Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σταθερά στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στηρίζει την ισραηλινή κατοχή στα Υψίπεδα του Γκολάν

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής βρίσκονται μόνιμα στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν

Copyright 2020 The Associated

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής βρίσκονται μόνιμα στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πλήρη κάλυψη στην ισραηλινή κατοχή των Υψιπέδων του Γκολάν της Συρίας, που αναγνώρισε το 2019 ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρείχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, λέγοντας ότι ο έλεγχος της περιοχής «είναι πολύ σημαντικός για την ασφάλεια του Ισραήλ»!

Μιλώντας στο CNN δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού (μακρινού...) παζαριού για το καθεστώς της περιοχής λέγοντας ότι «τα νομικά θέματα είναι άλλο θέμα και με τον καιρό, αν αλλάξει η κατάσταση στη Συρία, θα το εξετάσουμε». Κατέληξε πάντως εκτιμώντας πως «δεν είμαστε κοντά σε αυτό».

Χαρακτήρισε «απειλή για το Ισραήλ»... την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και την παρουσία ένοπλων φιλοκυβερνητικών οργανώσεων που δρουν με τη στήριξη της λιβανέζικης «Χεζμπολάχ» και Ιρανών στρατιωτικών. Επανέλαβε τη δέσμευση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για διατήρηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, την οποία η κυβέρνηση Τραμπ έχει αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Οταν ρωτήθηκε εάν προδίδει κάποιον «οιωνό» η επιλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να μη συνομιλήσει έως σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απάντησε λέγοντας πως θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν στο άμεσο μέλλον.

Το Πεντάγωνο για τα στρατεύματα στη Συρία

Το ίδιο διάστημα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου εκτίμησε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους «εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους"». Διέψευσε πως βρίσκονται στην περιοχή για να προστατεύσουν τις πετρελαιοπηγές (παρά τα κατά καιρούς στοιχεία που δείχνουν φιλοαμερικανούς Κούρδους να κάνουν λαθρεμπόριο συριακού πετρελαίου υπό την προστασία του αμερικανικού στρατού)...

Ισχυρίστηκε παρ' όλα αυτά πως «το προσωπικό του υπουργείου Αμυνας» και οι συμβασιούχοι εργολάβοι δεν έχουν άδεια να προσφέρουν βοήθεια σε μια ιδιωτική εταιρεία, στους εργαζομένους της ή τους αντιπροσώπους της, που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τους πετρελαϊκούς πόρους της Συρίας.

Επανέλαβε ότι οι περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στη βορειοανατολική Συρία «είναι εκεί για να στηρίξουν την αποστολή εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους"».

Οι περισσότερες πετρελαιοπηγές της Συρίας βρίσκονται στο ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που παραμένει εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης. Ελέγχονται κυρίως από τους Κούρδους και Αραβες μαχητές των φιλοαμερικανικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που χρηματοδοτούν την ημιαυτόνομη κυβέρνησή τους από το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Το 2020, η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Delta Crescent Energy», που είχε προσβάσεις στην κυβέρνηση Τραμπ, είχε υπογράψει συμφωνία με την ημιαυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, προκειμένου οι SDF να παρακάμπτουν τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο συριακό καθεστώς...

Νέα φονική ενέδρα τζιχαντιστών

Οσο η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, οι τζιχαντιστές αναθαρρούν στήνοντας ακόμη μια φονική ενέδρα σε βάρος φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και Σύρων στρατιωτών.

Η ενέδρα στήθηκε σε έρημο της ανατολικής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ με θύματα 19 φιλοκυβερνητικούς μαχητές και 7 στρατιώτες και συνοδεύτηκε από σφοδρές συγκρούσεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Η προηγούμενη ενέδρα τζιχαντιστών είχε γίνει πριν από μια βδομάδα στην κεντρική Συρία με αποτέλεσμα το θάνατο 19 φιλοκυβερνητικών ενόπλων και στρατιωτών, ενώ η πιο πολύνεκρη επίθεση έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη με απολογισμό 40 νεκρούς στρατιώτες όταν χτυπήθηκαν δύο λεωφορεία που τους μετέφεραν στο σπίτι τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο ΟΗΕ σε πρόσφατη έκθεσή του υπολογίζει ότι είναι περίπου 11.000 οι τζιχαντιστές σε Συρία και Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ