Τρίτη 5 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ο «Turkish Stream» στο επίκεντρο επαφών

ΣΟΦΙΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Διήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποιεί από χτες ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ενα από τα βασικά θέματα των συνομιλιών με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, είναι και το ενδεχόμενο επέκτασης του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream» μέσω Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας δηλώνει έτοιμο να επενδύσει 1,4 δισ. ευρώ στον αγωγό εάν διέλθει από τη Βουλγαρία. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά συναρτώνται άμεσα με τους ισχυρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται γύρω από τα ζητήματα της Ενέργειας και αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης και στο εσωτερικό της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

Σε συνέντευξή του σε βουλγαρική εφημερίδα, ο Μεντβέντεφ σημείωσε ότι για να μην επαναληφθεί η «τύχη» του αγωγού «South Stream» η Ρωσία αναμένει «ισχυρές εγγυήσεις» ότι η ΕΕ δεν θα εμποδίσει την μεταφορά φυσικού αερίου και μέσω του «Turkish Stream».

Θυμίζουμε ότι το πρώτο σκέλος του αγωγού διέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώνοντας τη Ρωσία με την Τουρκία, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η Ρωσία σχεδιάζει μια ενδεχόμενη επέκτασή του προς την ευρωπαϊκή αγορά, είτε μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, είτε μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας. Ενδιαφέρον για τον «Turkish Stream» έχει εκδηλώσει και η Σερβία, ενώ στην Ελλάδα τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν τη διέλευσή του από την ελληνική επικράτεια, συνδέοντας ένα τέτοιο σχέδιο με την τύχη του «Nord Stream 2», που συνδέει Ρωσία - Γερμανία και έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, ενώ φαίνεται να υπάρχει συμβιβασμός για την κατασκευή του στο εσωτερικό της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ