Τετάρτη 4 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΝΔΙΑΣ
Συνεχίζει την περιοδεία στην Ευρώπη

Επίσημες επαφές συνεχίζει στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος σήμερα αναμένεται στη Γαλλία, μετά την επίσκεψη σε Γερμανία και Δανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς (που προ ημερών είχε βρεθεί στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, άλλης δύναμης - κλειδί για τον Ινδο-Ειρηνικό και όχι μόνο), αποκάλεσε την Ινδία «εταίρο - κλειδί για μας στην Ασία, στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και του κλίματος». Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την έναρξη της «Ινδο-Γερμανικής εταιρικής σχέσης στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη», προτάσσοντας ειδικά συμφωνίες στενότερης συνεργασίας στην παραγωγή υδρογόνου, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.α. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Σχέσεων και Κλιματικής Δράσης τόνισε σε ανακοίνωσή του πόσο σημαντική θέση στην παγκόσμια παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα αποκτήσει μελλοντικά η Ινδία.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η στάση της Ινδίας (που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα και δεν συντάχθηκε με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας) απασχόλησαν επίσης τις επαφές Μόντι. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στ. Χεμπερστράιτ, πάντως είχε δηλώσει ότι το Βερολίνο δεν θεωρεί τη στάση της Ινδίας προϋπόθεση για την ενίσχυση των σχέσεών τους, τονίζοντας πως «το αν αυτό στέκεται εμπόδιο σε μια πραγματική στρατηγική εταιρική σχέση, μάλλον θα πρέπει να το κρίνουμε με την πάροδο του χρόνου».

Χτες ο Μόντι είχε επαφές στην Κοπεγχάγη, όπου η συνάντηση με την Δανή ομόλογό του, Μέτε Φρεντέρικσεν, επίσης επικεντρώθηκε στη συνεργασία στην «πράσινη Ενέργεια» και «πράσινη ανάπτυξη». Οσον αφορά την Ουκρανία, ο Μόντι περιορίστηκε να καλέσει τον Πούτιν «να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο» αλλά και να εκφράσει προσδοκία ότι η χώρα του «θα επηρεάσει τη Ρωσία σε αυτήν τη συζήτηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ