ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ - ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ
Αντικείμενο φανερής και κρυφής διαπραγμάτευσης η επόμενη μέρα στη Συρία

Σενάρια για το ρόλο των Κούρδων και για ευρύτερες διευθετήσεις στην περιοχή

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Ολα τα θέματα που αφορούν τη Συρία θα συζητηθούν στη συνάντηση του Ελσίνκι» (που θα έχουν οι Πρόεδροι ΗΠΑ - Ρωσίας στις 16 Ιούλη), τόνισε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται η πλατιά ατζέντα που διαμορφώνουν τα δυο επιτελεία.

Η συζήτηση για τη Συρία και την επόμενη μέρα σε αυτήν αφορά άλλωστε όλη τη Μέση Ανατολή, στην οποία μια σειρά ζητήματα (π.χ. Ιράν, Παλαιστινιακό) φωτίζουν τις βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και την αναδιάταξη δυνάμεων, κλυδωνίζοντας ακόμα και μακροχρόνιες συνεργασίες.

Ενδεικτικό είναι το βάρος που αποκτά ο ρόλος που θα έχουν οι Κούρδοι (που φυσικά δεν είναι κάτι ενιαίο, αλλά μερίδες τους διασυνδέονται με το ένα ή το άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο) και πώς αυτός θα επιδράσει στην υλοποίηση ή όχι σχεδιασμών δυνάμεων, όπως για παράδειγμα της Τουρκίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι επανέρχονται δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο «αξιοποίησης» των Κούρδων της Συρίας - και συγκεκριμένα του κόμματος PYD - στην υπόθεση υπεράσπισης της «κυριαρχίας της Συρίας», ακόμα και σε συνεργασία με το καθεστώς Ασαντ.

Χτες, το ιρανικό πρακτορείο IRNA μετέδωσε δηλώσεις στενού συμβούλου του ηγετικού στελέχους του PYD Σαλίχ Μουσλίμ, του Σιχανούκ Ντίμπο, ότι χρειάζεται συνεργασία του PYD με την κυβέρνηση της Δαμασκού για την ανάκτηση της κυριαρχίας των συριακών εδαφών. Ο ίδιος εξέφραζε ανησυχία για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, που πρέπει να ανακοπούν, όπως είπε.

Πάντως, την Τετάρτη το βράδυ, εκπρόσωπος δυνάμεων της «Ελεύθερης Συριακής Αντιπολίτευσης» (οι οποίες γενικά συνεργάζονται με την Τουρκία) ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες που διεξάγονταν με τη Ρωσία για την επίτευξη «ειρηνευτικής συμφωνίας» στη νότια Συρία «απέτυχαν... εξαιτίας της επιμονής τους (σ.σ. των Ρώσων) για παράδοση του βαρέος οπλισμού».

Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις του συριακού κυβερνητικού στρατού συνεχίστηκαν και χτες στη νότια περιοχή Νταράα, με έντονες αντιδράσεις (αντιπολίτευσης αλλά και κέντρων όπως η Τουρκία, η ΕΕ κ.τ.λ.) που μπορεί στα λόγια να μιλούν για την «ανθρωπιστική κρίση», αλλά η βασική τους ανησυχία είναι τυχόν ισχυρό προβάδισμα του Ασαντ, που θα επιδράσει στη διαπραγματευτική ισχύ των συμμάχων τους στη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι χτες το βράδυ αναμενόταν να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα την κατάσταση στη νοτιοδυτική Συρία. Σε αυτή διάφορες πλευρές αναμενόταν να εγείρουν θέμα παραβίασης συμφωνιών για «ζώνες αποκλιμάκωσης» στη Συρία.

Τέλος, Αμερικανοί γερουσιαστές (από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς) συνάντησαν στελέχη της ιρακινής κυβέρνησης αλλά και εκπροσώπους των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στις ιρακινές πόλεις Βαγδάτη και Μοσούλη, προκειμένου να διαπιστώσουν το «βαθμό προόδου των προσπαθειών ανοικοδόμησης» μετά την «απελευθέρωση» από το «Ισλαμικό Κράτος».

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Εξίσωση με πολλές μεταβλητές η διατήρηση της Συμφωνίας

Λίγο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, τον Ιούλη του 2015. Από τότε άλλαξαν πολλά...
Λίγο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, τον Ιούλη του 2015. Από τότε άλλαξαν πολλά...
ΒΙΕΝΝΗ.--

Νέα ώθηση στο παζάρι για τη διατήρηση της διεθνούς Συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που υπογράφτηκε το 2015, θα δώσει η συνάντηση που έχουν σήμερα στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, δηλαδή όλων των χωρών που υπέγραψαν τη Συμφωνία πλην ΗΠΑ, οι οποίες αποχώρησαν από αυτή.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Οι συμμετέχοντας έχουν αποδοκιμάσει την Ουάσιγκτον (με «αποχρώσεις» σε ορισμένες περιπτώσεις), σημειώνοντας την ανάγκη να βρεθεί τρόπος διατήρησης της Συμφωνίας. Το Ιράν από τη μεριά του ζητά εγγυήσεις, τονίζοντας ότι θα παραμείνει στη Συμφωνία αν διασφαλιστούν τα οφέλη του από αυτή.

Αντικειμενικά, δημιουργούνται νέα δεδομένα και η ίδια η διατήρηση της Συμφωνίας σημαίνει την έναρξη (ή αναθέρμανση) νέου γύρου παζαριών, με δεδομένη την αποχώρηση των ΗΠΑ και τις κυρώσεις με τις οποίες η Ουάσιγκτον απειλεί ουσιαστικά όσους συνεχίσουν να αναπτύσσουν οικονομικές σχέσεις με το Ιράν.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια επαφών που είχε σε Ελβετία και Αυστρία ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, επανέλαβε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις ενάντια στο Ιράν είναι ένα «έγκλημα και μια επιθετική ενέργεια», ζητώντας από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «να ορθώσουν το ανάστημά τους στις πολιτικές των ΗΠΑ».

«Το Ιράν θα επιβιώσει από αυτόν το γύρο των αμερικανικών κυρώσεων όπως επιβίωσε και στο παρελθόν. Αυτή η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μείνει στην εξουσία για πάντα... Αλλά η Ιστορία θα κρίνει άλλα κράτη με βάση το τι θα πράξουν σήμερα», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Οι Αμερικανοί τονίζουν ότι επιθυμούν να εκμηδενίσουν τις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν. Μιλάνε χωρίς να σκεφτούν προσεκτικά».

Αργά προχτές το βράδυ, εκπρόσωπος των ιρανικών «Φρουρών της Επανάστασης» απείλησε ότι αν εμποδιστούν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα φορτίο πετρελαίου να περάσει μέσα από τα στενά του Ορμούζ». Χτες, η κεντρική διοίκηση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού απάντησε στις απειλές των «Φρουρών», λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους παρέχουν και προωθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή... Μαζί όλοι, είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη εμπορική ροή οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο».

ΙΤΑΛΙΑ
Διεκδικεί «μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών» στην ΕΕ

ΡΩΜΗ.--

Η ιταλική κυβέρνηση «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) - «Λέγκας» δηλώνει αποφασισμένη να παζαρέψει σκληρά για λογαριασμό των μονοπωλίων που εκπροσωπεί τη θέση τους στην ΕΕ, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας, Λουίτζι ντι Μάγιο, τονίζοντας ότι η Ρώμη θα ζητήσει από την ΕΕ μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας στη «Λα Στάμπα», ο ντι Μάγιο - που είναι και ηγέτης του M5S - υπογράμμισε ότι «τους επόμενους μήνες η στάση της κυβέρνησης θα αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν», αλλά και ότι «θα κινηθούμε για να κερδίσουμε μεγαλύτερες επενδύσεις και την πιθανότητα να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στον δημοσιονομικό τομέα και τον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας».

Πρόσφατα, η ένωση των μεγαλοβιομηχάνων Confindustria επανέλαβε την ανάγκη να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα και να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ηγέτης της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, είπε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, διαμαρτυρόμενος για την κατάσχεση χρημάτων του κόμματός του, μετά από δικαστική απόφαση σχετική με την καταδίκη της προηγούμενης ηγεσίας του κόμματος. Ο Σαλβίνι ύψωσε τους τόνους, μιλώντας για προσπάθεια σπίλωσης ενός από τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας.

ΡΩΣΙΑ
Επανέρχεται η συζήτηση για πώληση «S-300» στη Σερβία

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν, αρνήθηκε χτες ότι η Σερβία σχεδίαζε να αγοράσει τα πυραυλικά συστήματα «S-300» της Ρωσίας. «Η Σερβία έχει υψηλού επιπέδου συνεργασία με τη Ρωσία, αλλά τα δημοσιεύματα για αγορά S-300 δεν ισχύουν», δήλωσε.

Διπλωματική και στρατιωτική πηγή είχε δηλώσει προχτές στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η Ρωσία έχει λάβει επίσημο αίτημα από τη Σερβία για προμήθεια αυτών των πυραυλικών συστημάτων το 2021. Τον Απρίλη του 2017 ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Βούτσιτς, είχε εκφράσει την πρόθεσή του να προμηθευτεί η χώρα ρωσικούς «S-300». Αργότερα, εξέφρασε προβληματισμούς για το κόστος τους.

ΗΠΑ
Αναμοχλεύονται σενάρια στρατιωτικής εισβολής στη Βενεζουέλα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα στη Λατινική Αμερική, έναντι ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αναδεικνύει η αναμόχλευση των περσινών σεναρίων που εξέταζε ο Λευκός Οίκος, για αποφασιστική στήριξη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ακόμα και με στρατιωτική εισβολή.

Σε ΜΜΕ όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες» διέρρευσαν συνομιλίες που είχαν τον Αύγουστο του 2017 ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με άλλα στελέχη της κυβέρνησης, στα οποία έθεσε ερωτήματα όπως γιατί «οι ΗΠΑ δεν μπορούν απλά να εισβάλουν στη Βενεζουέλα», που «απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια»; Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι προς το παρόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο απορρίφθηκε, καθώς θα μπορούσε να έθετε σε κίνδυνο συμμαχίες των ΗΠΑ με άλλες λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις, τις οποίες «κόπιασαν για να κερδίσουν».

Χτες, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κάλεσε τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή, λέγοντας ότι «μια στρατιωτική επέμβαση από τη μεριά της αμερικανικής αυτοκρατορίας δεν θα είναι ποτέ λύση στα προβλήματα της Βενεζουέλας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ