Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Παραμένουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν αποκάλυψε πως στρατιωτικός της χώρας του ήταν συνεργός στη δολοφονία Φακριζαντέ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σκληρό προμηνύεται το παζάρι ΗΠΑ - Ιράν μετά την αλλαγή κυβέρνησης στον Λευκό Οίκο. Ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών, Μαχμούτ Αλαβί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες πως εάν δεν άρουν άμεσα τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του τότε θα δρομολογηθούν προσπάθειες για αλλαγή κατεύθυνσης του ειρηνικού πυρηνικού της προγράμματος με στόχο τη δημιουργία πυρηνικού όπλου.

«Το πυρηνικό μας πρόγραμμα είναι ειρηνικό και η απόφαση του ανώτατου ηγέτη έχει απαγορεύσει τα πυρηνικά όπλα. Ομως εάν σπρώξουν το Ιράν προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε δεν θα είναι το λάθος του Ιράν αλλά δικό τους», ανέφερε ο Αλαβί σε συνέντευξη που φέρεται κατά το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» πως έδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε κρατικό κανάλι.

Οι δηλώσεις αυτές αναδεικνύουν τη συνέχιση της άκαμπτης σκληρής πίεσης των ΗΠΑ και επί Μπάιντεν που επί του παρόντος διατηρεί απαράλλακτες τις ασφυκτικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν με το δήθεν «επιχείρημα» ότι θα πρέπει πρώτα να επιστρέψει πλήρως στη διεθνή συμφωνία του 2015, λες και ήταν αυτό που αποχώρησε...

Ο Αλαβί έκανε και μία ενδιαφέρουσα αποκάλυψη σε σχέση με τον Ιρανό στρατιωτικό και φυσικό επιστήμονα, που θεωρείται «αρχιτέκτονας» του πυρηνικού προγράμματος, Μοχσέν Φακριζαντέ, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 27 Νοέμβρη 2020 πιθανώς από το Ισραήλ με τη χρήση συσκευής Τεχνητής Νοημοσύνης που πυροδοτήθηκε από δορυφόρο. Ο υπουργός λοιπόν είπε πως συνεργός σε αυτήν τη δολοφονία ήταν αξιωματούχος του ιρανικού στρατού. «Το πρόσωπο που έκανε τις πρώτες προετοιμασίες για τη δολοφονία ήταν μέλος των (ιρανικών) Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο Μαχμούντ Αλαβί στη συνέντευξη, αποφεύγοντας περαιτέρω διευκρινίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ