Τρίτη 5 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μοχλός πίεσης στα Δυτικά Βαλκάνια η «ενταξιακή διαδικασία»

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Λίγα 24ωρα μετά την «ανησυχία» που εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, για την τεταμένη πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, όπου συνεχίζεται η «διελκυστίνδα» κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, ομάδα ευρωβουλευτών που επισκέφθηκε χώρες της περιοχής εμφανίστηκε θετική στο ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ...

Με φόντο την ιμπεριαλιστική κόντρα με τη Ρωσία στα Δυτικά Βαλκάνια, οι ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Εσθονό Τούνε Κέλαμ ανακοίνωσαν πως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία «είναι έτοιμες για ενταξιακό διάλογο», έπειτα από τα συμπεράσματα που έβγαλαν κατά την επιτόπια επίσκεψή τους. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι δύο χώρες έχουν ολοκληρώσει «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις υπό αντίξοες συνθήκες» και ότι είναι «καίριας σημασίας» οι χώρες της ΕΕ να αναγνωρίσουν τη «συνεχή πρόοδο» και να αποφασίσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εντός του 2019.

Από την άλλη, καλούν τις κυβερνήσεις στις δύο χώρες «να μη σπαταλήσουν χρόνο» και να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις σε Δικαιοσύνη, οικονομία, κράτος δικαίου και δημόσια διοίκηση. Παρατηρούν επίσης πως «παρότι έχουν επιδείξει την αφοσίωσή τους στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ, η έλλειψη εθνικής ενότητας και οι εσωτερικοί πολιτικοί διαξιφισμοί θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία».

Το ίδιο διάστημα, Σέρβοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ανήσυχοι για τις προθέσεις της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν, δήλωσε στο σερβικό δίκτυο RTS ότι συνιστούν «απειλή για την ειρήνη όλης της περιοχής» οι δηλώσεις Κοσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων για την ανάπτυξη του λεγόμενου «στρατού» του προτεκτοράτου και στο βόρειο τμήμα, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της σερβικής κοινότητας.

Πρόσθεσε επίσης πως ο σερβικός στρατός «έχει αυτοπεποίθηση, είναι ισχυρός και ικανός να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη τη χώρα». Κατηγόρησε, τέλος, τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι, ότι προσπαθεί να προκαλέσει σύγκρουση με τους Σέρβους για να εμφανίσει σαν «θύματα» τους Αλβανόφωνους της περιοχής και να αναγκάσει τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «να τους υποστηρίξουν ξανά».

Ενδιαφέρον είχαν και οι παρεμβάσεις του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, στο 4ο Φόρουμ των Δελφών. Εκτίμησε ότι κάποιοι «θέλουν τη Μεγάλη Αλβανία» και ότι εάν είναι να την κάνουν «ας την κάνουν αλλά όχι με τους Σέρβους». Κατηγόρησε την ΕΕ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» αφού από τη μία ευνοεί την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου που, κατά τις αποφάσεις του ΟΗΕ, παραμένει «σερβική επαρχία», και από την άλλη δεν ανέχεται την αυτονόμηση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Τέλος, σε συνέντευξη που έδωσε ο Ντάτσιτς στο ελληνικό παράρτημα του ρωσικού πρακτορείου «Sputnik» επανέλαβε ότι «η Σερβία είναι στρατιωτικά ουδέτερη χώρα», ενώ με αφορμή την 20ή επέτειο των ΝΑΤΟικών καταστροφικών βομβαρδισμών στη χώρα του υπενθύμισε ότι ήταν παράνομοι, ότι βασίστηκαν σε ψευδείς δηλώσεις για εγκλήματα πολέμου αλλά ...«πρέπει να βρούμε κοινό έδαφος με εκείνους που μας βομβάρδισαν»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ