ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Με αισιοδοξία στην επόμενη μάχη

Μαχητική συνέχεια στις 10 του Μάρτη και στις εκλογές των σωματείων

Η θετική αποτίμηση από τη συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στην κινητοποίηση της Αθήνας στις 23 του Φλεβάρη ενισχύει την αισιοδοξία για τον επόμενο κεντρικό αγωνιστικό σταθμό, των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ και ΜΑΣ στις 10 του Μάρτη. Στη συνδικαλιστική σύσκεψη της Γραμματείας Αθήνας της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) που έγινε το βράδυ της Τετάρτης, συζητήθηκε η οργάνωση της πάλης και αναδείχθηκε η μεγάλη σημασία της αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων με την ευκαιρία των αρχαιρεσιών στα σωματεία.

Εισηγητικά, ο Π. Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), τόνισε ότι ύστερα από πολλά χρόνια υπήρξε εκτεταμένο κλείσιμο μαγαζιών στην Αττική, στις 23 του Φλεβάρη, ενώ η παρουσία των ΕΒΕ στη συγκέντρωση στην Ομόνοια ήταν πιο μαζική από κάθε άλλη φορά. Το αποτέλεσμα αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την όξυνση των προβλημάτων και την αγανάκτηση που μεγαλώνει, αλλά και με το συγκεκριμένο τρόπο δουλειάς. Επισήμανε ότι έγινε μια σημαντική δουλειά από τα κάτω. Μοιράστηκαν χιλιάδες ανακοινώσεις, έγιναν περιοδείες, μικρές συσκέψεις, αλλά και συζητήσεις σε σωματεία, ενώ 16 Ομοσπονδίες και Σωματεία πήραν αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση. Οι αγωνιστικές δυνάμεις πάλεψαν να γίνουν συζητήσεις στα Διοικητικά Συμβούλια και να υπάρξει αντιπαράθεση με δυνάμεις που είχαν διαφορετικές θέσεις. Σημαντική ήταν η προσπάθεια σωματείων, όπως των υδραυλικών, να μεταφερθεί η συζήτηση στα μέλη τους, ενώ ουσιαστική κρίθηκε η συμβολή των τοπικών επιτροπών της ΠΑΣΕΒΕ σε διάφορους δήμους.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που ορθώθηκαν απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, ο συνδικαλιστής στάθηκε ιδιαίτερα στην άρνηση της πλειοψηφίας στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ να θέσει ακόμη και σε ψηφοφορία την πρόταση για κλείσιμο.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ στην Αθήνα δίνουν έμφαση στα εξής ζητήματα, που πρέπει να συζητηθούν ευρύτερα και στα σωματεία και με τον κόσμο:

  • Η ανάγκη αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Ο Π. Γαλανόπουλος σημείωσε ότι «η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος θα εξασφάλιζε χιλιάδες θέσεις εργασίας όχι μόνο στην οικοδομή αλλά και στη βιοτεχνία. Χρειάζεται όμως επιμονή και υπομονή γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυνάμεις, τους κατασκευαστές, τις επιχειρήσεις τσιμέντου και χάλυβα, την κυβέρνηση». Ολοι αυτοί συνδέουν το θέμα της οικοδομής με το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», ισχυριζόμενοι ότι θα πέσουν οι τιμές. Αλλά αυτό που επιδιώκουν είναι να παραμεριστούν οι μικροί επαγγελματίες από την οικοδομή και να αναλάβουν οι μεγάλες επιχειρήσεις κάθε είδους εργασία.
  • Το θέμα της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Επισημάνθηκε εισηγητικά ότι οι δυνάμεις που την προωθούν θέλουν να τελειώνουν με τα μικρομάγαζα γιατί ετοιμάζουν στο κέντρο της Αθήνας ακόμη μεγαλύτερα καταστήματα από αυτά που υπάρχουν. Είναι ανάγκη να γίνουν συζητήσεις στα ΔΣ των σωματείων εμπορίου και υπηρεσιών, περιοδείες μαζί με τους εργαζόμενους για κοινή πάλη.
  • Η πάλη για την προστασία των επαγγελματιοβιοτεχνών, ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ, για τη μείωση της δημοτικής φορολογίας, ενάντια στις γενικότερες αυξήσεις, όπως αυτές των διοδίων. Οι μικροί ΕΒΕ συμμετέχουν στις λαϊκές επιτροπές και προσπαθούν να δημιουργηθούν εκεί που δεν υπάρχουν, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα της συμμαχίας με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την προάσπιση των δικαιωμάτων που απέμειναν και για νέες κατακτήσεις. Βασικό ζήτημα σε αυτή την προσπάθεια είναι η ανάγκη αλλαγής της εξουσίας, ώστε ο παραγόμενος πλούτος να χρησιμοποιείται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
  • Η ενδυνάμωση των σωματείων και η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στις διοικήσεις τους. Το σωματείο πρέπει να υπερασπίζεται το μέλος του, να αποτελεί αποκούμπι. Η κρίση και τα λουκέτα οδηγούν σε μείωση της συμμετοχής στις εκλογές των σωματείων αυτή την περίοδο. Στόχος των αγωνιστικών δυνάμεων είναι η κάθοδος με διακριτικά ψηφοδέλτια στις εκλογές όλων των σωματείων.

Από την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, προέκυψε ότι η ΠΑΣΕΒΕ έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της δράσης της, προσεγγίζοντας και τους χιλιάδες ΕΒΕ που δε συνδικαλίζονται. Συνδικαλιστές από πολλά σωματεία και περιοχές μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Κοκκινιάς, υιοθετήθηκαν τα συνθήματα της ΠΑΣΕΒΕ, ενώ θετικό ήταν το αποτέλεσμα σύσκεψης με ΕΒΕ από την ευρύτερη περιοχή. Επισημάνθηκε ότι συμμετείχαν στη συγκέντρωση ΕΒΕ από διάφορες περιοχές, χωρίς προσυνεννόηση.


Γ. Φ.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το 79% λέει «όχι» στην κυβερνητική πολιτική

Οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν «απαισιόδοξοι» για τις οικονομικές εξελίξεις

*

Ακόμα και σήμερα, και παρά την πλύση εγκεφάλου που επιχειρεί η κυβέρνηση και τα Μέσα Ενημέρωσης που στηρίζουν την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, το 79% των πολιτών κρίνει αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ το 63% θεωρεί λανθασμένη την προσφυγή της κυβέρνησης στο μηχανισμό στήριξης και στα δάνεια ΕΕ-ΔΝΤ. Αυτά, μαζί με την ανασφάλεια και την απαισιοδοξία που υπάρχει για τις άμεσες προοπτικές μεταξύ των πολιτών, είναι τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε η ALCO για λογαριασμό του ΕΒΕΑ, στο πλαίσιο του «οικονομικού βαρόμετρου» που θα διεξάγεται κάθε δίμηνο. Για το πρώτο δίμηνο του 2011 από τα 1.000 άτομα που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο προέκυψε ότι:

  • Οκτώ στους δέκα, ποσοστό 80% , εμφανίζεται απαισιόδοξο για την πορεία της οικονομίας, ενώ εμφανίζεται και ένα ποσοστό 15% να δηλώνει αισιόδοξο. Πιο απαισιόδοξες είναι οι γυναίκες και οι νέοι μεταξύ 25 και 44 χρόνων. Στην Αθήνα, ο δείκτης απαισιοδοξίας φτάνει το 90% και το 73% στην περιφέρεια.
  • Σε ανάλογο ποσοστό, 78% , κυμαίνονται και οι ερωτηθέντες που δήλωσαν απαισιόδοξοι για την πορεία των προσωπικών ή οικογενειακών τους οικονομικών, ενώ αισιόδοξο εμφανίζεται ένα ποσοστό της τάξης του 17%. Και σ' αυτό το δείκτη οι γυναίκες είναι πιο απαισιόδοξες, ενώ ηλικιακά οι πιο απαισιόδοξοι για την εξέλιξη του εισοδήματός τους είναι οι νέοι μεταξύ 18 και 24 χρόνων.
  • Συνολικά, την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης την κρίνουν αρνητικά οκτώ στους δέκα (ποσοστό 79%), και θετικά το 14% των ερωτηθέντων. Ακόμη, αρνητικά κρίνει την κυβερνητική πολιτική και το 62% εκείνων που το 2009 ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ.
  • Το 63% των ερωτηθέντων εκτιμάει ως «λανθασμένη» την προσφυγή της κυβέρνησης στο ΔΝΤ και την ΕΕ και σωστή τη θεωρεί το 15%. Περίπου ίδια είναι και η εικόνα στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την εφαρμογή χωρίς παρεκκλίσεις των όρων του επικαιροποιημένου μνημονίου».
ΙΟΒΕ
Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος, για δεύτερο συνεχή μήνα, διαπιστώνει το Φλεβάρη το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), αν και σημειώνει ότι όλοι οι δείκτες παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο συνολικός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στις 79,4 μονάδες, από 75,6.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τα αποτελέσματα της έρευνάς του, που γίνεται με ερωτηματολόγια, υποδηλώνουν ίσως «την ψυχραιμότερη αξιολόγηση των εξελίξεων στην οικονομία και ενδεχομένως την προσδοκία ότι οι συνθήκες το 2011 θα είναι λιγότερο δυσμενείς σε σχέση με το 2010».

Στη Βιομηχανία, αυξάνονται σημαντικά οι προβλέψεις της παραγωγής, με εξομάλυνση των εκτιμήσεων για το τρέχον επίπεδο ζήτησης και παραγγελιών. Στις Υπηρεσίες, σημειώνεται μικρή άνοδος για το τρέχον επίπεδο εργασιών, αλλά και έντονη πτώση για την τρέχουσα ζήτηση, με συνέπεια τη μείωση του σχετικού δείκτη για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Στο Λιανικό Εμπόριο, σημαντική είναι η άνοδος για τις τρέχουσες πωλήσεις, εξομαλύνονται και οι αρνητικές προβλέψεις για τις πωλήσεις το επόμενο τρίμηνο. Στις Κατασκευές, χειροτερεύουν οι εκτιμήσεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, εμφανίζεται όμως μια συγκράτηση των απωλειών στην απασχόληση (που προφανώς οφείλεται στο ότι έχει προηγηθεί το μεγάλο «μαχαίρι»).

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, η καταγραφόμενη απαισιοδοξία είναι... χαμηλότερη σχετικά με τις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Παρ' όλα αυτά, εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις κυριαρχούν για την εξέλιξη της ανεργίας.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
Νοέμβρη με Δεκέμβρη οι εκλογές

Τη μετάθεση των εκλογών για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στα Επιμελητήρια προβλέπει τροπολογία που θα καταθέσει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό. Αντί για τον ερχόμενο Απρίλη, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 15 του Νοέμβρη και 15 του Δεκέμβρη του 2011.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «η μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών συναρτάται με την επικείμενη έναρξη λειτουργίας του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), με την ανάγκη αναμόρφωσης της επιμελητηριακής νομοθεσίας, αλλά και με σχετική απόφαση - αίτημα της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στις 4.2.2011».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ