Σάββατο 3 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΒΑΝ
Από το Κουομιντάνγκ ο νέος πρόεδρος της Βουλής

Ο πρώην δήμαρχος της πόλης Καοσιούνγκ και πρώην υποψήφιος Πρόεδρος της Ταϊβάν (το 2019) Χαν Κιο-γιου εκλέχτηκε την Πέμπτη νέος πρόεδρος της Βουλής στο νησί, ως υποψήφιος του κόμματος Κουομιντάνγκ (ΚΜΤ) - το οποίο θεωρείται ότι κρατά πιο «φιλική» στάση απέναντι στο Πεκίνο.

Ο Χαν επικράτησε στον β' γύρο της ψηφοφορίας, με 54 ψήφους έναντι 51 που έλαβε ο υποψήφιος πρόεδρος από το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), Γιου Σι-κουν.

Στον α' γύρο υποψήφιος πρόεδρος ήταν και ο Χουάνγκ Σαν-σαν από το Λαϊκό Κόμμα Ταϊβάν (TPP), ενώ στον β' γύρο οι 8 βουλευτές του TPP απείχαν.

Υπενθυμίζεται ότι στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές Πρόεδρος της Ταϊβάν εκλέχτηκε ο Λάι Τσινγκ-τε, με τη στήριξη του DPP, ενώ ο υποψήφιος του KMT ήρθε δεύτερος. Ωστόσο κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Η ανάδειξη προέδρου της Βουλής από το ΚΜΤ, με την κυβέρνηση να ελέγχεται από το DPP, προμηνύει ένταση των διεργασιών, αναφορικά με τις σχέσεις με την Κίνα και τον ρόλο της Ταϊβάν στον εντεινόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ