ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένα με την επιστροφή Γκουαϊδό

Ολόκληρη η Λατινική Αμερική αποτελεί «ζώνη αποκλειστικών συμφερόντων» των ΗΠΑ, δηλώνει η αμερικανική κυβέρνηση

Στη Βενεζουέλα επέστρεψε χτες η μαριονέτα των ΗΠΑ, Γκουαϊδό

Copyright 2019 The Associated

Στη Βενεζουέλα επέστρεψε χτες η μαριονέτα των ΗΠΑ, Γκουαϊδό
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στη Βενεζουέλα επέστρεψε χτες ο αυτοανακηρυχθείς «Πρόεδρος» - μαριονέτα των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό, μετά την περιοδεία του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Κολομβία, Βραζιλία, Παραγουάη, Αργεντινή, Εκουαδόρ), ενώ είχαν προηγηθεί καλέσματά του για διαδηλώσεις χτες κατά του εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Οι πρεσβευτές της Γερμανίας και της Ολλανδίας ήταν μεταξύ των διπλωματών που περίμεναν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTN24.

Ο Γκουαϊδό έφυγε από τη Βενεζουέλα στις 22 Φλεβάρη, παραβιάζοντας την απαγόρευση εξόδου που του επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας και αναζητώντας στήριξη από τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών. «Η Βενεζουέλα σήμερα είναι μια αποτυχημένη χώρα και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί», είπε ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Λένιν Μορένο, μετά από συνάντησή του με τον Γκουαϊδό την Κυριακή, στην πόλη Σαλίνας, ενώ ο τελευταίος τον ευχαρίστησε για τη στήριξή του.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, με αφορμή την επιστροφή Γκουαϊδό συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Καράκας αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις ΗΠΑ - ΕΕ

Απέναντι στις δηλώσεις του Μαδούρο ότι κατά την επιστροφή του ο Γκουαϊδό, που δεν έχει τη νομιμότητα να πραγματοποιεί συναντήσεις ως αρχηγός κράτους, θα πρέπει να δικαστεί, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζον Μπόλτον, απάντησε ότι το Καράκας θα αντιμετωπίσει «την ισχυρή και σημαντική αντίδραση από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα» αν εμποδιστεί η ασφαλής επιστροφή του στη Βενεζουέλα.

Ο ίδιος απείλησε το στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κούβας με πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις «εξαιτίας του ρόλου της Κούβας στην υπονόμευση της δημοκρατίας και στην υποκίνηση καταστολής στη Βενεζουέλα». Κάλεσε τις «δημοκρατίες της περιοχές να καταδικάσουν το καθεστώς της Κούβας».

Νωρίτερα, ο Μπόλτον δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν ευρύ συνασπισμό για να ανατρέψει τον Μαδούρο. Δεν δίστασε άλλωστε να χαρακτηρίσει όλη τη Λατινική Αμερική «αυλή» των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα Μονρόε, σύμφωνα με το οποίο ολόκληρη η Νότια Αμερική αποτελεί ζώνη αποκλειστικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που εξωτερικές δυνάμεις προσπαθήσουν να παρεμβαίνουν εκεί, αυτό θεωρείται εχθρική πράξη εναντίον των ΗΠΑ! Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να αντιδράσουν στις «προσβλητικές» δηλώσεις Μπόλτον.

Από τη μεριά της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, προειδοποίησε ότι κάθε μέτρο «που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία, την ασφάλεια ή την προσωπική ακεραιότητα του Γκουαϊδό θα αυξήσει σημαντικά τις εντάσεις». Αντίστοιχα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας υπογράμμισε ότι «το παιχνίδι που παίζει ο Μαδούρο με το χρόνο δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί», ενώ άσκησε κριτική στη στάση της Ρωσίας και της Κίνας. Θυμίζουμε ότι οι δύο τελευταίες μπλόκαραν ψήφισμα που πρότεινε η αμερικανική κυβέρνηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεσες δημοκρατικές προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα.

Ρωσία: Πρόθυμη για συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Σε τηλεφωνική τους συνομιλία το Σάββατο, ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διμερείς συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για τη Βενεζουέλα (όπως έχουν προτείνει οι ΗΠΑ), αλλά μόνο στο πλαίσιο των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, «δεδομένου ότι μόνο ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του».

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ καταδίκασε τις απειλές των ΗΠΑ κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας, τις οποίες χαρακτήρισε «κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους» και «αναίσχυντη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Χτες, ο Βενεζουελάνος υπουργός Πετρελαίου, Μανουέλ Κεβέδο, αναμενόταν να φτάσει στη Μόσχα όπου θα επισημοποιήσει τη μεταφορά της έδρας της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA στην Ευρώπη, από τη Λισαβόνα στη ρωσική πρωτεύουσα. «Επιπλέον σχεδιάζουμε να μετακινήσουμε εκεί (σ.σ. στη Μόσχα) το γραφείο της εταιρείας σιδήρου και αλουμινίου», είπε ο υπουργός.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μοχλός πίεσης στα Δυτικά Βαλκάνια η «ενταξιακή διαδικασία»

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Λίγα 24ωρα μετά την «ανησυχία» που εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, για την τεταμένη πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, όπου συνεχίζεται η «διελκυστίνδα» κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, ομάδα ευρωβουλευτών που επισκέφθηκε χώρες της περιοχής εμφανίστηκε θετική στο ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ...

Με φόντο την ιμπεριαλιστική κόντρα με τη Ρωσία στα Δυτικά Βαλκάνια, οι ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Εσθονό Τούνε Κέλαμ ανακοίνωσαν πως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία «είναι έτοιμες για ενταξιακό διάλογο», έπειτα από τα συμπεράσματα που έβγαλαν κατά την επιτόπια επίσκεψή τους. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι δύο χώρες έχουν ολοκληρώσει «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις υπό αντίξοες συνθήκες» και ότι είναι «καίριας σημασίας» οι χώρες της ΕΕ να αναγνωρίσουν τη «συνεχή πρόοδο» και να αποφασίσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2019.

Από την άλλη, καλούν τις κυβερνήσεις στις δύο χώρες «να μη σπαταλήσουν χρόνο» και να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις σε Δικαιοσύνη, οικονομία, κράτος δικαίου και δημόσια διοίκηση. Παρατηρούν επίσης πως «παρότι έχουν επιδείξει την αφοσίωσή τους στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ, η έλλειψη εθνικής ενότητας και οι εσωτερικοί πολιτικοί διαξιφισμοί θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία».

Το ίδιο διάστημα, Σέρβοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ανήσυχοι για τις προθέσεις της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν, δήλωσε στο σερβικό δίκτυο RTS ότι συνιστούν «απειλή για την ειρήνη όλης της περιοχής» οι δηλώσεις Κοσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων για την ανάπτυξη του λεγόμενου «στρατού» του προτεκτοράτου και στο βόρειο τμήμα, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της σερβικής κοινότητας.

Πρόσθεσε επίσης πως ο σερβικός στρατός «έχει αυτοπεποίθηση, είναι ισχυρός και ικανός να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη τη χώρα». Κατηγόρησε, τέλος, τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι, ότι προσπαθεί να προκαλέσει σύγκρουση με τους Σέρβους για να εμφανίσει σαν «θύματα» τους Αλβανόφωνους της περιοχής και να αναγκάσει τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «να τους υποστηρίξουν ξανά».

Ενδιαφέρον είχαν και οι παρεμβάσεις του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, στο 4ο Φόρουμ των Δελφών. Εκτίμησε ότι κάποιοι «θέλουν τη Μεγάλη Αλβανία» και ότι εάν είναι να την κάνουν «ας την κάνουν αλλά όχι με τους Σέρβους». Κατηγόρησε την ΕΕ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» αφού από τη μία ευνοεί την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου που, κατά τις αποφάσεις του ΟΗΕ, παραμένει «σερβική επαρχία», και από την άλλη δεν ανέχεται την αυτονόμηση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Τέλος, σε συνέντευξη που έδωσε ο Ντάτσιτς στο ελληνικό παράρτημα του ρωσικού πρακτορείου «Sputnik» επανέλαβε ότι «η Σερβία είναι στρατιωτικά ουδέτερη χώρα», ενώ με αφορμή την 20ή επέτειο των ΝΑΤΟικών καταστροφικών βομβαρδισμών στη χώρα του υπενθύμισε ότι ήταν παράνομοι, ότι βασίστηκαν σε ψευδείς δηλώσεις για εγκλήματα πολέμου αλλά ...«πρέπει να βρούμε κοινό έδαφος με εκείνους που μας βομβάρδισαν»!

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Νέες καταγγελίες σε βάρος της Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σαν προσπάθεια «δωροδοκίας» ώστε να ψηφιστεί το κυβερνητικό σχέδιο για το Brexit, την επόμενη βδομάδα στη βουλή των Κοινοτήτων, σχολιάστηκε χτες από Συντηρητικούς και Εργατικούς βουλευτές το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, με την ονομασία «Ταμείο για Ισχυρότερες Πόλεις», στο οποίο προβλέπεται να δοθούν στη βρετανική περιφέρεια 1,6 δισ. στερλίνες μέχρι το 2026.

Βασικός στόχος του ταμείου που ανακοίνωσε η Μέι είναι η χρηματοδότηση έργων «ανάπτυξης και βελτίωσης της τοπικής οικονομίας και των υποδομών», κυρίως σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου που ψήφισαν μαζικά υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (όπως στη βόρεια Αγγλία). Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι τα χρήματα θα δοθούν σε περιοχές που «δεν μοιράζονται δίκαια την ευημερία» της χώρας και θα έχουν στόχο τη «δημιουργία θέσεων εργασίας, την εκπαίδευση των πολιτών και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας».

Χτες, εκπρόσωπος αυτοκινητοβιομηχανιών στη Μεγάλη Βρετανία αποδοκίμασε την πιθανότητα ενός «σκληρού» Brexit, επισημαίνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα υποστεί καταστροφή ό,τι έχει απομείνει από τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς θα επιβληθούν «αυξημένοι δασμοί» στα 2/4 των εξαγώγιμων προϊόντων της Μ. Βρετανίας. Οπως εξήγησε, ένα «άτακτο» Βrexit θα ακυρώσει αυτόματα τη συμμετοχή της χώρας σε όλες τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που είχε υπογράψει μέσω της ΕΕ με άλλες χώρες, όπως με την Ιαπωνία.

Η Κίνα σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η Κίνα παρέμεινε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, αλλά και η μοναδική χώρα με την οποία η Γερμανία παρουσιάζει εμπορικό έλλειμμα. Ο συνολικός εμπορικός όγκος (εισαγωγές και εξαγωγές) Κίνας - Γερμανίας ανήλθε το 2018 στα 199,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση ακολουθούν η Ολλανδία με εμπορικό όγκο αξίας 189,4 δισ. ευρώ και οι ΗΠΑ με 178 δισ. ευρώ. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο σημαντικότερος αγοραστής γερμανικών εμπορευμάτων παρέμειναν και το 2018 οι ΗΠΑ, με την εξαγωγή εμπορευμάτων αξίας 113,5 δισ. ευρώ από τη Γερμανία προς τις ΗΠΑ. Ακολουθεί η Γαλλία, με τις γερμανικές εξαγωγές εκεί να ανέρχονται σε 105,3 δισ. ευρώ, και στην τρίτη θέση η Κίνα (93,1 δισ. ευρώ). Η Γερμανία εισήγαγε το 2018 τα περισσότερα εμπορεύματα από την Κίνα (106,2 δισ. ευρώ) και ακολουθούν η Ολλανδία (98,2 δισ. ευρώ) και η Γαλλία (65,2 δισ. ευρώ). Η Γερμανία είχε τα υψηλότερα εξαγωγικά πλεονάσματα το 2018 με τις ΗΠΑ (48,9 δισ. ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (45 δισ. ευρώ) και τη Γαλλία (40,2 δισ. ευρώ), ενώ παρουσίασε εμπορικό έλλειμμα μόνο με την Κίνα (13 δισ. ευρώ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ