Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΠΑΖΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Αναζητούνται «εναλλακτικές» και σχήματα «εποπτείας της ασφάλειας»

Συζητιέται και η συγκρότηση «διεθνούς δύναμης» με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την εμπλοκή «μετριοπαθών αραβικών κρατών»

Στο φουλ «τρέχουν» τα παζάρια για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα και σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς επιβεβαιώνεται διαρκώς πως το Παλαιστινιακό είναι «κρίκος» σε σχέδια και ανταγωνισμούς για την ευρύτερη περιφέρεια.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζ. Χάνεγκμπι, στις αρχές της βδομάδας είπε ότι χρειάζεται εναλλακτική στη «Χαμάς» και «όχι μόνο η βλάβη των στρατιωτικών τους ικανοτήτων. Η εναλλακτική ιδέα είναι μια τοπική ηγεσία που είναι πρόθυμη να ζήσει πλάι - πλάι με το Ισραήλ και να μην αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της στην προσπάθεια να σκοτώσει Ισραηλινούς».

Ενδεικτικές είναι και οι πληροφορίες για τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, όπου συνάντησε μια σειρά υπουργούς της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Washington Post», εξέτασαν την διαμόρφωση σχεδίου που θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ακόμη και αν η Χαμάς συνεχίσει να απορρίπτει την πρόταση εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων.

Στις συναντήσεις του Γκάλαντ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε σχέδιο που θα εφαρμοστεί σταδιακά, από τη βόρεια Γάζα, με «συντονιστική επιτροπή» όπου θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ και «μετριοπαθείς αραβικές χώρες», με εξέταση ακόμα και της συγκρότησης «διεθνούς δύναμης» που «θα εποπτεύει τις ανάγκες ασφάλειας», με στρατεύματα από χώρες όπως Αίγυπτος, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Μαρόκο, με τις ΗΠΑ ως επικεφαλής «να παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη». Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και «μια παλαιστινιακή δύναμη (που) θα αναλάβει τελικά την ευθύνη για την τοπική ασφάλεια στη Λωρίδα», με διαφωνίες ως προς την ανάμειξη της ίδιας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σημειωτέον ότι και στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναφέρεται ότι «μια αξιόπιστη πορεία προς (σ.σ. ένα σχέδιο για να ιδρυθεί) το παλαιστινιακό κράτος αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή μιας πολιτικής διαδικασίας για τον σκοπό αυτό» και σε αυτό το πλαίσιο οι ηγέτες των κρατών - μελών «τόνισαν ότι κάθε ενέργεια για την αποδυνάμωση της Παλαιστινιακής Αρχής πρέπει να σταματήσει», αλλά και «κάλεσαν το Ισραήλ να αποδεσμεύσει τυχόν παρακρατηθέντα έσοδα» και να διασφαλίσει ότι «οι αντίστοιχες τραπεζικές υπηρεσίες μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών τραπεζών θα παραμείνουν σε ισχύ».

Να σημειωθεί ότι και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον έχει καλέσει και ΥΠΕΞ από αρκετές αραβικές χώρες όπως και το Ισραήλ.

Ολα αυτά ενώ οι ΗΠΑ από τη μεριά τους ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι η στρατιωτική στήριξη στη δολοφονική μηχανή του Ισραήλ δεν θα πάψει επ' ουδενί.

Παρεμβαίνοντας και στο debate που έγινε την Πέμπτη ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι «παρέχουμε στο Ισραήλ όλα τα όπλα που χρειάζονται και όταν τα χρειάζονται», συμπληρώνοντας προκλητικά ότι... «το μόνο πράγμα που αρνήθηκα στο Ισραήλ ήταν βόμβες 2.000 λιβρών. Δεν λειτουργούν πολύ καλά σε κατοικημένες περιοχές, σκοτώνουν πολλούς αθώους»...

Οι ΗΠΑ στο μεταξύ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, κατηγορώντας το για «μέτρα που αποσκοπούν στην περαιτέρω επέκταση του πυρηνικού του προγράμματος με τρόπους που δεν έχουν αξιόπιστο ειρηνικό σκοπό».

Νέες διπλωματικές εξελίξεις πιθανολογούνται και μετά τις προεδρικές εκλογές που έγιναν την Παρασκευή στο Ιράν, όπου η συζήτηση για μια ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 ανοίγει επίσης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ