ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στις πλάτες των λαών τα βάρη της όξυνσης των ανταγωνισμών

Copyright 2022 The Associated

Με τις γνωστές επικλήσεις στις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας, όλες οι κυβερνήσεις του ευρωατλαντικού μπλοκ επιχειρούν να φορτώσουν στις πλάτες των λαών τα τεράστια βάρη από την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τη σύγκρουση με τη Ρωσία, την ίδια ώρα που και σε αυτές τις συνθήκες μεγάλα μονοπώλια «απογειώνουν» τα κέρδη τους.

Μετά τις δηλώσεις του Γερμανού αντικαγκελάριου, Ρ. Χάμπεκ, ότι «οι καταναλωτές στη Γερμανία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες τιμές, καθώς το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις», τη σκυτάλη παρέλαβε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, ξεκαθαρίζοντας ότι το κράτος δεν μπορεί «να βοηθήσει άμεσα τους πάντες».

Σ' αυτό το πλαίσιο ο Τζόνσον κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ...ανοχή, επειδή τάχα η κυβέρνησή του πρέπει να είναι «συνετή στις δαπάνες της» προκειμένου να μη δημιουργήσει ένα «πληθωριστικό σπιράλ». Ο πληθωρισμός στη Βρετανία βέβαια είχε απογειωθεί πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες στα μονοπώλια και για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου, με βάση τις γεωπολιτικές προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου.

Η ραγδαία άνοδος των τιμών συμβάλλει στη μεγαλύτερη συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών που έχει παρατηρηθεί στη Βρετανία τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950. Ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί» να προσφέρει επαρκή στήριξη για να αντισταθμίσει άμεσα το πρόβλημα των αυξημένων τιμών, ενώ αναμάσησε κάποιες γενικολογίες άνευ αντικρίσματος περί «αντιμετώπισης των τιμών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Ερωτηθείς γιατί τα κοινωνικά επιδόματα δεν αυξάνονται ανάλογα με τον πληθωρισμό, απάντησε ότι η κυβέρνηση προσέχει να μην προκαλέσει περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού, που έφτασε τον Μάρτη στο 7%, στο υψηλότερο σημείο εδώ και 30 χρόνια.

Ο δε Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρ. Σουνάκ, δήλωσε ότι περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές της Ενέργειας... τους επόμενους μήνες, προτού αποφασίσει μέτρα στήριξης, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό για το 2023.

Το ίδιο 24ωρο η ΒΡ διπλασίασε τα κέρδη της, κατά 6,2 δισ. δολάρια, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη τριμήνου της τελευταίας δεκαετίας...

ΕΕ: Ενδοαστικές αντιθέσεις για το 6ο πακέτο κυρώσεων

Παράλληλα, συνεχίζονται οι ενδοαστικές αντιθέσεις και τα παζάρια στην ΕΕ γύρω από τη διαμόρφωση του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συμπερίληψη ενός σταδιακού πετρελαϊκού εμπάργκο. Υπέρ ενός τέτοιου μέτρου δηλώνει πλέον ότι τάσσεται και η Γερμανία, έχοντας μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο 12% από 35% που ήταν πριν από δύο μήνες.

Το νέο πακέτο κυρώσεων εγκρίθηκε χτες από το Κολέγιο των Επιτρόπων και η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να το παρουσιάσει σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα παζάρια επί της πρότασης της Κομισιόν θα συνεχιστούν σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ (COREPER).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, αρκετά κράτη - μέλη αναμένεται να εισηγηθούν τροποποιήσεις στο σχέδιο για το εμπάργκο πετρελαίου, καθώς με βάση τα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την έκταση, τις επιπτώσεις και τον χρονικό ορίζοντα του σχεδίου.

Χώρες με ισχυρή ναυτιλία, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, αλλά και το Βέλγιο και η Ολλανδία, εμφανίζεται να διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με ένα εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες, λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο μέτρο στους εφοπλιστές.

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Π. Σιτζάρτο, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να στηρίξει κυρώσεις οι οποίες θα καθιστούν αδύνατη την τροφοδοσία της χώρας του με ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Επανέλαβε ότι οι ποσότητες ρωσικού πετρελαίου που λαμβάνει η Ουγγαρία καλύπτουν το 65% των αναγκών της και αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Οικονομίας της Σλοβακίας τήρησε χτες ανάλογη στάση, επιβεβαιώνοντας τη διαφωνία της για ένα σκληρό πετρελαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία. Στο μεταξύ, πληροφορίες έφεραν και άλλες χώρες (π.χ. Τσεχία) να επιδιώκουν αντίστοιχη εξαίρεση.

Επιπλέον, το 6ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να περιλαμβάνει επίσης τον αποκλεισμό κι άλλων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα συναλλαγών SWIFT. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, προτείνεται ο αποκλεισμός της μεγάλης ρωσικής τράπεζας Sberbank, αλλά και μιας σημαντικής ρωσικής αγροτικής τράπεζας. Στόχος είναι η συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων να επιτευχθεί εντός της βδομάδας.

Νέες γερμανικές «προειδοποιήσεις» για τις αυξήσεις τιμών

Από την πλευρά του, ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ρ. Χάμπεκ, ανέφερε ότι μετά το γερμανικό «ναι» για τη σταδιακή απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία, η ευρωπαϊκή συζήτηση κερδίζει δυναμική, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι σε επίπεδο ΕΕ δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Ο ίδιος, σημείωσε, θα υποβάλει σύντομα πρόταση δέσμης νέων κυρώσεων που «σίγουρα θα περιέχει και λίγο πετρέλαιο».

Σε ό,τι αφορά την άρνηση της Ουγγαρίας να στηρίξει ενδεχόμενο εμπάργκο πετρελαίου, ο Χάμπεκ δήλωσε ότι αποτελεί «συνήθη πρακτική η εξεύρεση έξυπνων τρόπων προκειμένου να πείσουμε ακόμη και τα απείθαρχα μέλη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα συμβεί ακόμη και εντός του τρέχοντος 24ώρου.

Ο Χάμπεκ επανέλαβε ότι ενδεχόμενο πετρελαϊκό εμπάργκο θα επηρεάσει και τη Γερμανία, με αύξηση των τιμών. Αλλά, ισχυρίστηκε, «είναι σημαντικό να επιβληθεί, επειδή θα απελευθερωθούμε λίγο από την ηθική ενοχή ότι με τις πληρωμές μας κρατάμε ζωντανό το καθεστώς Πούτιν»...

Ο καγκελάριος, Ο. Σολτς, δήλωσε νωρίτερα ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αρθούν μόνο με συμφωνία Κιέβου - Μόσχας και όχι με μια απλή ρωσική κατάπαυση του πυρός.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε πως η χώρα σκοπεύει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το δεύτερο μισό του 2024. Στο πλαίσιο διαχειριστικών κινήσεων που δήθεν προσφέρουν ουσιαστική ελάφρυνση στα λαϊκά νοικοκυριά από τις τεράστιες αυξήσεις τιμών, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε νέα μέτρα 14 δισ. ευρώ.

Φωτογραφίζουν «ευθύνες» και στην Κίνα

Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο βρίσκονται σταθερά και οι ανταγωνισμοί της Δύσης με την Κίνα, με αυξανόμενες «κατηγορίες» ότι αποφάσεις και κινήσεις του Πεκίνου πλήττουν τα δυτικά μονοπώλια.

Σε αυτό το πλαίσιο, έκθεση του ιδρύματος οικονομικών μελετών «Peterson Institute for International Economics» επισημαίνει ότι για την έκρηξη στις τιμές φταίνε και άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. οι αποφάσεις της Κίνας για νέα αυστηρά λοκντάουν σε κομβικές μεγαλουπόλεις όπως η Σαγκάη, καθώς και μέτρα σε κρίσιμους τομείς που επιδεινώνουν τον πληθωρισμό παγκοσμίως, όπως στον χάλυβα και τα λιπάσματα.

«Το πρόβλημα με την Κίνα είναι ότι συνεχίζει να λειτουργεί σαν μια μικρή χώρα. Οι πολιτικές της συχνά έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στο εσωτερικό - ας πούμε, μειώνοντας το κόστος εισροών για τη βιομηχανία ή ένα σύνολο Κινέζων αγροτών ή αυξάνοντας τις αποδόσεις σε ένα άλλο», αναφέρει το Ινστιτούτο, αλλά «λύνει ένα εγχώριο πρόβλημα μεταφέροντας το κόστος του σε ανθρώπους αλλού».

Ρωσία: Διάταγμα για επιβολή αντικυρώσεων

Η Ρωσία, από την πλευρά της, προχωρά σε κινήσεις άμβλυνσης των επιπτώσεων του μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υπέγραψε χτες διάταγμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε αντίποινα για «εχθρικές ενέργειες ορισμένων ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών». Το έγγραφο δεν αναφέρει λεπτομέρειες για τα άτομα ή τις οντότητες που μπορεί να επηρεαστούν από τα μέτρα.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η Ρωσία θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων και πρώτων υλών σε άτομα και οντότητες όπου επέβαλε κυρώσεις. Το διάταγμα απαγορεύει επίσης τις συναλλαγές με ξένους υπηκόους και οντότητες που πλήττονται από τις ρωσικές κυρώσεις και επιτρέπει σε Ρώσους ομολόγους τους να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντί τους.

Προ ημερών, δε, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος συζητάει την πρόταση σύνδεσης του ρουβλιού με τον χρυσό και άλλα αγαθά.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΝΔΙΑΣ
Συνεχίζει την περιοδεία στην Ευρώπη

Επίσημες επαφές συνεχίζει στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος σήμερα αναμένεται στη Γαλλία, μετά την επίσκεψη σε Γερμανία και Δανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς (που προ ημερών είχε βρεθεί στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, άλλης δύναμης - κλειδί για τον Ινδο-Ειρηνικό και όχι μόνο), αποκάλεσε την Ινδία «εταίρο - κλειδί για μας στην Ασία, στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και του κλίματος». Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την έναρξη της «Ινδο-Γερμανικής εταιρικής σχέσης στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη», προτάσσοντας ειδικά συμφωνίες στενότερης συνεργασίας στην παραγωγή υδρογόνου, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.α. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Σχέσεων και Κλιματικής Δράσης τόνισε σε ανακοίνωσή του πόσο σημαντική θέση στην παγκόσμια παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα αποκτήσει μελλοντικά η Ινδία.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η στάση της Ινδίας (που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα και δεν συντάχθηκε με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας) απασχόλησαν επίσης τις επαφές Μόντι. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στ. Χεμπερστράιτ, πάντως είχε δηλώσει ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί τη στάση της Ινδίας προϋπόθεση για την ενίσχυση των σχέσεών τους, τονίζοντας πως «το αν αυτό στέκεται εμπόδιο σε μια πραγματική στρατηγική εταιρική σχέση, μάλλον θα πρέπει να το κρίνουμε με την πάροδο του χρόνου».

Χτες ο Μόντι είχε επαφές στην Κοπεγχάγη, όπου η συνάντηση με την Δανή ομόλογό του, Μέτε Φρεντέρικσεν, επίσης επικεντρώθηκε στη συνεργασία στην «πράσινη Ενέργεια» και «πράσινη ανάπτυξη». Οσον αφορά την Ουκρανία, ο Μόντι περιορίστηκε να καλέσει τον Πούτιν «να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο» αλλά και να εκφράσει προσδοκία ότι η χώρα του «θα επηρεάσει τη Ρωσία σε αυτήν τη συζήτηση».

ΙΡΑΝ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επαφές στο Καράκας απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και τη Βενεζουέλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Καράκας ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Τζ. Ooυτζί.

Τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον Βενεζουλεάνο Πρόεδρο Ν. Μαδούρο, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση «παραγωγική» για την εμβάθυνση των διμερών «αδελφικών σχέσεων» και τη συνεργασία «σε ζητήματα Ενέργειας». Ο Ιρανός υπουργός συνάντησε επίσης τον Βενεζουελάνο ομόλογό του Ταρίκ αλ Αϊσάμι.

Το 2020 η Βενεζουέλα είχε λάβει δύο μεγάλα φορτία καυσίμων και προϊόντων πετρελαίου από το Ιράν, ώστε να αντιμετωπίσει μεγάλες ελλείψεις που αντιμετώπιζε λόγω και των αμερικανικών κυρώσεων, ενώ την ίδια χρονιά μετέβη στο Καράκας ο τότε Ιρανός ΥΠΕΞ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ