ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κι έρχονται τα χειρότερα!
  • Ακόμα πιο οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν φέτος όλα τα αγροτικά προϊόντα
  • «Πηγή» των δεινών του αγροτικού κόσμου η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και οι συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Eurokinissi

Ολα δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι από τις χειρότερες για τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος, ήδη, υποφέρει από την ανέχεια και ζει στη φτώχεια. Τα μέτρα που πήρε, το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και τις συμφωνίες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, θα οδηγήσουν σε νέα, δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και θα εντείνουν το ρυθμό ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Βεβαίως, οι κυβερνώντες και τα αφεντικά της ΕΕ δεν πρόκειται να στεναχωρηθούν καθόλου που χιλιάδες μικρονοικοκυραίοι της υπαίθρου θα προστεθούν στην τεράστια στρατιά των ξεκληρισμένων αγροτών - κοντά στα 200.000 αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας ξεκληρίστηκαν στα χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην ΕΟΚ και την ΕΕ - καθώς σ' αυτό στοχεύει η πολιτική που εφαρμόζεται. Αλλωστε, μόλις προχτές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Μπασιάκος, δήλωνε πως αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι στη χώρα μας το ποσοστό του ενεργού αγροτικού δυναμικού εξακολουθεί να είναι υψηλό, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ και ξεπερνάει το 17%. Και είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με την ΕΕ, εφαρμόζουν πολιτική συγκέντρωσης της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών.

Απανωτά πλήγματα

Φέτος, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν όλα τα αγροτικά προϊόντα, αναμένεται να είναι ακόμα πιο οξυμένα, καθώς:

  • Εγιναν νέες, δραστικές περικοπές σε πολλές καλλιέργειες, όπως στο βαμβάκι, στη βιομηχανική ντομάτα, στο ρύζι κ.α., ενώ έχουν τεθεί ποσοστώσεις - σε κιλά ή σε στρέμματα - στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων. Οι περικοπές στις δυναμικές καλλιέργειες ανάγκασαν πολλούς αγρότες να στραφούν σε άλλες - όπως τα σιτηρά, το καλαμπόκι, τα τεύτλα - αλλά κι εκεί δε θα 'χουν καλύτερη τύχη, αφού ισχύουν οι ποσοστώσεις, τις οποίες, αν ξεπεράσουν θα τους επιβληθούν μεγαλύτερα πρόστιμα κι έτσι θα πάρουν μικρότερες επιδοτήσεις.

Με αυτά τα μέτρα, εμποδίζονται οι αγρότες να σπείρουν όσα θέλουν και να παράγουν όσα μπορούν, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς το εισόδημά τους.

  • Οι τιμές παραγωγού θα είναι πολύ χαμηλές και θα πέσουν κι άλλο, αφού οι εμποροβιομήχανοι, που δρουν ανεξέλεγκτα κι ασύδοτα, εκβιάζουν τους παραγωγούς για να πάρουν τη σοδειά τους όλο και πιο φτηνά. Ταυτόχρονα, οι επιδοτήσεις μειώνονται, λόγω των προστίμων συνυπευθυνότητας, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Τρανταχτό παράδειγμα που δείχνει ότι οι τιμές κατρακυλούν συνεχώς αποτελεί ο καπνός που πουλήθηκε μέχρι και 50% φθηνότερος από πέρσι και οι καπνοπαραγωγοί που έμειναν στη χώρα μας βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας να έρχεται το οριστικό τέλος της καπνοκαλλιέργειας και των ίδιων. Ομως, λόγω της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας που επικρατεί στην «ελεύθερη αγορά», τα προϊόντα φτάνουν στον καταναλωτή πανάκριβα.
  • Συνεχίζονται οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, που κατακλύζουν την αγορά και πολλά, μάλιστα, βαφτίζονται ελληνικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πριν από λίγες μέρες, στην Αγιά της Λάρισας εμφανίστηκαν νταλίκες φορτωμένες με μήλα από τη Χιλή, τα οποία ο έμπορος ήθελε να αποθηκεύσει στα ψυγεία της περιοχής, προφανώς για να διατεθούν σαν ντόπια. Και να σκεφτεί κανείς ότι στην Αγιά υπάρχουν χιλιάδες τόνοι ντόπιων μήλων που παραμένουν αδιάθετα και σαπίζουν.

Βεβαίως, η αλματώδης αύξηση των εισαγωγών δεν είναι τυχαία και συγκυριακή, αλλά το αποτέλεσμα των συμφωνιών που έγιναν στον ΠΟΕ και επιβάλλουν στη χώρα μας να μειώσει, δραστικά, τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα και να αυξήσει τις εισαγωγές τους από τρίτες χώρες.

  • Το κόστος παραγωγής, που, ήδη, είναι πολύ υψηλό, λόγω και της έλλειψης έργων υποδομής στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, αυξήθηκε κι άλλο, εξαιτίας των νέων ανατιμήσεων στα γεωργικά μέσα και εφόδια. Οι σπόροι, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, το πετρέλαιο, τα μηχανήματα, είναι, πλέον, πανάκριβα και, σε πολλές περιπτώσεις, τα έξοδα καλλιέργειας είναι περισσότερα από το τελικό εισόδημα του αγρότη.
  • Οι καιρικές συνθήκες προκαλούν ζημιές σε αρκετές καλλιέργειες και οι αποζημιώσεις που θα δοθούν - αν δοθούν - θα είναι πάλι εξευτελιστικές, μια και ο ΕΛΓΑ συνεχίζει να εμφανίζεται «τσιγκούνης».

Στη Θεσσαλία τα σιτηρά φαίνεται να αντιμετωπίζουν, φέτος, ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς η παρατεταμένη ανομβρία της Ανοιξης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους πολυήμερους ανατολικούς ανέμους, (λίβας), είχαν ως αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να υποστούν μεγάλες και ανεπανόρθωτες ζημιές. Αγροτικοί φορείς κάνουν λόγο για «επερχόμενη πανωλεθρία» και επισημαίνουν ότι «όσα χωράφια δεν ποτίστηκαν, είναι αμφίβολο αν θ' αλωνιστούν».

Υπάρχει διέξοδος

Ολα αυτά και πολλά άλλα που μπορεί να εμφανιστούν στη συνέχεια προμηνύουν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον αγροτικό κόσμο. Και, φυσικά, η ευθύνη δε βαρύνει τους αγρότες, αλλά την αντιαγροτική πολιτική, η οποία βάλθηκε να τους ξεκάνει. Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η «πηγή» των αγροτικών προβλημάτων βρίσκεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και στις αντιαγροτικές αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Και τα χειρότερα έπονται, καθώς με την εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ, ο μικρομεσαίος αγρότης θα βρεθεί στη δίνη νέων, πιο οξυμένων προβλημάτων. Βεβαίως, υπάρχει διέξοδος και βρίσκεται στην αντίσταση και στην αντεπίθεση της μικρομεσαίας αγροτιάς, στην ανάπτυξη των αγώνων, σε συμπαράταξη με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων των μικρονοικοκυραίων της υπαίθρου, προς όφελος του λαού και του τόπου.

Κι όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ, λύση στο αγροτικό πρόβλημα της χώρας μπορεί να δώσει η Λαϊκή Εξουσία η οποία, μέσω της Λαϊκής Οικονομίας και με τη συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών, θα εξασφαλίσει απασχόληση και καλό εισόδημα για τους μικρομεσαίους αγρότες και, ταυτόχρονα, θα άρει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας μας...


Π.Ρ.

Κυβερνητικός εμπαιγμός για το κόστος παραγωγής

Σε άλλη μια κίνηση εμπαιγμού των αγροτών προχώρησε χτες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τη σύσταση ομάδας εργασίας, που θα ασχοληθεί, λέει, με τον υπολογισμό του κόστους των εισαγόμενων φυτοφαρμάκων.

Μάλιστα, τη σύσταση αυτής της ομάδας τη συναποφάσισαν δύο υπουργεία: Το Ανάπτυξης και το Αγροτικής Ανάπτυξης, ή, αλλιώς, οι υφυπουργοί Γ. Παπαθανασίου και Αλ. Κοντός. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Η ανάγκη της έρευνας προέκυψε κατόπιν πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές λιανικής των φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα διαμορφώνονται σε επίπεδα πολλαπλάσια, σε σχέση με τις αντίστοιχες σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αποτέλεσμα οι Ελληνες αγρότες να παρουσιάζουν υψηλό κόστος παραγωγής των αγροτικών τους προϊόντων». Δηλαδή, τι θέλουν να πουν εκεί στην κυβέρνηση, ότι μόνο στα φυτοφάρμακα ανέβηκε το κόστος αγοράς; Κι αν η ομάδα εργασίας ανακαλύψει, τελικά, τι ακριβώς συμβαίνει, τι θα κάνει μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ; Θα πιέσει, μήπως, να πέσουν οι τιμές στα φυτοφάρμακα; Και με τα υπόλοιπα τι θα γίνει; Μήπως και άλλες ομάδες εργασίας;

Το ότι η επικοινωνιακή αυτή απόπειρα δημιουργίας φτηνών εντυπώσεων αποσκοπεί στην κοροϊδία των αγροτών φαίνεται κι από ένα ακόμα σημείο της χτεσινής ανακοίνωσης, που διαλαλεί: «Τα δύο υπουργεία είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τη μεγάλη και ουσιαστική προσπάθεια, που έχει ήδη ξεκινήσει για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων»... Κι αν στην κυβέρνηση θεωρούν πως αυτή είναι η αρχή για τη μείωση του κόστους παραγωγής, τότε ...μπράβο τους και εις ανώτερα! Ομως, όσο υπάρχουν πολυεθνικές, μεσάζοντες και ελεύθερη αγορά, το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων δεν πρόκειται να συμμαζευτεί, ό,τι κι αν τσαμπουνάει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Δεσμεύτηκε ακατάλληλο σιτάρι

Φορτίο 500 τόνων σιταριού προερχόμενο από τη Ρωσία, δεσμεύτηκε από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιώς, ως ακατάλληλο και επιβλαβές για τη δημόσια υγεία. Κατά το σχετικό δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε από το Κέντρο αλλά και τον εργαστηριακό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπιστώθηκε περιεκτικότητα της επικίνδυνης ουσίας ωχρατοξίνης Α, πέραν των επιτρεπόμενων ορίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ