Τρίτη 6 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» η Τατιάνα Σαμοΐλοβα

Ανήμερα των 80ών γενεθλίων της (4/5) έφυγε από τη ζωή η σταρ του σοβιετικού κινηματογράφου Τατιάνα Σαμοΐλοβα, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Οταν περνούν οι γερανοί», που το 1958 απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών.

Η Τατιάνα Σαμοΐλοβα, κόρη του σοβιετικού ηθοποιού Εβγκένι Σαμοΐλοφ, γεννήθηκε το 1934 στο Λένινγκραντ και σπούδασε αρχικά μπαλέτο και στη συνέχεια θέατρο. Το 1957, το κορίτσι με την ελαφίσια χάρη ενσάρκωσε με περισσή ευαισθησία την Βερόνικα στην ταινία του Μιχαήλ Καλατόζοφ «Οταν περνούν οι γερανοί». Ο Καλατόζοφ, μαζί με το θαυμάσιο οπερατέρ του, Ουρουσέφσκι, έπλασαν έξοχες λυρικές εικόνες και δεξιοτεχνικές λήψεις, μεταδίδοντας μια αίσθηση έντονου αντιπολεμικού μηνύματος με ύφος λυρικό και ποιητικό, κατακτώντας τις καρδιές χιλιάδων θεατών.

Μετά την επιτυχία αυτή, η Σαμοΐλοβα εντάσσεται στο δυναμικό του θεάτρου Μαγιακόφσκι της Μόσχας, και στη συνέχεια του θιάσου του θεάτρου Βαχτάνγκοφ. Το 1967 πραγματοποίησε μια επιτυχημένη περιοδεία ενσαρκώνοντας την Αννα Καρένινα, στη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου δράματος του Λέοντος Τολστόι από τον Αλεξάντρ Ζάρχι. Συμμετείχε συνολικά σε περίπου είκοσι ταινίες. Το 1990 ήταν η επίτιμη προσκεκλημένη του 43ου Φεστιβάλ των Καννών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ