Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Με τις πλάτες των ΗΠΑ το Ισραήλ απειλεί με γενικευμένο πόλεμο στον Λίβανο

Με νέες απειλές για ισοπέδωση του Λιβάνου και με αλλεπάλληλα στρατιωτικά μέτρα, το Ισραήλ προετοιμάζεται για κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ και γενικευμένη επίθεση στον Λίβανο, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» που απειλεί να τυλίξει στις φλόγες όλη τη Μέση Ανατολή.

Στις κινήσεις αυτές το Ισραήλ έχει τις πλάτες των ΗΠΑ και άλλων ευρωατλαντικών «συμμάχων», με την Ουάσιγκτον να δηλώνει ότι επιδιώκει την «αποκλιμάκωση» αλλά ταυτόχρονα να συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή και να δίνει διαβεβαιώσεις πλήρους στρατιωτικής υποστήριξης στο Ισραήλ σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γ. Γκάλαντ, απείλησε εκ νέου ότι αν ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ ο ισραηλινός στρατός είναι ικανός να προκαλέσει στον Λίβανο τέτοια καταστροφή που θα τον οδηγήσει «πίσω στη λίθινη εποχή». Κατά τ' άλλα είπε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου προτιμά την εξεύρεση «διπλωματικής λύσης»...

Την Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο και φωτογραφίες από ασκήσεις οι οποίες προσομοιώνουν σενάρια μάχης στη βόρεια συνοριακή περιοχή με τον Λίβανο.

Ο δε Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου παρακολούθησε την Πέμπτη στρατιωτική άσκηση ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών στα σύνορα με τον Λίβανο, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ θα πετύχει τη νίκη και σε αυτό το μέτωπο αν ξεσπάσει εκεί πόλεμος...

ΗΠΑ: Διαβεβαιώσεις στήριξης του Ισραήλ και συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων

Από την πλευρά των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το CNN ανώτεροι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ισραηλινή αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον την προηγούμενη βδομάδα ότι εάν ξεσπάσει ένας ολοκληρωμένος πόλεμος του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πλήρως προετοιμασμένη να υποστηρίξει τον σύμμαχό της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι σε περίπτωση ενός τέτοιου πολέμου η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να εξουδετερώσει την αεράμυνα του Ισραήλ στον βορρά - συμπεριλαμβανομένου του περιβόητου συστήματος «Iron Dome» - και αναφέρουν πως «αυτή η πραγματικότητα θα καθιστούσε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ακόμα πιο κρίσιμη».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, κατά την επιχείρηση αντιποίνων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων συμμετείχαν άμεσα στην αναχαίτιση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Ηδη το αμφίβιο επιθετικό πλοίο των ΗΠΑ «USS Wasp» μπήκε στην Ανατολική Μεσόγειο αυτήν τη βδομάδα. Το πλοίο μπορεί να βοηθήσει στην εκκένωση Αμερικανών και άλλων πολιτών από τον Λίβανο σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου (όπως μετέδωσε το δίκτυο NBC), ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε στο πρακτορείο «Associated Press» ότι πρωταρχικός λόγος για την προσέγγισή του στην περιοχή «είναι η αποτροπή».

Η αρμόδια διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι το «USS Wasp» θα πλεύσει στην περιοχή μαζί με το αποβατικό πλοίο «USS Oak Hill», το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά πεζοναυτών, αποβατικών σκαφών, οχημάτων και φορτίων, καθώς και το αμφίβιο πλοίο «USS New York».

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες με τις οποίες ζητούν από τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο και να φύγουν από τη χώρα, επισημαίνοντας ότι το «περιβάλλον ασφαλείας» μπορεί να αλλάξει γρήγορα...

Σύμφωνα με το «Politico», εξάλλου, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι είναι πιθανό να ξεσπάσει τις επόμενες βδομάδες μια μεγάλης κλίμακας αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, αν το Ισραήλ και η Χαμάς δεν καταλήξουν σε συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.

Αξιωματούχοι από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τόνισαν στο «Politico» ότι το Ισραήλ προσπαθεί να αναπληρώσει γρήγορα τα αποθέματα όπλων και την ικανότητα των στρατευμάτων του.

Σε ένα τέτοιο φόντο, συνεχίζονται καθημερινά οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, απειλώντας να ανάψουν το φιτίλι.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε δύο τοποθεσίες στον νότιο Λίβανο τη νύχτα της Πέμπτης, στην περιοχή της πόλης Khiam και του χωριού Odaisseh, με τον ισραηλινό στρατό να κάνει λόγο για στρατιωτικούς στόχους.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο 4 μαχητών της, ενώ συνέχισε τις δικές της επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού.

Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους Χούθι

Σχετικά με το μέτωπο της Υεμένης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Πέμπτη απόφαση με την οποία απαιτεί από τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις τους σε πλοία στην περιοχή. Το ψήφισμα ενέκριναν 12 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, ενώ απείχαν Ρωσία, Κίνα και Αλγερία.

Οι Χούθι επιτίθενται εδώ και μήνες σε εμπορικά πλοία ισραηλινών και «δυτικών» συμφερόντων, δηλώνοντας ότι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό για όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ