ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Σύγκρουση δι' αντιπροσώπων μεταξύ Ανατολής και Δύσης» στη Σερβία

Ο Σέρβος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα η Δύση να πείσει την Πρίστινα «να μην παίζει με τη σύγκρουση»

Για «σύγκρουση μεταξύ Ανατολής και Δύσης που γίνεται δι' αντιπροσώπων στη Σερβία» έκανε λόγο ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι αρχές του Κοσόβου δεν επιθυμούν «σοβαρή συζήτηση ή σοβαρό διάλογο».

Αναφερόμενος στη μερική συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας για εκατέρωθεν αναγνώριση των ταυτοτήτων που εκδίδουν οι δύο πλευρές, ο Βούτσιτς εξέφρασε την προσδοκία «οι χώρες που υποστηρίζουν τη λεγόμενη "ανεξαρτησία του Κοσόβου" να πείσουν το καθεστώς της Πρίστινας να μην παίζει με τη σύγκρουση, σε μια περιοχή που είναι ήδη βέβαια γεμάτη προβλήματα».

Πρόσθεσε δε ότι συνεχίζονται «πυρετώδεις διπλωματικές επαφές» από απεσταλμένους της ΕΕ και των ΗΠΑ, με στόχο τη διευθέτηση και της έκδοσης πινακίδων που απαιτούνται για τη μετακίνηση οχημάτων μεταξύ των δύο πλευρών. Υπενθυμίζεται ότι αύριο Πέμπτη εκπνέει η προθεσμία που η Πρίστινα έχει δώσει για την έκδοση πινακίδων του προτεκτοράτου από τους Σέρβους του βόρειου Κοσόβου, αξίωση που απορρίπτει η σερβική πλευρά.

Στο μεταξύ, σε πεδίο ευρωενωσιακών παρεμβάσεων έχει μετατραπεί η απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να μην δώσει άδεια για τη διεξαγωγή των εβδομαδιαίων εκδηλώσεων «διαφορετικότητας» EuroPride, που γίνονται κάθε χρόνο σε άλλη χώρα και φέτος προγραμματίζονται στο Βελιγράδι. Η ίδια η σερβική κυβέρνηση επικαλέστηκε για την απόφασή της «λόγους ασφαλείας» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ άλλων και από τις εξελίξεις στα σύνορα με το Κόσοβο. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανα Πιζονέρο ζήτησε από το Βελιγράδι «περαιτέρω διευκρινίσεις», ενώ ο πρέσβης της ΕΕ στη σερβική πρωτεύουσα Εμ. Ζιοφρέ υποστήριξε ότι οι σχετικές εκδηλώσεις αφορούν «θεμελιώδη δικαιώματα» που «περιμένουμε οι στενοί μας εταίροι να τα σέβονται». Ο δε εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για τη Σερβία Βλ. Μπιλτσίκ έσπευσε να προσθέσει ότι «αν αποτελεί θέμα η διεξαγωγή μιας παρέλασης, πρέπει να αναρωτηθούμε αν, ως διεθνείς εταίροι, μπορούμε να περιμένουμε ότι η Σερβία θα ανταποκριθεί σε προσδοκίες σε άλλα πεδία ή θα τιμήσει άλλες δεσμεύσεις που έχει δεχθεί».

Την Κυριακή έγιναν στο Βελιγράδι διαδηλώσεις κατά του EuroPride, με συνδιοργανωτές και εκπροσώπους της ορθόδοξης σερβικής εκκλησίας, με συμμετέχοντες να κρατούν μεταξύ άλλων πλακάτ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.

Η πρωθυπουργός της χώρας Ανα Μπρνάμπιτς είπε πως «όσα υποστήριξαν οι διοργανωτές του EuroPride είναι σύννομα και συνταγματικά. Ποιες θα είναι, όμως, οι επιπτώσεις για τη χώρα μας; Για τον λόγο αυτόν δεν απαγορεύουμε την εκδήλωση, αλλά απευθύνουμε έκκληση για αναστολή της».

Οριστικοποίηση της συμφωνίας με «Gazprom» θέλει η Σόφια

Την ίδια στιγμή, τις σύνθετες διεργασίες σε όλα τα Βαλκάνια ανέδειξαν και οι νέες δηλώσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Γκ. Ντονέφ, που είπε ότι «στόχος μας είναι να εγγυηθούμε πλήρως τη νέα περίοδο θέρμανσης» και γι' αυτό «θα προσπαθήσουμε να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία που έχουμε με τη (ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου) Gazprom». Πρόσθεσε δε ότι «ως υπηρεσιακή κυβέρνηση θέλουμε να εγγυηθούμε την εφαρμογή προηγούμενων συμφωνιών. Δεν μιλάμε για μια νέα συμφωνία, κάτι που αποτελεί ευθύνη μιας εκλεγμένης κυβέρνησης».

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία, επί της κυβέρνησης συνασπισμού του Κ. Πετκόφ, ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που αρνήθηκαν να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο με τους νέους όρους που έθεσε η Μόσχα (σε απάντηση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας), με αποτέλεσμα να διακοπούν οι αποστολές αερίου από την «Gazprom». Ακολούθησε σοβαρή επιδείνωση των ρωσο-βουλγαρικών σχέσεων, μεταξύ άλλων με την απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών που η κυβέρνηση Πετκόφ θεώρησε «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Ωστόσο, μετά από την υπερψήφιση πρότασης μομφής τον Ιούνη κατά της κυβέρνησης Πετκόφ και την αδυναμία σχηματισμού νέας κυβέρνησης, διορίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση (και εκλογές στις 2 Οκτώβρη), που από την αρχή εξέπεμψε διάφορα «σήματα» επαναπροσέγγισης με τη Μόσχα.

Bουλγάρικα ΜΜΕ μεταδίδουν επίσης ότι η Σόφια εξετάζει και νέους όρους για μια παράταση των συμβολαίων της με τη «Gazprom», όπως να σταματήσει η προπληρωμή και να καταβάλλεται το σχετικό αντίτιμο μετά την παράδοση του συμφωνημένου όγκου αερίου.

Ο δε Ντονέφ αναφέρθηκε και στον αγωγό που συνδέοντας Βουλγαρία και Ελλάδα θα μεταφέρει αζέρικο αέριο, τονίζοντας ότι πρόκειται για «βήμα που παίρνουμε για να εγγυηθούμε την πλήρη διαφοροποίηση των προμηθειών αερίου στη Βουλγαρία».

«Εφυγε» από τη ζωή ο Καμίλο Γκεβάρα

«Εφυγε» από τη ζωή τη Δευτέρα, σε ηλικία 60 ετών, ο Καμίλο Γκεβάρα - Μαρτς, γιος του θρυλικού κομμουνιστή επαναστάτη Ερνεστο Τσε Γκεβάρα.

Ο Καμίλο, ένα από τα τέσσερα παιδιά του Τσε με την Αλέιδα Μαρτς, βρισκόταν σε ταξίδι στη Βενεζουέλα, όπου υπέστη πνευμονική εμβολή και έμφραγμα.

Στην είδηση του απροσδόκητου θανάτου του, ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ, εξέφρασε τη λύπη του, σημειώνοντας: «Με βαθιά θλίψη αποχαιρετάμε τον Καμίλο, γιο του Τσε και υποστηρικτή των ιδεών του ως διευθυντή του Ινστιτούτου Che, το οποίο διατηρεί μέρος της εξαιρετικής κληρονομιάς του πατέρα του. Συμπαράσταση στην μητέρα του, Αλέιδα, στην σύζυγο και στις κόρες του, και σε ολόκληρη την οικογένεια Γκεβάρα - Μαρτς».

Ο Καμίλο ήταν απόφοιτος της Νομικής και διευθυντής του Κέντρου Σπουδών «Τσε Γκεβάρα» στην Αβάνα, Ινστιτούτου για την προώθηση της σκέψης, της ζωής και του έργου του μεγάλου επαναστάτη.

Ο Καμίλο Γκεβάρα είχε επισκεφτεί την Ελλάδα τον Φλεβάρη του 2006 και σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη» (12/2/2006, σελ. 24 - 25) είχε πει χαρακτηριστικά: «Το μεγαλύτερο ατού που έχει ο σοσιαλισμός είναι ότι έχεις τη δυνατότητα να φτάσεις στο μέγιστο που μπορούν να δώσουν οι μάζες. Και αυτό εξελίσσεται σε μια συνεχή δημιουργία, μέσα από όλες αυτές τις ευκαιρίες, που έχουν όμως τον χαρακτήρα της ισότητας για όλους και σου επιτρέπουν να κάνεις όλα αυτά τα πράγματα. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό επίτευγμα του σοσιαλισμού. Σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτές τις στιγμές η Κούβα κάνει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει την αντικομμουνιστική εκστρατεία της κυβέρνησης

Στις απαράδεκτες επιθέσεις που συνεχίζει εκ μέρους του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV) ο αντιπρόεδρός του, Ντιοσδάδο Καμπέγιο, απάντησε το ΚΚ Βενεζουέλας.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος σε εκπομπή που διαθέτει στην κρατική τηλεόραση κατηγόρησε τους κομμουνιστές και τον ΓΓ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα, ότι δήθεν υπηρετούν την πολιτική που εξυπηρετεί τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που κλιμακώνει τον αποκλεισμό κατά της χώρας.

Οπως αναφέρει η ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας σχετικά με τα αίτια της επίθεσης, «στρατηγικά είναι το σχέδιο που αποσκοπεί στην αποδυνάμωση του Κόμματος, ώστε να το καθυποτάξει στη νεοφιλελεύθερη λογική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και να αποτρέψει να υπάρξει μια πραγματικά επαναστατική αριστερά που θα συμμετάσχει και στις επόμενες εκλογές το 2024. Σε αυτό συμβάλλει η πρόοδος που παρατηρείται στις οικονομικές συμφωνίες της κυβέρνησης Μαδούρο με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, και η οποία ενισχύει τον αντικομμουνισμό.

Σε ό,τι αφορά την τακτική και τη συγκυρία, η συγκεκριμένη επίθεση δείχνει και την αδυναμία των κυβερνώντων να αποδεχτούν μια σημαντική μερική νίκη μετά τους αγώνες των εκπαιδευτικών που απέτρεψαν τις περικοπές στο επίδομα αδείας, παρά την προσπάθεια που έκαναν οι κυβερνητικές δυνάμεις με τον γραφειοκρατικό έλεγχο που έχουν σε συνδικάτα του δημόσιου τομέα».

Το ΚΚ Βενεζουέλας ξεσκεπάζει και αντιστρέφει τις κατηγορίες για «προδοτική» πολιτική και για πολιτική «υπέρ του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού», τονίζοντας μεταξύ άλλων σε σχέση με την κυβέρνηση Μαδούρο:

«Για να προστατεύσουν και να διατηρήσουν τις άνετες οικονομικές τους θέσεις, που επιτεύχθηκαν με τίμημα την εθνική και λαϊκή εξαθλίωση, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων, την επιστροφή της γης στους γαιοκτήμονες και στους καπιταλιστές. Γυρίζουν πίσω σε ό,τι αφορά την εθνικοποιημένη πετρελαϊκή βιομηχανία, προωθούν συμμαχίες με τους βιομηχάνους και τη διάλυση κοινωνικών προγραμμάτων. Χρησιμοποιούν τις εγκληματικές ιμπεριαλιστικές κυρώσεις για να δικαιολογήσουν τις θυσίες του λαού της Βενεζουέλας, ενώ συμμετέχουν και είναι συνένοχοι στις αστικές υπερβολές της κυβερνητικής ηγεσίας και στα υπερβολικά κέρδη των παλιών και νέων καπιταλιστών».

Επίσης, το ΚΚ Βενεζουέλας καταγγέλλει ότι η αντικομμουνιστική εκστρατεία αποσκοπεί στο να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Βενεζουέλας, όπως συνέβη και με άλλα κόμματα. Καταλήγοντας δηλώνει ότι αυτά τα σχέδια θα αποτύχουν και καλεί σε «ευρεία ενότητα εργατικής - λαϊκής δράσης για να νικηθεί το νεοφιλελεύθερο σχέδιο κυβέρνησης και κεφαλαίου».

  • Μετά τη νίκη του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Γκουστάβο Πέτρο στην Κολομβία, ανακοινώθηκε ότι αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις με τη γειτονική Βενεζουέλα. Προχτές πήγαν στις πρωτεύουσες των δύο χωρών οι νέοι πρέσβεις, ενώ ανοίγουν και τα περίπου 2.000 χλμ. κοινά σύνορα, για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Αθλιες συνθήκες για εκατοντάδες πρόσφυγες

Εκατοντάδες αιτούντες άσυλο που κατασκήνωναν μπροστά σε ένα κέντρο υποδοχής στο Τερ Απελ, στη βόρεια Ολλανδία, μεταφέρθηκαν σε άλλα μέρη σε όλη τη χώρα, όπως έγινε γνωστό το Σαββατοκύριακο.

Περίπου 700 άτομα υποχρεώνονταν να διανυκτερεύουν για μέρες - ορισμένοι και για βδομάδες - μπροστά στους φράχτες ενός κέντρου υποδοχής αιτούντων άσυλο στο Τερ Απελ, ένα χωριό κοντά στην πόλη Γκρόνιγκεν, περιμένοντας να εγγραφούν και ελπίζοντας να αποκτήσουν στέγη όσο διάστημα θα εξετάζεται ο φάκελός τους.

«Κοιμόντουσαν σε χαλάκια, σεντόνια ή απλά στο πάτωμα. Υπάρχουν επίσης οκτώ χημικές τουαλέτες και τρεχούμενο νερό», αλλά σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού, «είναι τρομερά βρώμικα. Υπάρχουν σκουπίδια παντού στο πάτωμα».

Πάντως δεκάδες άνθρωποι παρέμειναν στο σημείο, κυρίως από φόβο ότι θα χάσουν τη θέση τους στην ουρά.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μ. Ρούτε παραδέχθηκε πως υπήρξαν «επονείδιστες σκηνές στο κέντρο».

Το πρόβλημα αποδίδεται στην έλλειψη προσωπικού στην ολλανδική υπηρεσία προσφύγων και στην ανεπάρκεια καταλυμάτων.

Περίπου 16.000 άνθρωποι, το αίτημα για άσυλο των οποίων έχει εγκριθεί, δεν διαθέτουν κατάλυμα και είναι αναγκασμένοι να παραμένουν στα κέντρα υποδοχής. Αντίστοιχα, η χώρα δεν δέχεται τον ερχομό οικογενειών που έχουν εξασφαλίσει άσυλο, παρά μόνο αν έχει βρεθεί κατάλυμα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ