Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προς ευρεία αστική κυβέρνηση

Συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ το παζάρι και οι διεργασίες για τη στήριξη της νέας αστικής κυβέρνησης στην Ιταλία υπό τον Μάριο Ντράγκι, πρώην τραπεζίτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Ντράγκι συναντήθηκε χτες με τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη «Φόρτσα Ιτάλια», ο οποίος, αφού δήλωσε ότι θα παράσχει στήριξη, του ζήτησε «να γίνουν επιλογές υψηλών προδιαγραφών, να ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις των κομμάτων, αλλά και να δράσει ο νέος πρωθυπουργός με πλήρη αυτονομία».

Ο γραμματέας του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, που επίσης στηρίζει τον Ντράγκι, εξέφρασε «ικανοποίηση για τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέθεσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, με ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της Παιδείας και της οικονομίας της χώρας». Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα συμμετοχής της «Λέγκα» του Μ. Σαλβίνι, που από χτες φάνηκε ότι μπορεί να συμπράξει, σημείωσε ότι «το κόμμα του δεν θέτει βέτο, αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές, εναλλακτικές πολιτικές δυνάμεις».

Οι ακροδεξιοί «Αδελφοί της Ιταλίας» επανέλαβαν ότι δεν σκοπεύουν να στηρίξουν την κυβέρνηση Ντράγκι, και η επικεφαλής τους, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε απογοητευμένη για το ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε γνωστό πως δεν εννοεί να προχωρήσει σε φορολογική μεταρρύθμιση που να βασίζεται μόνο σε μία - ή το πολύ δύο - φορολογικές κλίμακες.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και το κόμμα του, «Ζωντανή Ιταλία» (που είχαν καθοριστικό ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης Κόντε), επανέλαβαν την «πλήρη υποστήριξή τους στη νέα κυβέρνηση και στις επιλογές του Μάριο Ντράγκι».

Το λαϊκίστικο «Κίνημα Πέντε Αστέρων» ζητά να αποσαφηνιστεί «ποια θα είναι η πολιτική και θεματική έκταση της νέας κυβέρνησης», ενώ αύριο και μεθαύριο τα μέλη του με ψηφοφορία στο διαδίκτυο θα αποφασίσουν αν επιθυμούν τη συμμετοχή των «Πέντε Αστέρων» στη νέα κυβέρνηση.

Ετσι, μέχρι την Παρασκευή ο Ντράγκι αναμένεται να συναντηθεί και πάλι με τον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, για να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα των διερευνητικών του επαφών. Οπως όλα δείχνουν, οι περισσότερες αστικές δυνάμεις συναινούν σε νέα κυβέρνηση η οποία θα εμπλακεί στο μεγάλο παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, εν μέσω όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, καταστροφικής διαχείρισης της πανδημίας και ανακατατάξεων που δεν ευνοούν το ιταλικό κεφάλαιο σε σχέση με το γαλλικό και το γερμανικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ