ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
Η «ανάκαμψη» φέρνει απολύσεις και αντιασφαλιστικά μέτρα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην περίοδο της κρίσης απαιτούσαν από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τις συνέπειες (απολύσεις, μειώσεις μισθών, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.) για να έρθει η ανάκαμψη... Τώρα, όπως λένε, η ανάκαμψη πλησιάζει, όμως οι ίδιοι ζητούν από τους εργαζόμενους να συναινέσουν σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας και «αναδιαρθρώσεων» για να έρθει και πάλι η «ανάπτυξη»!

Ο λόγος για τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που με τις εκθέσεις τους επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την «επόμενη μέρα» της κρίσης, δικαιολογώντας νέα σειρά αντεργατικών μέτρων με στόχο την ταχύτερη επάνοδο των επιχειρήσεων στα προ της κρίσης επίπεδα κερδοφορίας.

Το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεσή του για τη διεθνή οικονομία, αναφέρει ότι για το 2010 αναμένει επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 3,1%, έναντι 2,5% που προέβλεπε στην έκθεση του Ιούλη.

«Η παγκόσμια οικονομία δείχνει να αναπτύσσεται και πάλι, λόγω της ισχυρής επίδοσης των ασιατικών οικονομιών και της σταθεροποίησης ή μέτριας ανάκαμψης στις υπόλοιπες χώρες», τονίζει ο διεθνής οργανισμός στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές. Προειδοποιεί, πάντως, ότι η ανάκαμψη θα είναι «αργή, με περιορισμένες πιστώσεις και, για κάποιο διάστημα, με ανεργία».

Για την οικονομία της Κίνας, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 9% το 2010, ενώ για την οικονομία της Ινδίας προβλέπει ανάπτυξη 6,4%. Στην Ιαπωνία, η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7%, στις ΗΠΑ με ρυθμό 1,5% και στην Ευρωζώνη με ρυθμό 0,3%.

Οσον αφορά στη φετινή χρονιά, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,1%, έναντι 1,4% που προέβλεπε το ΔΝΤ τον Ιούλη. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Γερμανίας και Ιαπωνίας, θα συνεχίσουν να ηγούνται της επιβράδυνσης, παρουσιάζοντας συρρίκνωση 3,4%.

Ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανεργία θα υπερβεί το 10% έως την επόμενη χρονιά, μετά από την άνοδο κατά 4% έως τώρα, αγγίζοντας τον Αύγουστο το 9,7%. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος της χώρας θα συνεχίσει να διογκώνεται και θα φτάσει ακόμη και το 110% του ΑΕΠ έως το 2014, που αποτελεί «ιδιαίτερα ανησυχητική επιδείνωση, δεδομένων των πιέσεων στον κλάδο υγείας και συντάξεων λόγω της γήρανσης του πληθυσμού».

Ετσι, ενώ τα επιχειρηματικά κέρδη επανακάμπτουν, η ανεργία θα συνεχίσει να μεγαλώνει, τροφοδοτώντας τώρα την «ανάκαμψη». Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι τόσο η έκθεση του ΔΝΤ, όσο και του ΟΟΣΑ επισημαίνουν ως βασική αιτία του δημόσιου χρέους τα συστήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης. Στη διαπίστωση αυτή στηρίζονται και όλες οι προτάσεις για την ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ιαπωνικές «μεταρρυθμίσεις»

Tη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση διέρχεται η Ιαπωνία. Στην περίπτωση της Ιαπωνίας δεν είναι μόνο η ένταση της κρίσης, αλλά και η μεγάλη διάρκειά της, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ύφεση στην ιαπωνική οικονομία άρχισε εδώ και τέσσερα τουλάχιστον χρόνια.

Παρ' όλα αυτά, ακόμα και η διαφαινόμενη ανάκαμψη θα είναι (σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές) ιδιαίτερα εύθραυστη, αφού και κατά το τρέχον έτος η συρρίκνωση του ιαπωνικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος θα είναι μεγαλύτερη του 6%. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι την επόμενη χρονιά, το 2010, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας θα παρουσιάσει αύξηση κατά μόλις 0,9%.

Λίγο πριν σημειωθεί η ανάκαμψη, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με έκθεσή του, σπεύδει να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία της χώρας, για να «διασφαλιστεί μακροπρόθεσμη ανάπτυξη». Για να μη χαθεί χρόνος και κυρίως για να μη χαθεί ο προσανατολισμός...

Οι αναλυτές του ΟΟΣΑ εντοπίζουν το μείζον πρόβλημα της ιαπωνικής οικονομίας στο ότι «ο πληθυσμός της χώρας έχει αρχίσει να γερνάει με ταχύ ρυθμό και το κόστος της υγείας αυξάνεται αλματωδώς». Η επισήμανση αυτή, αυτομάτως, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα αυτό θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τον επόμενο χρόνο, με την εγχώρια ζήτηση να παραμένει υποτονική λόγω της ανεργίας και της μείωσης των αποδοχών. Και στην περίπτωση αυτή, το συμπέρασμα είναι ότι απαιτείται η αύξηση της φορολογίας και η μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Μέτρα, που στο σύνολό τους πλήττουν αποκλειστικά τους εργαζόμενους και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν ταχύτερα στην προ της κρίσης κερδοφορία.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΕΞΑΓΟΡΑ Την ολλανδική εταιρεία ηλεκτρισμού «Essent» εξαγόρασε η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή της Γερμανίας RWE, έναντι 7,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών. H RWE κατάφερε να αποκτήσει το 100% των μετοχών της ολλανδικής εταιρείας. Ωστόσο, το μερίδιο του 50% που διαθέτει η RWE σε πυρηνική μονάδα της Ολλανδίας δεν συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία. Η «Essent» παράγει μεγάλη ποσότητα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

ΗΠΑ - «ΑΝΑΚΑΜΨΗ» Μεγαλύτερη υποχώρηση από τις εκτιμήσεις παρουσίασε στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 η ύφεση που πλήττει την οικονομία των ΗΠΑ, παρέχοντας ενδείξεις ότι η χώρα βρίσκεται στα αρχικά στάδια της ανάκαμψης, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι οικονομολόγοι μετά την ανακοίνωση των επίσημων τελικών αναθεωρημένων στοιχείων. Το ΑΕΠ της χώρας στο εν λόγω τρίμηνο είχε συστολή 0,7%, έναντι εκτιμήσεων για 1,1%, σε ετήσια βάση, που αποτελεί και τη μικρότερη πτώση σε 12 μήνες, εκτιμούν οι ειδικοί.

ΙΤΑΛΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ Η Ιταλία αποτελεί τον πιο σημαντικό εμπορικό εταίρο της Αλβανίας από τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου στατιστικής ΙΝSTAT. Οι εμπορικές ανταλλαγές της Αλβανίας με την ΕΕ τον Ιούλη ανήλθαν σε 67,5% του συνόλου των εμπορικών ανταλλαγών της χώρας και η Ιταλία είναι στην πρώτη θέση. Σύμφωνα με το ΙΝSTAT, από το Γενάρη μέχρι τον Ιούλη του 2009 από την Ιταλία εισήχθησαν στην Αλβανία εμπορεύματα αξίας 502 εκατομμυρίων ευρώ (σε σύνολο 1,173 δισ. ευρώ με όλες τις χώρες της ΕΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ