Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Απόλυτη προτεραιότητα» η εμπλοκή στην Ερυθρά

Και ο πρωταγωνιστικός ρόλος στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει οργανώσει ποτέ η ΕΕ

Από τη Λάρισα μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα απλώνει η κυβέρνηση το νήμα της εμπλοκής, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση της ΕΕ στη «φλεγόμενη» ζώνη κόντρα στους Χούθι και σε άλλες δυνάμεις που δρουν εκεί, σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση, που καθιστά τον λαό στόχο αντιποίνων.

Συγκεκριμένα, αφού πρώτα έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή στην - υπό τους Αμερικανούς - επιχείρηση «Prosperity Guardian», τώρα διεκδικεί να αναλάβει τη διοίκηση της αντίστοιχης ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides», όπως ανακοινώθηκε προχθές στο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

Η επίσημη έναρξή της και το ακριβές αντικείμενο της αποστολής («mandate») αναμένεται να ανακοινωθούν στις 19 Φλεβάρη, οπότε και συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Λέγεται ότι οι χώρες που είναι αποφασισμένες να συμμετάσχουν είναι ήδη η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Γερμανία (με πλοία) και η Κύπρος (με αξιωματικούς). Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι έτσι κι αλλιώς μέχρι τις 19 Φλεβάρη, και καθώς στην παρούσα φάση είμαστε στο στάδιο σύστασης της ναυτικής δύναμης («Force Generation»), έχει ανοίξει «κύκλος προσφορών» από τα ενδιαφερόμενα κράτη - μέλη.

Σε επιμέρους σημεία της η πρόταση της κυβέρνησης αφορά το να ενεργοποιηθεί για την «Aspides» το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, ένα από τα πέντε Στρατηγεία της ΕΕ (τα άλλα εδρεύουν σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία). Τη δε «επιχειρησιακή αξία» του για τα ευρωατλαντικά σχέδια την απέδειξε τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα τις εμφύλιες συρράξεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν. Συγκεκριμένα, η αποστολή εκεί της δύναμης EUFOR RCA είχε καθοδήγηση από τη Λάρισα, επιτελάρχης του στρατηγείου ήταν Ελληνας ταξίαρχος, ενώ παραχώρησαν και τον Κινητό Επικοινωνιακό Κόμβο του Στρατηγείου, προκειμένου να εξασφαλίζονται οι επικοινωνίες μεταξύ του Στρατηγείου και του πεδίου επιχειρήσεων στην Αφρική.

Πρόταση της κυβέρνησης για την «Aspides» είναι να αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης από το ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ Ελληνας υποναύαρχος. Θα δίνει αναφορά στη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ και στον πρόεδρό της, Αυστριακό στρατηγό, στις Βρυξέλλες, ενώ θα είναι σε απευθείας επικοινωνία με τον εν πλω διοικητή στην επίμαχη ζώνη, ο οποίος πιθανολογείται ότι θα είναι Γάλλος ή Ιταλός. Αντίστοιχα, «διοικητόπλοιο» στην Ερυθρά θα οριστεί γαλλικό ή ιταλικό πλοίο. Βέβαια, κατά το μοντέλο της επιχείρησης «Irini» (στη Μεσόγειο, για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη) η εν πλω διοίκηση θα γίνεται εκ περιτροπής, οπότε δεν αποκλείεται και στο πεδίο αργότερα, υπό προϋποθέσεις, να αναλάβει τη διοίκηση ελληνικό πλοίο. Για το όλο θέμα υπήρξαν ήδη επικοινωνίες του Ελληνα υπουργού Αμυνας με τον Ιταλό ομόλογό του, καθώς επίσης του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Γάλλο ομόλογό του.

Σημειωτέον, ανώτατες κυβερνητικές πηγές λένε σχετικά ότι η επιχείρηση «Aspides» είναι «απόλυτη προτεραιότητά μας να γίνει. Το θέλαμε, το επιδιώξαμε, το θεωρούμε μεγάλη μας κατάκτηση», ενώ ζητούν «να υπάρχει εθνική συναίνεση» στην εμπλοκή, στοιχίζοντας τον λαό στα συμφέροντα του κεφαλαίου και στους τυχοδιωκτισμούς του. Κι αυτό ενώ απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και δράση για να αποτραπούν οι επικίνδυνοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, ιδιαίτερα σήμερα που το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου είναι περισσότερο από ορατό.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας χθες στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», επιβεβαίωσε ότι η «Aspides» θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει διοργανώσει ποτέ η ΕΕ, ενώ παρουσίασε τη συμμετοχή στην επιχείρηση περίπου ως υποχρέωση για την ντόπια αστική τάξη, εφόσον διαθέτει από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο που χρησιμοποιούν αυτήν τη θαλάσσια οδό. Ταυτόχρονα, αν αχρηστευτεί η διώρυγα του Σουέζ υποπολλαπλασιάζεται η χρήση και αξία των λιμένων της χώρας όπως είπε, δείχνοντας έτσι και τα «καλά» του «κόμβου» Ενέργειας και εμπορευμάτων τον οποίο παρουσιάζουν όλα αυτά τα χρόνια ως «εθνικό» στόχο.

Παράλληλα, θύμισε ότι στόχος όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν να υπάρχουν «ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας», «ευρωπαϊκή αμυντική συνείδηση» και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, στην πορεία σύστασης «ευρωστρατού». Στόχος που έχει μπει από μια σειρά κράτη - μέλη, ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν θέσεις των επιχειρηματικών τους ομίλων όπου Γης ενάντια σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, χωρίς να χρειάζεται να προστρέξουν σε πόρους του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.

Σε αυτό το πλαίσιο η φρεγάτα «Υδρα» είναι εν αναμονή για να λύσει κάβους, ενώ αργότερα - όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές - θα την «σκατζάρει» η φρεγάτα «Ψαρά». Σε κάθε περίπτωση, ελληνικό πλοίο θα μείνει στην περιοχή «για όσο χρειαστεί», όπως λένε.

Ταυτόχρονα «τρέχουν» συνεννοήσεις με τους Αμερικανούς για τη συμμετοχή και στην «Prosperity Guardian». Ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη άλλωστε στην αμερικανική ναυτική βάση στη Μανάνα του Μπαχρέιν (έδρα του US Naval Forces Central Command και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ), για συνεννοήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελληνικής συμμετοχής. Λέγεται ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως σύνδεσμος των Αμερικανών με την «Aspides». Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική «συνεισφορά» θα αφορά «και τους δύο πυλώνες» της ευρωατλαντικής ανάπτυξης στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ