Σάββατο 3 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Απεργίες και διαδηλώσεις σε Γερμανία, Φινλανδία και Γαλλία

ΓΑΛΛΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις οργανώνονται τις τελευταίες μέρες στη Φινλανδία με αποκορύφωμα την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου σχεδόν 300.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στις απεργίες που διοργάνωσαν η Κεντρική Οργάνωση Φινλανδικών Συνδικάτων (SAK) και η Φινλανδική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών (STTK), το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Δημόσιο και Κοινωνικό Τομέα (JHL) και στις Υπηρεσίες (PAM).

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο εργασιακής «μεταρρύθμισης» που παρουσίασε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέτερι Ορπο, το οποίο προβλέπει πλήθος αντεργατικών μέτρων, όπως ο περιορισμός των πολιτικών, γενικών απεργιών, η προώθηση τοπικών μισθολογικών συμφωνιών, η διευκόλυνση της απόλυσης εργαζομένων, περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, μείωση των επιδομάτων ανεργίας και περικοπή μιας μέρας άδειας, κατά την οποία οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αναρρωτική άδεια δεν θα πληρώνονται.

Οι εργαζόμενοι σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία και εστιατόρια, καθώς και στις τράπεζες πραγματοποίησαν την Πέμπτη 24ωρη απεργία.

Εκατοντάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις και εργοτάξια σε όλη τη χώρα «νέκρωσαν» για δύο μέρες. Σε 48ωρη απεργία κατέβηκαν επίσης οι ταχυδρομικοί, οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια και τις αερομεταφορές, ενώ την Παρασκευή ενώθηκαν με τους απεργούς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

(c) Copyright 2024, dpa (www.d

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Από Τετάρτη έως Παρασκευή απήργησαν οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς και στην Προσχολική Αγωγή. Στις απεργίες συμμετέχουν επίσης το συνδικάτο των επαγγελματιών Κοινωνικής Πρόνοιας, Υγείας και Εκπαίδευσης Tehy, το σωματείο νοσηλευτών Super, το σωματείο εργαζομένων στον δημόσιο και κοινωνικό τομέα JHL και το σωματείο επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών Talentia.

Την Πέμπτη το μεσημέρι τουλάχιστον 13.000 εργαζόμενοι - σύμφωνα με την αστυνομία - διαδήλωσαν στο Ελσίνκι.

Τα συνδικάτα προειδοποιούν με νέες απεργίες, αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση. Ηδη ορισμένοι κλάδοι έχουν αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 6 Φλεβάρη.

Γερμανία: Απεργούν εργαζόμενοι σε αεροδρόμια και ΜΜΜ

Περίπου 25.000 εργαζόμενοι στην ασφάλεια 11 μεγάλων αεροδρομίων της Γερμανίας απήργησαν την Πέμπτη. Το συνδικάτο Ver.di προκήρυξε 24ωρη απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις 2,80 ευρώ/ώρα και υψηλότερες αποζημιώσεις για τις υπερωρίες.

Στην απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι στα αεροδρόμια Βερολίνου, Φρανκφούρτης, Αμβούργου, Στουτγκάρδης, Βρέμης, Ανόβερου, Κολωνίας, Ντίσελντορφ, Λειψίας κ.ά., ενώ από τα μεγάλα αεροδρόμια λειτούργησε μόνο αυτό του Μονάχου. Ο έλεγχος σε εργαζόμενους, επιβάτες, εμπορεύματα και αποσκευές έγινε από πολύ περιορισμένα έως καθόλου, λόγω της επιτυχίας της απεργίας. Ενδεικτικά, από τα αεροδρόμια Βερολίνου, Αμβούργου και Στουτγκάρδης είχαν ακυρωθεί από νωρίς το πρωί όλες οι απογειώσεις. Συνολικά, εκτιμάται ότι δεν πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 11.000 προγραμματισμένες πτήσεις.

Επιπλέον, την Παρασκευή σε 24ωρες προειδοποιητικές απεργίες και στάσεις εργασίας στα τοπικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (τραμ, μετρό, λεωφορεία) προχώρησαν οι εργαζόμενοι σχεδόν σε όλα τα γερμανικά κρατίδια, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων (αφορά περίπου 90.000 εργαζόμενους).

Σύμφωνα με το συνδικάτο Ver.di, σε αυτόν τον γύρο συλλογικών διαπραγματεύσεων συμμετέχουν περισσότερες από 130 δημοτικές επιχειρήσεις σε πόλεις και περιφέρειες και η απεργία εξαπλώθηκε σε πάνω από 80 πόλεις.

Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις μισθών, μεγαλύτερα διαλείμματα ανάμεσα στις βάρδιες και περισσότερη άδεια μετ' αποδοχών.

Ελάχιστα δρομολόγια λεωφορείων πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία, κυρίως σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται ιδιωτικές επιχειρήσεις μεταφοράς.

Στο Βερολίνο οι εργαζόμενοι στα δημόσια ΜΜΜ απαιτούν μεταξύ άλλων μεγαλύτερο διάστημα ανάπαυσης από βάρδια σε βάρδια, αύξηση των ημερών των αδειών και μεγαλύτερο επίδομα διακοπών, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

Σε Βρανδεμβούργο, Ζάαρλαντ, Σαξονία - Ανχαλτ και Θουριγγία οι διεκδικήσεις επικεντρώνονται στις αυξήσεις μισθών.

Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί της Γαλλίας

Σε απεργία και διαδηλώσεις σε πόλεις όλης της επικράτειας προχώρησαν την Πέμπτη οι εκπαιδευτικοί στη Γαλλία, καταγγέλλοντας ότι «το δημόσιο σχολείο κινδυνεύει!» και ζητώντας να αποσυρθούν μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση μεγαλώνει τον «διαχωρισμό» μαθητών και σχολικών μονάδων.

Δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν σε διάφορες περιοχές, από το Παρίσι και την Μπρεστ, μέχρι το Μονπελιέ και τη Μασσαλία, με τους διαδηλωτές να ζητούν βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα σχολεία, καλύτερους μισθούς, αλλά και συνολικότερα υπεράσπιση και αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Μαχητικά ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν αλλά και τα πανό και πλακάτ που γέμισαν σε μεγαλουπόλεις όπως η Ρεν, η Νάντη και η Τουλούζη, σε αστικά κέντρα περιφερειών όπου η αγωνία μεγάλου κομματιού των λαϊκών στρωμάτων «ηχεί» τις τελευταίες βδομάδες και στα μαζικά μπλόκα των αγροτών, κόντρα στην πολιτική που μεγαλώνει τα αδιέξοδα για τις οικογένειές τους, μεταξύ άλλων μετατρέποντας σε χρυσοπληρωμένο εμπόρευμα και τη μόρφωση των παιδιών τους.

Τα πυρά των διαδηλωτών «συγκέντρωσε» και η νέα υπουργός Παιδείας, Αμελί Ουντεά - Καστερά, η οποία αμέσως αφού διαδέχθηκε τον Γκαμπριέλ Ατάλ, που έγινε πρωθυπουργός, υπεραμύνθηκε της απόφασής της να στείλει τα παιδιά της σε ιδιωτικό σχολείο, χαρακτηρίζοντας «απογοητευτικές» πλευρές της λειτουργίας των δημόσιων σχολείων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ