Τετάρτη 4 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κινήσεις για αλλαγές στο καθεστώς ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ

Την ανατροπή της συμφωνίας με την Ιορδανία για τον ρόλο κηδεμονίας που έχει στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ από το 1967 φαίνεται πως επιχειρεί ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ.

Αραβικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται η αραβική ιστοσελίδα «Asharqal awsat» αναφέρουν πως ο Ισραηλινός Πρόεδρος έκανε την παραπάνω πρόταση στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, τον βασιλιά του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα και τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, με αφορμή τους εορτασμούς για το τέλος του Ραμαζανιού.

Ο Χέρτζογκ χρησιμοποίησε ως επιχείρημα αναφορές σε προηγούμενα ειρηνευτικά σχέδια που είχαν προτείνει προηγούμενες ισραηλινές κυβερνήσεις και προέβλεπαν μία «εταιρική» σχέση ανάμεσα σε Ισραήλ, Παλαιστινιακή Αρχή και ορισμένες αραβικές χώρες, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική (για τις ισραηλινές κατοχικές αρχές) η διαχείριση των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ. Κατά τις διπλωματικές πηγές, ο Ισραηλινός Πρόεδρος φέρεται να πρότεινε να έχουν έναν τέτοιο ρόλο (εκτός από την Ιορδανία) η Αίγυπτος και οι τρεις άλλες αραβικές χώρες με τις οποίες ομαλοποίησε σχέσεις μέσω των «συμφωνιών του Αβραάμ», δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο.

Διεργασίες ενόψει της επίσκεψης Μπάιντεν

Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Ισραήλ συζήτησαν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός περιφερειακού φόρουμ σε επίπεδο ηγετών με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο τέλος του ερχόμενου Ιούνη στην Ιερουσαλήμ.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς κατά την πρόσφατη συνάντηση των Συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας Ισραήλ Εγιάλ Χουλάτα και των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν. Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής ιστοσελίδας Axios, η κίνηση αυτή επιδιώκει την εγκαθίδρυση του πρώτου περιφερειακού φόρουμ χωρών που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτη στην έρημο Νεγκέβ μεταξύ χωρών που έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ (ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Μαρόκο, Αίγυπτος). Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ταξίδι του Μπάιντεν στην περιοχή (που θα είναι και η πρώτη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή) θα διαρκέσει το πολύ τρεις μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ