Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συζητήσεις στους Δημοκρατικούς μετά το debate

Καταστροφική κρίνεται η εμφάνιση του Μπάιντεν, ενώ ο Τραμπ εμφανίζεται να προηγείται

Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να θεωρείται ο μεγάλος χαμένος του debate με τον Ρεπουμπλικάνο Ντ. Τραμπ, που διεξήχθη την Πέμπτη, τίθεται ακόμη και θέμα αλλαγής υποψηφίου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι των ΗΠΑ «αντιπαρατέθηκαν» για την άμβλωση, τη μετανάστευση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Γάζα, τη διαχείριση της οικονομίας, ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές αντεγκλήσεις σε «επίπεδο καφενείου». Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Μπάιντεν και Τραμπ στήθος με στήθος, στις πιο αμφίρροπες πολιτείες που συνήθως κρίνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών προηγείται ο Ρεπουμπλικάνος.

Ωστόσο, στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του «Ρόιτερς» / «Ipsos» περίπου το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων λέει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Μετά το debate, κατά τη διάρκεια του οποίου ο 81χρονος Μπάιντεν φάνηκε συχνά να χάνει τα λόγια του, υπήρξαν αντιδράσεις από κύκλους των Δημοκρατικών. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο CNN ο Ντ. Αξελροντ, βασικός σύμβουλος στρατηγικής του πρώην Προέδρου Μπ. Ομπάμα, «θα υπάρξουν συζητήσεις για το αν θα πρέπει να συνεχίσει» στην ηγεσία του κόμματος, ενώ κάποιοι βουλευτές χαρακτήρισαν την παρουσία Μπάιντεν «καταστροφική».

Κατά τη διάρκεια του debate, ο Τραμπ μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι δεν τήρησε σκληρή στάση στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα. Είπε επίσης ότι ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας «δεν σέβονται» τον Μπάιντεν και ότι ο Δημοκρατικός «οδηγεί τη χώρα προς τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Οι Δημοκρατικοί είναι σε πανικό», είναι ο τίτλος που μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα μετά το ντιμπέιτ. «Η έκπληξη από την αρνητική εικόνα του Αμερικανού Προέδρου ήταν μεγάλη στις αίθουσες του Κογκρέσου, ανάμεσα στους χορηγούς της εκστρατείας, στα προπύργια του κόμματος σε όλη τη χώρα, στα μπαρ και στα σαλόνια όπου συγκεντρώθηκαν οι Δημοκρατικοί για να υποστηρίξουν τον υποψήφιό τους Μπάιντεν», αναφέρει η «Washington Post».

Μάλιστα, σε δημοσκόπηση του CNN που διεξήχθη αμέσως μετά τη λήξη του ντιμπέιτ, με το ερώτημα «ποιον θα ψηφίζατε στις εκλογές», το 48% απάντησαν τον Τραμπ, το 40% τον Μπάιντεν, το 2% «και τους δύο», ενώ το 11% απάντησε «κανέναν».

Εκλογές και στη Βρετανία

Στη Βρετανία, όπου θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη Πέμπτη, οι δημοσκοπήσεις προβάλλουν ως αδιαφιλονίκητο φαβορί τον Εργατικό σοσιαλδημοκράτη, Κιρ Στάρμερ, έναντι του Συντηρητικού (Τόρις) πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, με διαφορά ως και 24 μονάδων.

Οι Εργατικοί κινούνται στο επίπεδο του 44%, ενώ οι Συντηρητικοί στο 19%. Το «δεξιό» κόμμα «Μεταρρύθμιση» του Νάιτζελ Φάρατζ βρίσκεται στο 16% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στο 11%. Σύμφωνα δε με τον «Economist» και τη δική του ανάλυση, οι Εργατικοί μπορούν να φτάσουν τις 465 από τις 632 έδρες στην Αγγλία, στη Σκοτία και την Ουαλία, δίνοντάς τους τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ