΕ.

Ανέφερε αναλυτικά στοιχεία έργων και δράσεων που εφαρμόζοντάς τα μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα, στα υδατικά αποθέματα και τις αναγκαίες υποδομές που πρέπει να προβλεφθούν και για το μέλλον, όπως και στο πώς οι σχεδιασμοί περαιτέρω εμπορευματοποίησης θα επιβαρύνουν τον λαό.

«Πρέπει να κάνουμε όλοι τους "λογαριασμούς" μας σε τι έχουμε ωφεληθεί και τι πρόκειται να μας συμβεί όσο προχωρά η εμπορευματοποίηση του νερού. Χρειάζεται να το προασπιστούμε ως δημόσιο αγαθό, και γι' αυτό ένας δρόμος μόνο υπάρχει, αυτός του αγώνα που πρέπει να δώσουμε εμείς σήμερα αλλά και οι επόμενες γενιές», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ