Τετάρτη 4 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Τρέχουν» οι διεργασίες για αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας

Επαφές της «Ανυπότακτης Γαλλίας» ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιούνη

Οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές επιτάχυναν τα παζάρια και στη γαλλική σοσιαλδημοκρατία

Copyright 2022The Associated P

Οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές επιτάχυναν τα παζάρια και στη γαλλική σοσιαλδημοκρατία
Απανωτά διαβούλια και παζάρια φουντώνουν στη Γαλλία, όπου μετά τις προεδρικές εκλογές και παρά την επικράτηση Μακρόν επιβεβαιώθηκαν οι οξυμένες διεργασίες αφενός στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, αφετέρου στο χώρο της «Δεξιάς», όπου ο «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν ενίσχυσε σοβαρά τα ποσοστά του και κατά συνέπεια τον ρόλο του στο ευρύτερο πολιτικό «στρατόπεδο».

Χτες, ανακοινώθηκε ότι η «Ανυπότακτη Γαλλία» (France Insoumise - FI) του Ζαν Λικ Μελανσόν (που ήρθε 3ος στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών με 20%) κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας με τους Οικολόγους (EELV) για μια «Νέα Λαϊκή Ενωση, οικολογική και κοινωνική» και κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη.

Θυμίζουμε ότι η FI εδώ και καιρό μιλά για μια «συγκατοίκηση» με τον Μακρόν (μέσω μετακόμισης στις έδρες πρωθυπουργού και Προέδρου), ενώ ο ίδιος ο Μελανσόν ζήτησε λίγα 24ωρα πριν τον β' γύρο των προεδρικών από τους Γάλλους να τον «εκλέξουν πρωθυπουργό».

Με ορμή συνεχίζονται και τα παζάρια της FI με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), με τον Μελανσόν να δηλώνει ανήμερα της Πρωτομαγιάς ότι «πλησιάζουμε στο στόχο» ευρύτερης συνεργασίας στο χώρο της «αριστεράς», της οποίας βασική συνιστώσα στη Γαλλία θεωρούταν πάντα το PS. Οπως είπε ο Μελανσόν, πρέπει να μη «φανούμε ανόητοι» και να «μην αναλωθούμε σε συζητήσεις περισσότερες από αυτές που η ανθρώπινη φύση μπορεί να αντέξει»... Ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Μελανσόν, Μανουέλ Μπομπάρντ, κάλεσε ανοιχτά το PS να προχωρήσει σε «προγραμματικές διευκρινίσεις» και σχολίασε ότι «τώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό τους». Αναρωτήθηκε δε αν το PS «συμφωνεί να γυρίσει σελίδα από την 5ετία Ολάντ», ρίχνοντας μπόλικο «νερό στο μύλο» της λαϊκής παραπλάνησης, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι μια πολιτική δύναμη ταγμένη στο τσάκισμα των λαϊκών αναγκών μπορεί να ...μετανιώσει και να βελτιωθεί...

Σημειώνουμε ότι στα τέλη Απρίλη, το Εθνικό Συμβούλιο του PS ενέκρινε κατά πλειοψηφία (160 υπέρ, 75 κατά, 10 αποχές και 58 δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία) την έναρξη διαβουλεύσεων με τη FI για να εξεταστεί μια συνεργασία στις βουλευτικές εκλογές. Μια σειρά ρεπορτάζ εμφανίζουν ως «αγκάθια» στις συνομιλίες και τη μοιρασιά των εκατοντάδων μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών, με δεδομένο ότι το μεν PS - παρά την τεράστια υποχώρησή του στις εκλογές από το 2017 και μετά - διατηρεί έναν από τους ισχυρότερους κομματικούς μηχανισμούς σε θεσμικά όργανα, περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, η δε FI θέλει να εξαργυρώσει τα αυξημένα ποσοστά που απέσπασε στις προεδρικές εκλογές, όπου επιβεβαιώθηκε και ο ρόλος που αναλαμβάνει για την αναβάπτιση και αναμόρφωση της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας.

Ο γραμματέας του PS, Ολιβιέ Φορ, δήλωσε ότι «η αριστερά πρέπει να ενωθεί χωρίς αποκλεισμούς, να δείξει ότι μπορεί να φέρει ένα κοινό σχέδιο». Προχωρώντας δε στο «ψητό», τις δεσμεύσεις δηλαδή ότι ζητούμενο θα είναι η υπεράσπιση του γαλλικού κεφαλαίου, κάλεσε τη FI να διαπραγματευτεί θέσεις της, για παράδειγμα αυτές που αφορούν την ΕΕ, συστήνοντας προσοχή στη χρήση του όρου «ανυπακοή», γιατί «μερικές φορές οι Ανυπότακτοι έχουν λέξεις πολύ δυνατές, οι οποίες καλύπτουν πραγματικότητες τις οποίες μπορούν να μοιραστούν αλλά μοιάζουν να μη γίνονται αληθινά κατανοητές». Ενώ, αναδεικνύοντας ότι η διαμόρφωση και η υλοποίηση των όρων συνεργασίας εντός της ΕΕ αποτελούν ζητούμενο συνολικά για τη γαλλική αστική τάξη, πρόσθεσε: «Και εμείς ευχόμαστε να πιέσουμε την Ευρώπη σε έναν αριθμό θεμάτων, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άρα αυτό μπορεί να σημαίνει ότι προσωρινά θα εναντιωθούμε σε κανόνες της ΕΕ».

Σημειωτέον ότι ο όρος «ανυπακοή» περιλαμβάνεται και στη συμφωνία FI - EELV όπου - σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - διευκρινίζεται πως θα αφορά «ορισμένους ευρωπαϊκούς κανόνες (ειδικά οικονομικούς και δημοσιονομικούς)»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ