ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη Νίκαια της μουσικής

Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας, το οποίο, από το 1989, προσφέρει υψηλού επιπέδου μουσική παιδεία, ενώ παράλληλα αποτελεί φορέα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και μουσικών δρώμενων. Στις 9/5 (8 μ.μ.), στο Δημαρχείο Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10), διοργανώνεται εκδήλωση υπό τον τίτλο «Ορίζοντες», με τη Χορωδία του ωδείου, με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Στις 12/5 (8.30 μ.μ.) στο Δημαρχείο, μαθητές των ανώτερων τάξεων - με φλάουτο, βιολί, βιολοντσέλο, κιθάρα, πιάνο και φωνή - θα παρουσιάσουν έργα μουσικής δωματίου.

Ακολουθούν: Συναυλία με κιθάρες του Δημοτικού Ωδείου, αφιερωμένη στον μεγάλο δάσκαλο Δημήτρη Φάμπα, στις 13/5 (8.30 μ.μ.), στο παλιό Χαμάμ Νίκαιας (Μυλασσών 3). Συμμετέχουν οι μουσικοί: Σοφία Πυρουνάκη, Κατερίνα Μανέλη, Ειρήνη Κώνστα. Συναυλία με τίτλο «Φλερτάροντας με άλλους ήχους», στις 20/5 (8.30 μ.μ., στο Δημαρχείο) με έργα για φλάουτο, βιολί και πιάνο. Συναυλία (6/6, 9 μ.μ.) των μουσικών Νατάσσας Μηλιώρη (βιολί), Αντιγόνης Μηλιώρη (πιάνο) και Νίκου Μηλιώρη (φλάουτο), στο Δημαρχείο. Συναυλία με έργα μουσικής δωματίου από τις Ασπασία Μπάνου (φλάουτο) και Βύνη Φούντα (πιάνο), στις 11/6 (9 μ.μ., Δημαρχείο).

Στις 19/6 (9 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί συναυλία με έργα μουσικής δωματίου για φλάουτο και κιθάρα στη Μάντρα του Μπλόκου Κοκκινιάς (Θειρών και Κιλικίας). Συμμετέχουν οι μουσικοί Αντώνης Μυτακίδης και Νίκος Νικολόπουλος. Μαθητική συναυλία του ωδείου θα πραγματοποιηθεί στις 24/6 (9 μ.μ.), στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς. Στον ίδιο χώρο, στις 26/6, οι μουσικοί Αρετή Πηγιαδίτη(κιθάρα), Διονύσης Μικέλης (κιθάρα), Επιστήμη Πλαταρά (φλάουτο), Ισμήνη Καραγιάννη (φλάουτο) και Εβελίνα Καστρίτη (ακορντεόν) θα «ταξιδέψουν» σε ήχους του κόσμου.

Κινηματογραφικό τρίπτυχο ... «Φονιάδων»

Μία σπάνια κινηματογραφική ευκαιρία προσφέρει η «New Star», με την παράλληλη, πρώτη προβολή, από 8/5, τριών ταινιών βασισμένων στο διήγημα του Ερνεστ Χεμινγουέι «Οι φονιάδες». Πρόκειται για τις ταινίες: «Οι φονιάδες» (1947) του Ρόμπερτ Σιόντμακ, «Οι φονιάδες» (1964) του Ντον Σίγκελ και «Οι φονιάδες» (1956) του Αντρέι Ταρκόφσκι, με συν-σκηνοθέτες τους Μαρία Μπέικου και Αλεξάντρ Γκόρντον.

Η εκδοχή του Σιόντμακ απέσπασε τα βραβεία Edgar Allan Poe (1947), «Edgar» (καλύτερης ταινίας) και ήταν υποψήφια για 4 «Οσκαρ» το 1947 (Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Μουσικής, Μοντάζ). Στο σενάριο συμμετείχε και ο Τζον Χιούστον, ενώ πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, οι Μπαρτ Λάνκαστερ και Αβα Γκάρντνερ. Η αρχή της ταινίας θεωρείται ως η καλύτερη εναρκτήρια σεκάνς σε «φιλμ νουάρ».

Η ταινία του Σίγκελ απέσπασε το βραβείο Laurel (1965), ήταν υποψήφια για χρυσό βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στα βραβεία BAFTA (1966) και πήρε το βραβείο Καλύτερου Ξένου Ηθοποιού. Πρωταγωνιστούν ο σπουδαίος σκηνοθέτης Τζον Κασσαβέτης, οι Λι Μάρβιν, Αντζι Ντίκινσον και ...Ρόναλντ Ρίγκαν (σ.σ. ο γνωστός...), το «αγαπημένο καρφί» της επιτροπής Μακάρθι και μετέπειτα «σύμβολο» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Η εκδοχή του Ταρκόφσκι είναι σπουδαστική, μόλις 19 λεπτών, και αυτό από μόνο του προκαλεί το ενδιαφέρον. Παίζει ο ίδιος και συμφοιτητές του στο τμήμα ηθοποιίας της θρυλικής σχολής κινηματογράφου της Μόσχας «ΒΓΚΙΚ».

Οι «Φονιάδες» αναφέρονται σε δύο επαγγελματίες δολοφόνους, οι οποίοι πηγαίνουν σε μια μικρή πόλη για να σκοτώσουν έναν διάσημο πρώην πυγμάχο. Το διήγημα, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1927 στο «Scribner's Magazine», με αμοιβή 200 δολάρια για τον συγγραφέα, περιλαμβάνεται σε διάφορες ανθολογίες διηγημάτων του σπουδαίου συγγραφέα, καθώς θεωρείται χαρακτηριστικό παράδειγμα του ύφους και της θεματολογίας του.

Φεστιβάλ θεατρικών μεθόδων

Το «Θέατρο των Αλλαγών» (3ης Σεπτεμβρίου 19α) διοργανώνει το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων (6-13/7). Θα συμμετέχουν δημιουργοί από διάφορες χώρες. Στο φετινό πρόγραμμα θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους οι: Σοφί Χουτέν (Γαλλία) «Τα μονοπάτια της φωνής». Σάσο και Τίνα Γιούρσερ (Σλοβενία) «Πέρα απ' τον Ρεαλισμό». Ντέιβιντ Μπάρκερ (ΗΠΑ - Αριζόνα) «Συνδυαστική κίνηση». Φρανσουάζ Ουαλό (Βέλγιο) «Τεχνική Λινκλέιτερ». Μαράια Πόρτερ (ΗΠΑ - Νέα Υόρκη) «Μέθοδος Σουζούκι». Ιβάνα Πέρανιτς (Κροατία) «Η Υποκριτική μέσα από την κίνηση». Λι Ουίλσον Σμάιλι (ΗΠΑ - Μέριλαντ) «Αρχέτυπο και Φωνή». Τζάιλς Φόρμαν (Ηνωμένο Βασίλειο) «Τεχνική Σούζαν Μπάτσον». Μόσε Μάλκα (Ισραήλ) «Η ουσία της υποκριτικής». Μαρίνα Μάρκοβιτς (Σερβία) «Η φωνή του ρόλου». Τ. Τούπαν και Σ. Λέζενερ (Βραζιλία) «Σωματοποιώντας τη σκέψη». Φίλιπ Μακένζι (Αυστραλία) «Το σώμα του ηθοποιού». Ευδόκιμος Τσολακίδης (Ελλάδα) «Αυτοσχεδιασμός». Λον Γκόρντον (ΗΠΑ Ιλινόις ) «Τα εργαλεία του ηθοποιού». Μαρτίνα Μοράσο (Ιταλία) «Ο χορός Κι Γκονγκ». Επίσης, θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις των: Φρανσουάζ Ουαλό «Οι γυναίκες ξέρουν γιατί...», Σάσο και Τίνα Γιούρσερ «Μήδεια», Σοφί Χουτέν «Ανδρομάχη», Ευδόκιμου Τσολακίδη «Ελένη».

Το φεστιβάλ μπορούν να παρακολουθήσουν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δάσκαλοι υποκριτικής και σκηνοθεσίας, σπουδαστές ωδείων και δραματικών σχολών και όσοι ενδιαφέρονται για τις παραστατικές τέχνες. Πληροφορίες στα τηλ. 210.5246.833 και 210.5248.251 και στο www.toc.gr.

«Σκηνή» ... όλου του κόσμου

Το θέατρο «Σημείο» θα παρουσιάσει (από 7/5) το έργο του Πέτερ Χάντκε «Οταν δεν ήξερε ο ένας για τον άλλο» (1992). Το έργο, μέσα από δράσεις περίπου 200 προσώπων, περιγράφει τη ζωή και την απουσία της, σε μια πλατεία. Η αποξένωση των ανθρώπων και η μοναξιά είναι τα μοτίβα αυτού του έργου του Χάντκε, συγγραφέα μεταξύ των κύριων εκπροσώπων μοντέρνου θεάτρου. Συγγραφέας γνωστός για τη συνεργασία του με τον Βιμ Βέντερς και για την εναντίωσή του στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό κατά της Γιουγκοσλαβίας και άλλων χωρών, εναντίωση την οποία «πλήρωσε» με ματαίωση της παρουσίασης έργου του στην «Κομεντί Φρανσέζ».

Ο Χάντκε υπερασπίστηκε από το Παρίσι, όπου ζει απομονωμένος, το δικαίωμά του να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, βρίσκοντας συμμάχους πολλούς ποιητές και λογοτέχνες, όπως η Αυστριακή νομπελίστα Ελφρίντε Γιέλινεκ. Η γλώσσα πάντα κατείχε έναν κεντρικό ρόλο στα έργα του Χάντκε, εξετάζοντας το πώς οι άνθρωποι επικοινωνούν ή αποτυγχάνουν να επικοινωνήσουν. Η πλατεία στο έργο του δεν είναι παρά η «σκηνή» του κόσμου όλου. Η μετάφραση είναι της Κατερίνας Σχινά. Η σκηνοθεσία του Νίκου Διαμαντή. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Ελενα Αρβανίτη, Γιώργος Καραγκιοζόπουλος, Νάσια Κυριάκου, Νίκος Παντελίδης, Δανάη Παπαδοπούλου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος.

Βιβλιοπαρουσίαση

Τα βιβλία της Κυριακής Γεροζήση «Αναδρομή στο χώρο και το χρόνο» και «Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βαγδάτη» παρουσιάζει η «Σύγχρονη Εποχή», στις 9/5, στις 7 μμ, στο πρόσφατα ανακαινισμένο βιβλιοπωλείο της (Μαυροκορδάτου 3). Τα βιβλία θα παρουσιάσουν ο Ελισαίος Βαγενάς (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ) και η Δήμητρα Παπαστεργίου (πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Λάρισας της ΟΓΕ).

Εις μνήμην Α. Σαμαράκη

Ο Δήμος Πλαστήρα Καρδίτσας προκηρύσσει τον Γ΄ Διαγωνισμό Διηγήματος «Αντώνης Σαμαράκης». Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν όσοι γράφουν στα Ελληνικά, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και εθνικότητας, ηλικίας μέχρι 40 χρόνων. Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετάσχουν με ένα μόνο και αδημοσίευτο διήγημα, 2.000 - 2.500 λέξεις. Το θέμα είναι ελεύθερο.

Τα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν, θα εκδοθούν σε ειδική Ανθολογία (εκδόσεις «Καστανιώτης»). Στους διακριθέντες θα απονεμηθούν ειδική αναμνηστική διάκριση. Στον 1ο διακριθέντα θα απονεμηθούν 1.500 ευρώ, στον 2ο 1.000 ευρώ και στον 3ο 500 ευρώ.

Τα διηγήματα να ταχυδρομηθούν στο Δήμο Πλαστήρα (Μορφοβούνι Καρδίτσας, Τ.Κ. 430 67), με την ένδειξη «Για τον Γ΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Αντώνης Σαμαράκης», μέχρι τις 31/8/ 2008, με αποδεικτικό στοιχείο την ταχυδρομική σφραγίδα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο διαδικτυακή διεύθυνση: www.plastiras.gr. Επικοινωνία με την οργανωτική επιτροπή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (logos.samarakis@gmail.com), ή στα τηλέφωνα 24410.95631-2 & 24413.52200 (Ειρήνη Ξηροφώτου).

Αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 11/5 η 7η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στο «APOLLON CINEMAX CLASS». Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 7 ταινίες: «Μαυριτανία: οι αρχαίες βιβλιοθήκες της ερήμου (Ιταλία, 46'), «Οι αλλαγές στη στάθμη της Μεσογείου» (Ιταλία, 24'), «Οι τελευταίοι Ρωμαίοι» (Βέλγιο, 52'), «Σχεδιάζοντας με τον Ζαν-Κλωντ Γκολβέν (Γαλλία, 30'), «Δέκα βυζαντινές εκκλησίες της Κύπρου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» (Μάρως Θεοδωσιάδου), «Αυτοκινητόδρομος A19: ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο» (Γαλλία, 52'), «Κηφισσός, πρόσκαιρη νάρκη» (Διονυσίας Κοπανά).

Οι προβολές θα συνεχιστούν καθημερινά από τις 5- 10.30 μμ και το Σαββατοκύριακο από τις 10 πμ - 10.30 μμ. H απονομή των βραβείων θα γίνει στις 11/5, 9.30 μμ, ενώ την ίδια μέρα το απόγευμα η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η «Μικρή Σκηνή» του «Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας», μεταστεγασμένη στο «Θέατρο της Ανοιξης», από σήμερα και μέχρι τις 22/5 (κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, 9.15μμ) ανεβάζει την παράσταση «Σκουίκ». Τέσσερις νέοι, μέσα από τη ματιά ενός ποντικού: ο Κόλιν και η Χλόη, ο Τσικ και η Αλις ζουν σε μια μακρινή, άγνωστη χώρα ομορφιάς και πλούτου. Στην ιστορία συμμετέχουν ένας μάγος - μάγειρας που προσπαθεί να φτάσει στο ωραιότερο ταχυδακτυλουργικό του κόλπο, ένας animateur, ένας διανοούμενος-σταρ, ένας διεστραμμένος παλαιοπώλης, ένας τρελογιατρός, ένας μουσικόφιλος Ιησούς. Μετά τον ονειρικό γάμο του Κόλιν με την Αλις, η διανόηση οδηγεί σε μανία, η αγάπη σε φόνο και ένα νούφαρο μεγαλώνει μέσα στη Χλόη... Ενα τρελό παραμύθι, με τζαζ μουσική.

Κείμενο, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, μουσική επιμέλεια: Νικόλας Μαραγκόπουλος - Γεωργία Γεωργαντοπούλου, φωτισμοί Γιώργος Κιμούλης, κίνηση Κυριάκος Κοσμίδης. Παίζουν: Γεωργία Γεωργαντοπούλου, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Δημοσθένης Φίλιππας, Αννα Βασιλείου, Ηλίας Γκογιάννος, Γιάννης Κοτσαρίνης, Ερση Νιαώτη, Γιώργος Βουρδαμής, Νίκος Αξιώτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ