ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Βήμα «οικονομικής διπλωματίας» και γεωπολιτικών παζαριών

Σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες με Ινδία, Κίνα, Ιράν κ.ά.

Ο Βλ. Πούτιν, ο Σ. Αμπε (αριστερά) και ο Ν. Μόντι χτες στο EEF

Copyright TASS News Agency

Ο Βλ. Πούτιν, ο Σ. Αμπε (αριστερά) και ο Ν. Μόντι χτες στο EEF
ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ.--

Ως βήμα για «οικονομική διπλωματία», για σύναψη σημαντικών διακρατικών και επιχειρηματικών συμφωνιών και την προώθηση γεωπολιτικών σχεδιασμών και παζαριών αξιοποιεί στο έπακρο η ρωσική κυβέρνηση το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ (EEF), που ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώνεται σήμερα στο Βλαδιβοστόκ με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπροσώπων κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων. Στο φόρουμ, που αφορά στην καπιταλιστική ανάπτυξη της ρωσικής Απω Ανατολής, τιμώμενη χώρα είναι φέτος η Ινδία.

Μετά από μια μακροσκελή κοινή δήλωση για ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας - Ινδίας σε πολλούς τομείς και περιοχές του κόσμου, που υπέγραψε προχτές ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, ο τελευταίος ανακοίνωσε χτες ότι η Ινδία θα διαθέσει πιστωτική γραμμή ύψους 1 δισ. δολαρίων στη Ρωσία για την ανάπτυξη της Απω Ανατολής.

«Η ινδική κυβέρνηση είναι πολύ ενεργή στην περιοχή της Απω Ανατολής», η οποία «διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους και δυναμική για ενεργό ανάπτυξη», είπε ο Μόντι, συμπληρώνοντας ότι η Ινδία κατέληξε σε 50 επιχειρηματικές συμφωνίες αξίας 5 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο του EEF.

Από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν, μιλώντας χτες στο EEF, στάθηκε στις συνομιλίες των δύο κυβερνήσεων για τη δημιουργία ενός στόλου υποβρυχίων με ρωσική «συμβολή». Επιπλέον, «μιλήσαμε με τον Ινδό πρωθυπουργό για μια κοινοπραξία στη ναυπήγηση, ίσως κάποια σκάφη κατασκευαστούν από εμάς και μερικά από τα ναυπηγεία της Ινδίας». Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι την Τετάρτη επισκέφτηκαν με τον Ν. Μόντι το ναυπηγείο της Ζβέζντα στη ρωσική Απω Ανατολή. Το ναυπηγείο «θα κατασκευάσει τα πιο εξελιγμένα πλοία μεγάλης χωρητικότητας και τα πλοία για εργασίες στην Αρκτική, καθώς και για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προϊόντων πετρελαίου και άλλων φορτίων». Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός «Rosneft» κατέχει ένα από τα σημαντικότερα διυλιστήρια πετρελαίου της Ινδίας και «πρόσφατα αγόρασε ένα μερίδιο και ελέγχει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ινδίας. Συνεπώς, έχουμε πολλούς συναφείς τομείς συνεργασίας».

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος μετά από συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας, Χου Τσουνχουά, στο περιθώριο του EEF, υπογράμμισε τη συμβολή των κινεζικών επιχειρήσεων στην οικονομία της ρωσικής Απω Ανατολής καθώς και τα «όμοια γεωπολιτικά συμφέροντα Ρωσίας και Κίνας». «Οι Κινέζοι εταίροι είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην περιοχή» και επιπλέον «εργαζόμαστε ενεργά (με την Κίνα) για την ενίσχυση των διεθνών θεσμών και συστημάτων ασφαλείας, συνεργαζόμαστε στον στρατιωτικό τομέα και συντονίζουμε τις θέσεις μας στη διεθνή σκηνή», πρόσθεσε.

Στην υπογραφή συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας (εκκρεμεί από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου) αναφέρθηκε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, σε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική αποστολή των δύο χωρών», που «θα ανοίξει απεριόριστες ευκαιρίες». Ιαπωνία και Ρωσία διαφιλονικούν για την κυριότητα των νησιών Κουρίλες, που ενσωματώθηκαν μεταπολεμικά στην τότε Σοβιετική Ενωση και η Ιαπωνία τα διεκδικεί.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε χτες στον Ιάπωνα πρωθυπουργό ότι οι στρατιωτικοί δεσμοί της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ καθώς και άλλα ζητήματα καθιστούν δύσκολη την υπογραφή συνθήκης ειρήνης. «Δυστυχώς, υπάρχουν ζητήματα στρατιωτικά, αμυντικά και ζητήματα ασφαλείας. Αντιλαμβανόμαστε (...) τις δεσμεύσεις της Ιαπωνίας έναντι τρίτων χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ», δήλωσε ο Πούτιν.

Ακόμη, η Ρωσία εξετάζει επιπλέον επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν, δήλωσε χτες από το EEF ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, ενώ πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Ενέργειας του Ιράν, Ρέζα Αρντακανιάν, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επενδύσει 10 δισ. δολάρια στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πούτιν: Ινδία, Κίνα, Τουρκία στις ισχυρότερες χώρες του κόσμου

Ο Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι με χαρά θα φιλοξενούσε τους ηγέτες των κρατών της ομάδας G8 στη Ρωσία, αν η Ρωσία αποκατασταθεί στην ομάδα των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών. Αλλωστε, πρόσθεσε, «όλοι καταλαβαίνουν σήμερα - και πρόσφατα το δήλωσε δημοσίως ο (Γάλλος) Πρόεδρος Μακρόν - ότι ο ηγετικός ρόλος της Δύσης τελειώνει. Και δεν μπορώ να φανταστώ μια αποτελεσματική διεθνή οργάνωση που λειτουργεί χωρίς την Ινδία και την Κίνα».

Ανέφερε επίσης ότι κατά τις πρόσφατες συνομιλίες τους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στο G7. Σύμφωνα με τον Πούτιν, αφού η Τουρκία αγόρασε ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας «S-400», θα μπορούσε επίσης να είναι ένα κρίσιμο μέρος των παγκόσμιων οργανώσεων, όπως αυτό.

Αλλά και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε χτες ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής του G7 στη Γαλλία, ανέφερε την επαναφορά της Ρωσίας στο G8, τονίζοντας ότι παίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε χτες ότι στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στην Οσάκα είχε προτείνει στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να αγοράσουν οι ΗΠΑ υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία, όμως οι ΗΠΑ απαντούν ότι σύντομα θα κατασκευάσουν δικά τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Ξεκινούν σήμερα οι επαφές Μέρκελ στο Πεκίνο

Πρόκειται για τη 12η επίσκεψή της στην Κίνα ως καγκελάριου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα ξεκίνησε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συνοδευόμενη από εκπροσώπους γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων. Σήμερα αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, και τον πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, ενώ θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής γερμανο-κινεζικών επιχειρήσεων (DCBWA) και του Γερμανο-κινεζικού Φόρουμ Διαλόγου (DCDF). Η περιοδεία της καγκελαρίου περιλαμβάνει επισκέψεις στο πανεπιστήμιο του Γουάν, όπου θα συνομιλήσει με φοιτητές, καθώς και σε επιχειρήσεις («ZF-Powertrain», «Webasto»).

Πρόκειται για την 12η επίσκεψη της Μέρκελ στην Κίνα ως καγκελάριου, σηματοδοτώντας την όλο και μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση των δυο οικονομιών, σε μια σχέση που οι δυο πλευρές χαρακτηρίζουν «ολοκληρωμένη στρατηγική σχέση», ενώ η καγκελάριος έχει δηλώσει ότι «η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος, αλλά και ανταγωνιστής».

Χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα η ατζέντα των επαφών της Αγκ. Μέρκελ, είναι βέβαιο ότι οι συνομιλίες θα εστιάσουν στον «εμπορικό πόλεμο» Κίνας - ΗΠΑ, που επηρεάζει έντονα τη γερμανική οικονομία. Οι περισσότερες εισαγωγές της Γερμανίας προέρχονται από την Κίνα, όπου η Γερμανία εξάγει τα περισσότερα εμπορεύματα (μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία). Το 2018 η αξία των εμπορικών συναλλαγών Κίνας - Γερμανίας ανήλθε στα 199,3 δισ. ευρώ.

Ενα άλλο θέμα που αποτελεί αντικείμενο παζαριού είναι μια μελλοντική εμπορική συμφωνία ΕΕ - Κίνας, όπως και οι ανησυχίες για την κινεζική διείσδυση στην ΕΕ μέσω της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος».

Επίσης αναμένεται να συζητηθεί η στάση απέναντι στο Ιράν, που επίσης σχετίζεται με το «τρίγωνο» ΗΠΑ - Γερμανία - Κίνα, όπου Γερμανία και Κίνα είναι ανάμεσα στις χώρες που επιζητούν διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ ασκώντας οικονομικές και πολιτικές πιέσεις στη Γερμανία.

Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η «χλιαρή» έως και αμήχανη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην κινεζική στο θέμα των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ. Προχτές επικεφαλής των διαδηλωτών δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή προς την Γερμανίδα καγκελάριο, ζητώντας ξεκάθαρη καταδίκη της «αυταρχικής» κινεζικής κυβέρνησης και υποστήριξη των διαδηλώσεων και των «δικαιωμάτων».

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σημαντικό βήμα η επικείμενη ανταλλαγή κρατουμένων

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Βλ. Πούτιν

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας για την ανταλλαγή κρατουμένων προχωρά και ενδέχεται να είναι «μεγάλης κλίμακας», δήλωσε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι συνομιλίες θα καταλήξουν σύντομα στην ανταλλαγή κρατουμένων «πιστεύω ότι θα είναι μεγάλης κλίμακας και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, σε μια περίοδο που προετοιμάζεται και η Σύνοδος Κορυφής του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) μέσα στον Σεπτέμβρη στο Παρίσι, με την προσδοκία να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και βήματα.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «αναπόφευκτα θα εξομαλυνθούν πλήρως στο μέλλον», εκτίμησε ο Πούτιν «διότι είμαστε δύο τμήματα του ίδιου λαού».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας υπέβαλε αίτημα στην ουκρανική πρεσβεία και στο Γενικό Προξενείο στη Γερμανία, ζητώντας να ληφθούν μέτρα «για να σταματήσουν οι δραστηριότητες μιας γερμανικής εταιρείας στην Κριμαία» που έχει «προσαρτηθεί στη Ρωσία».

ΚΥΚΛΩΝΑΣ «ΝΤΟΡΙΑΝ»
Στους 20 οι νεκροί στις Μπαχάμες

Οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ πλήττονται από χτες

Μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Ντόριαν» από τις Μπαχάμες ανεβαίνει ο απολογισμός των θυμάτων που έφτασαν τα 20, ενώ υπάρχουν και περιοχές που είναι σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης. Οι 17 από τους νεκρούς βρέθηκαν στα νησιά Αμπακος, οι υπόλοιποι τρεις στη Μεγάλη Μπαχάμα, ενώ κάτοικοι δηλώνουν αγνοούμενους συγγενείς τους.

Ο ΟΗΕ ζήτησε χτες από όλα τα κράτη - μέλη να βοηθήσουν για να ξεπεραστούν οι καταστροφικές συνέπειες του κυκλώνα, αποδέσμευσε 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ οι υπηρεσίες του εκτιμούν ότι πάνω από 70.000 άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες πόλεις και κοινότητες έχει καταστραφεί πάνω από το 50% των κατοικιών, ενώ πλημμυρισμένες εξακολουθούν να παραμένουν πολλές περιοχές.

Από το βράδυ της Τετάρτης, ο «Ντόριαν», ως τροπική καταιγίδα και με ισχυρούς ανέμους πάνω από 150 χλμ. την ώρα, πλήττει τις πολιτείες των Φλόριντα, Τζόρτζια και Νότιας και Βόρειας Καρολίνας στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Αργότερα την Πέμπτη ενισχύθηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 3, με ριπές ανέμων έως και 185 χλμ. την ώρα. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι είναι πιθανό να φτάσει και την κατηγορία 4, ενώ ο πληθυσμός στις παράκτιες περιοχές έχει διαταχθεί να φύγει από τις κατοικίες του. Στη Νότια Καρολίνα λόγω των πλημμυρών αναφέρθηκε ότι 170.000 χιλιάδες άνθρωποι αντιμετώπισαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ