Τρίτη 5 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε εξέλιξη το παζάρι για το «στάτους» στη βόρεια Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τα σχέδια της Τουρκίας για κλιμάκωση των χερσαίων επιχειρήσεων στο έδαφος της βόρειας Συρίας, το αίτημα για «αφαίρεση» των αμερικανικών όπλων από τους Κούρδους μαχητές, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή, και η αναδιάταξη εν είδει «απόσυρσης» των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο διαβουλεύσεων που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνει σήμερα στην Αγκυρα ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, διπλωμάτης Τζέιμς Τζέφρι.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ για αύξηση του ρόλου και της δράσης του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι καμία άλλη χώρα δεν μοιράζεται με τη Συρία σύνορα μήκους 911 χλμ. «Η Τουρκία θα καθαρίσει την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη ποταμού (...) Το μέλλον της Τουρκίας εξαρτάται από το πώς θα λυθεί το συριακό ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά, σε προεκλογική συγκέντρωση στην επαρχία Ορντού στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόσθεσε ότι «ούτε η Τουρκία, ούτε η Ευρώπη θα ηρεμήσουν» αν δεν λυθεί το ζήτημα «με τρόπο που να παρέχει ασφάλεια στα σύνορα της Τουρκίας, ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στο συριακό λαό».

Από το Κουβέιτ, πάντως, όπου βρέθηκε νωρίτερα χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (στο πλαίσιο περιοδείας σε χώρες του Κόλπου), εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας του για την αδυναμία της Τουρκίας να τηρήσει βασικούς όρους της ρωσοτουρκικής συμφωνίας για τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας που ανακοίνωσαν τον περασμένο Σεπτέμβρη οι ηγέτες των δύο χωρών.

«Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους ελέγχεται από ένοπλους της οργάνωσης "Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ" (σ.σ. θεωρείται παρακλάδι της "Αλ Κάιντα") και και από εκεί εξαπολύουν προβοκατόρικες επιδρομές σε αμάχους αλλά και σε Ρώσους και Σύρους στρατιώτες», τόνισε ο Λαβρόφ, ενθαρρύνοντας την Αγκυρα «να εκπληρώσει τους όρους του μνημονίου της 17ης Σεπτέμβρη 2018 για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιντλίμπ».

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε χτες η συμμετοχή του προέδρου της συριακής Βουλής, Χαμούντα Σαμπάχ, στη σύνοδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων χωρών του Αραβικού Συνδέσμου στο Αμμάν της Ιορδανίας. Η εξέλιξη θεωρείται ένδειξη «αναθέρμανσης» των σχέσεων της Συρίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο, καθώς η συμμετοχή της χώρας «πάγωσε» λίγο μετά την έναρξη του πολέμου το 2011.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ