ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ - ΜΠΕΝΕΤ
«Αταλάντευτη στήριξη» στην «ασφάλεια του Ισραήλ»

...με συνδυασμό παζαριών και απειλών για το Ιράν και στήριξη του εγκλήματος της κατοχής της Παλαιστίνης

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Μπένετ στον Λευκό Οίκο

Copyright 2021 The Associated

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Μπένετ στον Λευκό Οίκο
Την «αταλάντευτη δέσμευση» των ΗΠΑ στην «ασφάλεια» του Ισραήλ και το «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα» (όπως «βαφτίζεται» η διατήρηση της κατοχής της Παλαιστίνης) επανέλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, στον Λευκό Οίκο.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, καταγράφηκε συμφωνία στη «δέσμευση» ΗΠΑ - Ισραήλ «να διασφαλίσουν ότι δεν θα αναπτύξει ποτέ πυρηνικά όπλα», ενώ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, Μπάιντεν και Μπένετ «εξέτασαν βήματα για την αποτροπή και τον περιορισμό της επικίνδυνης περιφερειακής συμπεριφοράς του Ιράν». Αναφορικά δε με τα συνεχιζόμενα παζάρια των ΗΠΑ με το Ιράν σχετικά με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα - με δεδομένη την αντίθεση του Ισραήλ και στην τότε συμφωνία και στα σημερινά παζάρια των ΗΠΑ για επάνοδο σε αυτήν - ο Μπάιντεν εκτόξευσε απειλές ότι «αν η διπλωματία δεν αποδώσει με το Ιράν, θα έχουμε και άλλα μέτρα».

Αντιδρώντας στα παραπάνω, ο Αλί Σαμκανί, γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, είπε πως η έμφαση «στη χρήση "άλλων επιλογών" αποτελεί παράνομη απειλή κατά μιας άλλης χώρας και εδραιώνει το δικαίωμα του Ιράν να ανταποδώσει κατά των "διαθέσιμων επιλογών"».

Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό, αναφέρεται ότι ο Μπάιντεν «υπογράμμισε τη σημασία βημάτων για τη βελτίωση της ζωής των Παλαιστινίων», ενώ επανέλαβε τη θέση για «λύση δύο κρατών μετά από διαπραγμάτευση», αναφορά - αδειανό πουκάμισο, με την Ουάσιγκτον να στηρίζει συστηματικά το έγκλημα της κατοχής.

Σε σχετικές δηλώσεις της, η διευθύντρια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο για τη Μέση Ανατολή, Μπάρμπαρα Λιφ, είπε πως ο Μπάιντεν αντιτάχθηκε στις εξώσεις Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και επέμεινε στην επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου για τους Παλαιστίνιους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο δε Μπένετ είχε αντιτάξει νωρίτερα στους «New York Times» ότι η Ιερουσαλήμ «είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ και όχι πρωτεύουσα άλλων χωρών», χαρακτήρισε την Παλαιστινιακή Αρχή «κατακερματισμένη, δίχως πηδάλιο», ενώ για το ζήτημα των εβραϊκών εποικισμών (για τους οποίους, σύμφωνα με την Λιφ, ο Μπάιντεν ζήτησε «πάγωμα»), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ενθαρρύνει τη... «φυσική ανάπτυξή τους».

Τέλος, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση αναφέρεται πως συζητήθηκε και «η εμβάθυνση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές γειτονικές και μουσουλμανικές χώρες,όπως το Μαρόκο, το Σουδάν, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Συνάντηση του Αμπάς με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας

Στο μεταξύ, την Κυριακή, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, συνάντησε στη Ραμάλα τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, στην πρώτη τέτοια συνάντηση μετά από περίπου μία δεκαετία.

Το παλαιστινιακό πρακτορείου «Wafa» ανέφερε πως συζητήθηκαν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις «από όλες τις πλευρές».

Εντονη ήταν η αντίδραση της «Χαμάς», καθώς ο εκπρόσωπός της, Αμπντούλ Λατίφ Κάνου, χαρακτήρισε τη συνάντηση «πισώπλατη μαχαιριά σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού» και «κίνηση προδοσίας για το αίμα των μαρτύρων».

...ενώ συνεχίζεται η δολοφονική καταστολή

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες νύχτες το Ισραήλ απαντά με καταστολή ενάντια στις κινητοποιήσεις Παλαιστινίων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίοι διαδηλώνουν μεταξύ άλλων και εναντίον της συνέχισης του πολυετούς ισραηλινού εμπάργκο. Μέσα στο τελευταίο τριήμερο η ισραηλινή Αεροπορία εξαπολύει βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέροντας ότι πλήττει «θέσεις της "Χαμάς"».

Στο μεταξύ, το Σάββατο πέθανε ένας 13χρονος Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά πριν από μία βδομάδα, ενώ χτες Ισραηλινοί στρατιώτες σταμάτησαν σε σημείο ελέγχου τον 14χρονο μαθητή Μουντασέρ Ταμίμι, στην περιοχή της κατεχόμενης Χεβρώνας, και τον χτύπησαν άσχημα στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματός του.

Από την πλευρά του Ισραήλ ανακοινώθηκε ότι χτες εξέπνευσε ένας 21χρονος Ισραηλινός στρατιώτης που τραυματίστηκε πριν από μέρες από πυρά στα σύνορα με τη Γάζα.


«ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ»
Ιρακινή «γέφυρα» για περιφερειακούς καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ιράκ να αναβαθμίσει τη θέση του, διεκδικώντας και έναν ρόλο «γέφυρας» για συμβιβασμούς σε καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιφέρεια, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μουστάφα αλ Καντίχιμι, οργάνωσε το περασμένο Σάββατο, σε συνεργασία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τη «Συνδιάσκεψη της Βαγδάτης για τη Συνεργασία και την Εταιρικότητα».

Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β', ο Καταριανός εμίρης, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, οι πρωθυπουργοί Κουβέιτ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών εκπροσωπήθηκαν το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.

Στο κοινό ανακοινωθέν έμφαση δίνεται κυρίως στην υποστήριξη των άλλων χωρών στις προσπάθειες του Ιράκ για ανοικοδόμηση και ενίσχυση βασικών υποδομών (μετά τον πόλεμο με το «Ισλαμικό Κράτος») και επιστροφή των εκτοπισμένων στις εστίες τους. Αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της Βαγδάτης για «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» που θα ενθαρρύνουν επενδύσεις σε διάφορους τομείς, ενισχύοντας τη διαδικασία «στήριξης του ιδιωτικού τομέα», στο όνομα της «βιώσιμης ανάπτυξης» και της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε μια χώρα με τεράστια ανεργία.

Οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν επίσης τον «νέο ρόλο» του Ιράκ ως βήμα συζήτησης, «προκλήσεων, κοινών θεμάτων και μελλοντικών προοπτικών», επισημαίνοντας την «ανάγκη ενοποίησης περιφερειακών και διεθνών προσπαθειών που θα αντανακλούν θετικά στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής».

Η συνδιάσκεψη έδωσε αφορμή για κατ' ιδίαν συναντήσεις διαφόρων ηγετών και αξιωματούχων στο περιθώριό της, με πιο ενδιαφέρουσα αυτή του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, δεδομένης της κατά καιρούς γεωπολιτικής κόντρας των δύο χωρών σε Λιβύη, Συρία, Υεμένη κ.α.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η συνάντηση του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ με τον Καταριανό εμίρη, που τον χαρακτήρισε «φίλο και αδελφό».

Σημειώνεται επίσης η παρουσία του Ιρανού ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, στην πρώτη του διεθνή επίσκεψη με αυτήν την ιδιότητα, όπως και του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που συναντήθηκε με τον Ιρακινό ομόλογό του, Φουάντ Χουσεΐν, επιβεβαιώνοντας την «υποστήριξη της Τουρκίας στη σταθερότητα και ασφάλεια του Ιράκ».

Από ανεπίσημες πηγές έγινε γνωστό πως σε επαφές Σαουδαράβων - Ιρανών αξιωματούχων συζητήθηκε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της ιρανικής πρεσβείας στο Ριάντ, καθώς οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλη συνομιλίες με μεσολαβητή το Ιράκ. Επιπλέον επιβεβαιώθηκε η συνάντηση των ΥΠΕΞ Εμιράτων και Κουβέιτ με τον Ιρανό ομόλογό τους.

Αναδεικνύοντας τη βαρύτητα που δίνουν οι ΗΠΑ σε κινήσεις άμεσα συνδεδεμένες με τη συγκρότηση και την αναδιάταξη αξόνων στην ευρύτερη περιοχή, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με δήλωσή του συνεχάρη την ιρακινή κυβέρνηση για την οργάνωση της συνδιάσκεψης και τη Γαλλία για τη στήριξή της. «Αυτού του είδους η διπλωματία είναι σημαντικότερη από ποτέ, καθώς επιδιώκουμε να εκτονώσουμε εντάσεις μεταξύ γειτονικών κρατών και να επεκτείνουμε τη συνεργασία σε όλη τη Μέση Ανατολή», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «ιστορική ηγεσία του Ιράκ» σε αυτήν την προσπάθεια.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωσή της, η ΕΕ εξήρε τις κυβερνήσεις Ιράκ και Γαλλίας για τη διοργάνωση της συνδιάσκεψης, επισημαίνοντας τον «κρίσιμο ρόλο γέφυρας» που μπορεί να παίξει το Ιράκ στην περιοχή.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ στη Συρία

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χ. Αμπντολαχιάν, μετέβη στη συνέχεια στη Δαμασκό, όπου συνάντησε την Κυριακή τον Σύρο ομόλογό του, Φαϊσάλ Μικντάντ και χτες τον Πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ Ασαντ, ενημερώνοντάς τους για τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψης στη Βαγδάτη, στην οποία αρχικά είχε προσκληθεί και η Συρία αλλά η πρόσκληση «απεσύρθη» μετά από αντιδράσεις άλλων αραβικών χωρών.

Σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Αμπντολαχιάν χαιρέτισε τις «πολιτικές και διεθνείς νίκες» της Συρίας, ενώ συζήτησε με τον Σύρο Πρόεδρο την «περιφερειακή και διεθνή συνεργασία» και τη διμερή οικονομική συνεργασία, επισημαίνοντας την ανάγκη ενεργοποίησης της «Κοινής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας» και συναφών μηχανισμών.


ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανταγωνιστικά σχέδια ΗΠΑ - Ιράν για τον εφοδιασμό με καύσιμα

Αποτυπώνοντας τον οξυμένο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Ιράν για την αύξηση της επιρροής τους στον Λίβανο, που βρίσκεται σε συνθήκες βαθιάς και μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, η Χεζμπολάχ ανήγγειλε την Παρασκευή την αποστολή και τρίτου ιρανικού τάνκερ με καύσιμα για τον Λίβανο, ενώ οι ΗΠΑ «σπρώχνουν» για προμήθεια της χώρας με αιγυπτιακό φυσικό αέριο, το οποίο μάλιστα θα διέρχεται μέσω Ιορδανίας αλλά και Συρίας, παρά τη συνεχιζόμενη αμερικανική πολύμορφη επίθεση κατά της συριακής κυβέρνησης και του λαού της χώρας.

Αναλυτικότερα, λιβανέζικη υπουργική αντιπροσωπεία μεταβαίνει αυτήν τη βδομάδα στη Δαμασκό, για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το 2011, προκειμένου να συζητήσει μία συμφωνία για την εισαγωγή αιγυπτιακού φυσικού αερίου μέσω Συρίας και Ιορδανίας στον σταθμό Ενέργειας Ντέιρ Αμάρ στον βόρειο Λίβανο. Βάση αυτής της διαβούλευσης συνιστά πρόσφατη πρωτοβουλία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στον Λίβανο, Ντόροθι Σι, η οποία σε απάντηση της συμφωνίας Χεζμπολάχ - Ιράν για την τροφοδοσία του χρεοκοπημένου Λιβάνου σε καύσιμα, έσπευσε να αντιπροτείνει τη χορήγηση φυσικού αερίου από την Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα, την Παρασκευή 27/8, ο Χασάν Νασράλα, γγ της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ανήγγειλε την αποστολή και τρίτου ιρανικού τάνκερ γεμάτου καύσιμα προς τον Λίβανο, επισημαίνοντας την «ενόχληση ΗΠΑ και Ισραήλ» από την ιρανική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο Λίβανο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες «θα αποδειχθούν εσφαλμένες» οι αμφιβολίες κάποιων, όταν θα φτάσει το πρώτο ιρανικό τάνκερ με καύσιμα στη χώρα. Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η οικονομική κρίση είναι τεχνητή και πως είναι αποτέλεσμα της «οικονομικής πολιορκίας που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ» στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων του νόμου Καίσαρα, που αρχικά σχεδιάστηκε για τη Συρία αλλά πλήττει βαριά και τον γειτονικό Λίβανο. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απευθυνόμενος στις ΗΠΑ τις κάλεσε να εξαιρέσουν τον Λίβανο από το εμπάργκο κατά του Ιράν, ώστε να έχει πρόσβαση ο Λίβανος σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και να τον εξαιρέσουν και από τις κυρώσεις του νόμου Καίσαρα.

Κάλεσε επίσης τους Λιβανέζους πολιτικούς να σταματήσουν τις συζητήσεις για τα ονόματα υπουργών της νέας κυβέρνησης και να προχωρήσουν τάχιστα στη συγκρότησή της, ώστε να ξεκινήσει η χορήγηση διεθνούς βοήθειας στον Λίβανο.

Στις 26/7 ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας, στον Σουνίτη επιχειρηματία Νατζίμπ Μικάτι, αλλά μέχρι σήμερα οι διαβουλεύσεις του με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν έχουν καρποφορήσει.

Την ίδια ώρα, ο λαός του Λιβάνου έχει «γονατίσει» από την οικονομική κρίση, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη κατάργηση της κρατικής επιδότησης καυσίμων για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Τα βράδια, ακόμη και η πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτός, βυθίζεται στο σκοτάδι εξαιτίας των παρατεταμένων διακοπών ηλεκτροδότησης. Εξαιτίας του μπλακάουτ αναφέρονται πλέον μαζικά κρούσματα δηλητηριάσεων, καθώς πολλά προϊόντα στα ψυγεία και στους καταψύκτες καταστημάτων χαλούν επειδή δεν συντηρούνται σωστά. Επιπλέον, οι διαπληκτισμοί εξουθενωμένων πολιτών έξω από βενζινάδικα στον νότιο Λίβανο είχαν την Κυριακή ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων, καθώς τα καύσιμα είναι πλέον δυσεύρετα και πανάκριβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ