Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑΒΑΛΝΙ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τη Δύση

ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς αξιοποίησης της ρωσικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε το ρωσικό ΥΠΕΞ

ΜΟΣΧΑ.--

Σε εξέλιξη είναι ο νέος γύρος αντιπαράθεσης ΕΕ - Ρωσίας, αυτήν τη φορά με αφορμή την υπόθεση του φυλακισμένου Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι. Την απέλαση τριών Ευρωπαίων διπλωματών - από Σουηδία, Γερμανία και Πολωνία - από τη Ρωσία, ακολούθησε η προχτεσινή απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρεσβείες. Επιπλέον στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 22 Φλεβάρη ενδέχεται να αποφασιστούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι συζητήσεις στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από υποστηρικτές του μπλόγκερ Αλ. Ναβάλνι «μπορούν να ερμηνευθούν ως προδοσία κατά της Ρωσίας», ισχυρίστηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. Η ίδια υπογράμμισε πως για τις δυτικές χώρες η υποστήριξη στον Ναβάλνι είναι ένα μέσο πίεσης και αποτροπής της Ρωσίας, η οποία «σε όλα τα δόγματα του ΝΑΤΟ περιγράφεται ως αντίπαλος».

Οπως είπε η Ζαχάροβα, τη Δευτέρα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Πολωνίας στην ΕΕ συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη με μέλη της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, στην οποία συμμετείχαν, εκτός από κράτη - μέλη της ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.

«Στην πραγματικότητα, ήταν μια συνάντηση των χωρών του ΝΑΤΟ. Εδωσαν οδηγίες στα μέλη της "αντιπολίτευσης" - που στην πραγματικότητα είναι παράγοντες επιρροής τους - για το πώς θα έπρεπε να είναι πιο πονηρά στις μελλοντικές ανατρεπτικές τους δραστηριότητες», ισχυρίστηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις, η Ζαχάροβα σχολίασε ότι η Ρωσία έχει παρουσιάσει ένα ολόκληρο πακέτο αποδεικτικών στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι δυτικοί διπλωμάτες συμμετείχαν στις πρόσφατες, «παράνομες» όπως τις χαρακτήρισε, διαδηλώσεις υπέρ της αποφυλάκισης του Ναβάλνι.

Η ΥΠΕΞ της Ισπανίας, Αράντσα Γκονσάλες Λάγια, σχολιάζοντας δήλωση του Ρώσου ομολόγου της, Σεργκέι Λαβρόφ, για την Καταλονία, είπε ότι στην Ισπανία δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι, υπάρχουν πολιτικοί που βρίσκονται στη φυλακή και για μια ακόμη φορά ζήτησε την αποφυλάκιση του Ναβάλνι. Από την πλευρά της, η Ζαχάροβα ξεκαθάρισε πως για τη Ρωσία οι εξελίξεις σχετικά με το δημοψήφισμα στην Καταλονία είναι εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ