ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΗ ΡΙΤΣΟΥ
Δεν υφίσταται η έννοια του απολίτικου και μη στρατευμένου

Σε εκδήλωση της ΚΝΕ στη Φιλοσοφική μίλησε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Μεγάλη τέχνη είναι αυτή που καλλιεργεί στον άνθρωπο τη βαθύτερη συνείδηση της ανθρωπιάς του, αυτή που τον κάνει δημιουργό της μοίρας του, «γιατί μονάχα η πραγματικότητα μας δείχνει πώς την πραγματικότητα να αλλάξουμε». Είναι το μήνυμα της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Οργάνωση Βάσης Μουσικού - Θεατρικού και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, την περασμένη Παρασκευή, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθήνας. Η εκδήλωση - με ομιλήτριες την Ερη Ρίτσου, λογοτέχνη και υποψήφια Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και την Αλεξάνδρα Προυσανίδου, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ - έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για δημιουργία πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου.

Ηδη μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 25 έργα απ' όλα τα είδη τέχνης (λογοτεχνία, ποίηση, μουσική, φωτογραφία, εικαστικά, σενάρια για ταινία μικρού μήκους, θεατρικά, ζωγραφική) και το επόμενο διάστημα θα αρχίσει η προβολή τους μέσα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ (efestival.kne.gr/) και το πόρταλ του 902. Φιλοδοξία της Οργάνωσης είναι κάποια από αυτά τα έργα να αξιοποιηθούν και στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που φέτος κλείνει τα 40 του χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν έργα τους μέχρι τις 2 Σεπτέμβρη.

Για τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη μίλησε η Αλεξάνδρα Προυσανίδου αναφερόμενη σε λαμπρές σελίδες καλλιτεχνών που έχουν στρατευτεί με το νου, την ψυχή και το έργο τους στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες του λαού μας, συντελώντας στην αφύπνισή του. Ενώ, μιλώντας για το ρόλο της τέχνης, σημείωσε ότι «η πραγματική λειτουργία της είναι να μας ωθεί να ανησυχούμε, να ψάχνουμε κάτω από την επιφάνεια, αναζητώντας τη βαθύτερη ουσία. Να δείχνει τη σύγκρουση του παλιού και του καινούριου και μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο, την εσωτερική διαπάλη του ανθρώπινου ψυχισμού».

Η Ερη Ρίτσου επισήμανε ότι δεν υφίσταται η έννοια του απολίτικου και μη στρατευμένου, καθώς «αν είσαι στην κοινωνία και λειτουργείς σ' αυτή δεν νοείται το απολίτικο. Κάθε δράση και κάθε αδράνεια έχει αντίκτυπο. Κάθε μορφή τέχνης είναι στρατευμένη, συνειδητά ή μη(...) Αν ο Ρίτσος δεν είχε επιλέξει να ενταχθεί στο ΚΚΕ, αν δεν είχε φυλακιστεί και υποφέρει για τα πιστεύω του, τότε πιθανόν να ήταν ένας καλός λυρικός ποιητής που θα εξυμνούσε το φεγγάρι, τα αστέρια, το Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά η κόρη του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή. Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών και με αφορμή τις ευρωεκλογές, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, επικρατεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα πεσιμισμού, μια αδυναμία να παρέμβουμε στα πράγματα, εστιάζουμε σε μικροάμυνες για να προστατεύσουμε το μίνιμουμ. Ομως, αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Ο αγώνας πρέπει να είναι καθημερινός, για τα μικρά και τα μεγάλα, να παλεύουμε για όλα, ώστε να μη βρεθούμε 10 βήματα πίσω», είπε και κάλεσε σε αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

«Εφυγε» η Τατιάνα Σαμοΐλοβα

Ανήμερα των 80ών γενεθλίων της (4/5) έφυγε από τη ζωή η σταρ του σοβιετικού κινηματογράφου Τατιάνα Σαμοΐλοβα, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Οταν περνούν οι γερανοί», που το 1958 απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών.

Η Τατιάνα Σαμοΐλοβα, κόρη του σοβιετικού ηθοποιού Εβγκένι Σαμοΐλοφ, γεννήθηκε το 1934 στο Λένινγκραντ και σπούδασε αρχικά μπαλέτο και στη συνέχεια θέατρο. Το 1957, το κορίτσι με την ελαφίσια χάρη ενσάρκωσε με περισσή ευαισθησία την Βερόνικα στην ταινία του Μιχαήλ Καλατόζοφ «Οταν περνούν οι γερανοί». Ο Καλατόζοφ, μαζί με το θαυμάσιο οπερατέρ του, Ουρουσέφσκι, έπλασαν έξοχες λυρικές εικόνες και δεξιοτεχνικές λήψεις, μεταδίδοντας μια αίσθηση έντονου αντιπολεμικού μηνύματος με ύφος λυρικό και ποιητικό, κατακτώντας τις καρδιές χιλιάδων θεατών.

Μετά την επιτυχία αυτή, η Σαμοΐλοβα εντάσσεται στο δυναμικό του θεάτρου Μαγιακόφσκι της Μόσχας, και στη συνέχεια του θιάσου του θεάτρου Βαχτάνγκοφ. Το 1967 πραγματοποίησε μια επιτυχημένη περιοδεία ενσαρκώνοντας την Αννα Καρένινα, στη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου δράματος του Λέοντος Τολστόι από τον Αλεξάντρ Ζάρχι. Συμμετείχε συνολικά σε περίπου είκοσι ταινίες. Το 1990 ήταν η επίτιμη προσκεκλημένη του 43ου Φεστιβάλ των Καννών.

Συναυλίες της ΚΟΘ σε σχολεία

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, μετά την πρώτη σειρά συναυλιών της, τον Απρίλη, σε σχολεία, προετοιμάζεται για τη δεύτερη σειρά συναυλιών σε σχολεία, από τις 8 έως τις 12 Μάη, με στόχο τη «γνωριμία» των μαθητών με τη συμφωνική μουσική, μέσω των έργων τριών κορυφαίων συνθετών. Με μαέστρο τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη, θα δώσει συναυλίες στο 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης, στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Ευκαρπίας και στο 1ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, με την «Εισαγωγή» από την όπερα «Ντον Τζοβάννι» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, την «Εισαγωγή» από την όπερα «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσσίνι και τη «Συμφωνία αρ. 1 σε ντο Μείζονα», έργο 21 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, την οποία έγραψε ο συνθέτης σε νεαρή ηλικία και «σφύζει» από ζωντάνια και ορμή. Η ΚΟΘ θα διαθέσει στους μαθητές ειδικό έντυπο, με πληροφορίες για τους συνθέτες και τα έργα τους, ενώ ο μαέστρος θα τους εξηγήσει τον τρόπο λειτουργίας της ορχήστρας και θα απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

Συγκέντρωση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας

Στάση εργασίας (από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:00 έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκηρύσσει για σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, ως ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

«Ο αγώνας των συναδέλφων δεν είναι μοναχικός», επισημαίνουν στην ανακοίνωση. «Μας αφορά όλους και όλοι οφείλουμε με την παρουσία μας να στείλουμε παντού το μήνυμα πως οι εργαζόμενοι θα αντισταθούμε απέναντι στη βάρβαρη επέλαση της πολιτικής της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της κατασυκοφάντησης των αγώνων των εργαζομένων. Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους στο ΥΠΠΟΑ να συμμετέχουμε μαζικά στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η δικαίωση των συναδέλφων είναι υπόθεση όλων μας!».

Εικαστική... «Η άλλη μνήμη»

Εγκαινιάζεται σήμερα, στην αίθουσα τέχνης «Εκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α Αθήνα, τηλ. 210 3607598, φαξ: 210 3607546), η ατομική έκθεση του Σπύρου Κουρσάρη με τίτλο «Η άλλη μνήμη».

Παρουσιάζονται έργα δισδιάστατα, έργα τρισδιάστατα και μικροκατασκευές, που συνθέτουν όλες τις πτυχές της τελευταίας δουλειάς του καλλιτέχνη. Οπως μαρτυρούν οι τίτλοι των έργων του, αφετηρία και κοινός τόπος στη δουλειά του είναι οι βιωμένοι χώροι. Με τους κανόνες του παιχνιδιού, στην άκρη του δυτικού ορίζοντα, με τους ακρόλοφους που έβγαιναν στη θάλασσα και την αφήγηση ενός ονείρου, στην εξέλιξη ενός ναυαγίου, κάτω από τη σκιά των ξεχασμένων προγόνων, σε ένα κρυφό τόπο μια Κυριακή απόγευμα. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σχολιάζει για τη νέα του δουλειά: «Στη δική μου Δύση, στη δική μου Ανατολή ταξιδεύω. Από την Piazza San Marco σε άλλους τόπους μακρινούς, με ενδιάμεσους σταθμούς, τα γεμάτα ήχους και μεθυστικές οσμές, πατρογονικά ακροτόπια. Συλλέγω στοιχεία και σύμβολα, διαλέγω πρωταγωνιστές, καταγράφω τους καιρούς, δανείζομαι από το χρόνο. Φτιάχνω βιτρίνες, ουτοπικά παιχνίδια, αντικείμενα αυθαίρετα, ζωγραφιές της "άλλης μνήμης" για τους περιπλανώμενους θεατές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ