ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟΪΚΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Βάζουν πλάτη στη σφαγή και παζαρεύουν τους όρους μιας εκεχειρίας

Συνεχίζεται η νέα περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Copyright 2024 The Associated

Καθώς συνεχίζεται αμείωτη η σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το νέο παζάρι που ξεκίνησε από τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή συνεχίστηκε χτες με συναντήσεις σε Κάιρο και Ντόχα. Πρόκειται για την πέμπτη περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Αμεσος στόχος είναι να προωθήσει το σχέδιο που καταρτίστηκε από απεσταλμένους του Κατάρ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ στο Παρίσι στις 28/1 για ανακωχή διάρκειας 6 βδομάδων, αποφυλάκιση 200 - 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων και σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35 - 40 μη στρατιωτικών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς και την είσοδο καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας περίπου 200 - 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ο Καταριανός πρωθυπουργός, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, είπε ότι η Χαμάς έδωσε «μια γενικά θετική απάντηση» στο σχέδιο. Ανέφερε πως η Χαμάς θα προτιμούσε μόνιμη εκεχειρία, αλλά σε κάθε περίπτωση, δήλωσε γενικά «αισιόδοξος», ενημερώνοντας ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες μεταφέρονται στο Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν, από τη μεριά του, είπε ότι η απάντηση της Χαμάς «εξετάζεται» και θα τη συζητήσουν με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, σήμερα, Τετάρτη. Πάντως, οι ΗΠΑ, διά του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ενημέρωσαν χτες τους δημοσιογράφους ότι «η προσπάθεια διαπραγμάτευσης συνεχίζεται» και ότι ακόμη «δεν είμαστε σε θέση τελικής στάσης».

Από τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του από το Κατάρ

Copyright 2024 The Associated

Από τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του από το Κατάρ
Επειτα από τη δίωρη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο στον θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο Μπλίνκεν μετέβη χτες στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, και τον ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, ενώ αμέσως μετά αναχώρησε για το Κατάρ. Επόμενος σταθμός της περιοδείας, που ολοκληρώνεται αύριο, είναι το Ισραήλ.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ και ο Αργεντινός Πρόεδρος στο Ισραήλ

Στην περιοχή βρίσκεται επίσης ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ. Ολοκληρώνοντας τη Δευτέρα τις επαφές με την ισραηλινή κυβέρνηση, μετέβη χτες στη Βηρυτό, μεταφέροντας «μηνύματα» της ισραηλινής ηγεσίας στον Λίβανο για «επίλυση» της σύγκρουσης στα σύνορα των δύο χωρών.

Η πρόταση είναι «να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», με την οποία υπήρξε πρόσκαιρος συμβιβασμός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, το καλοκαίρι του 2006. Οι Ισραηλινοί ζητούν επίσης να απομακρυνθεί η Χεζμπολάχ από τα σύνορα σε βάθος αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων, με αντάλλαγμα ένα ισραηλινό μορατόριουμ. Από τις εχθροπραξίες Ισραήλ - Λιβάνου μετά τις 8 Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί πάνω από 210 Λιβανέζοι και τουλάχιστον 25 Ισραηλινοί.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε το Ισραήλ στον νέο Πρόεδρο της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος, μόλις πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, εκεί που βρίσκονται ήδη οι πρεσβείες των ΗΠΑ (από το 2018), της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, του Κοσσυφοπεδίου και της Παπούας - Νέας Γουινέας.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη έφθασε τη Δευτέρα ο νέος επικεφαλής Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλ Ακμπαρ Αχμαντιάν, για συνομιλίες, μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ κατά ιρανικών πολιτοφυλακών στο έδαφος του Ιράκ. Σε συνάντηση με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Σία αλ Σουντάνι, ο τελευταίος δήλωσε πως η κυβέρνησή του «συνεχίζει να καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για τη διατήρηση της σταθερότητας και την αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κατά τη διάρκεια της προχτεσινοβραδινής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε με αίτημα της Ρωσίας, μετά τις επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ στις 2 και 3 Φλεβάρη, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, απηύθυνε έκκληση «να αποτραπεί νέα κλιμάκωση».

Στη συνεδρίαση οι πρέσβεις Ρωσίας και Κίνας κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι αυξάνουν με τις επιθέσεις τους τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, ο Ρώσος πρέσβης τόνισε πως οι επιθέσεις των ΗΠΑ τροφοδοτούνται από την «επιθυμία να ασκήσουν επιρροή» και να «τονώσουν» την «τσαλακωμένη» εικόνα τους.

Ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις, εκφράζοντας και αυτός ανησυχία για τον κίνδυνο γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. «Οι ΗΠΑ λένε ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ή αλλού, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν ακριβώς το αντίθετο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σύρος διπλωματικός επιτετραμμένος στον ΟΗΕ καταδίκασε τις επιθέσεις των ΗΠΑ, ενώ ο Ιρανός πρέσβης τόνισε ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και παρουσιάζουν μια «απελπισμένη προσπάθεια» να αποσπάσουν την προσοχή «από τη ρίζα της σημερινής περιφερειακής ταραχής που είναι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας».

Τόνισε, τέλος, πως οι ρίζες των εντάσεων στην περιοχή «είναι η συνεχιζόμενη κατοχή, οι επιθέσεις και τα εγκλήματα γενοκτονίας από το ισραηλινό καθεστώς που στηρίζεται πλήρως από τις ΗΠΑ κατά των αθώων Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Οχθη».

Νέες επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία

Πυραύλους κατά δύο πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα εκτόξευσαν εκ νέου χτες οι Χούθι, προκαλώντας τους ελαφριές ζημιές. Σύμφωνα με εκπρόσωπό τους, χτυπήθηκαν ένα βρετανικό και ένα αμερικανικό εμπορικό σκάφος, με σημαίες Μπαρμπάντος και Νήσων Μάρσαλ, αντίστοιχα.

Αργότερα χτες το μεσημέρι, αναφέρθηκε έκρηξη στο ελληνικής ιδιοκτησίας εμπορικό πλοίο STAR NASIA με σημαία νησιών Μάρσαλ, ενώ έπλεε ανοιχτά του Αντεν εκτελώντας δρομολόγιο από τις ΗΠΑ στην Ινδία. Δεν έγινε γνωστό τι προκάλεσε την έκρηξη, αν υπήρξαν θύματα, τραυματίες ή σοβαρές ζημιές.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν χτες επιθέσεις σε θέσεις των Χούθι στη βορειοδυτική Υεμένη. Τα επιτελεία τους ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν δύο drones, φορτωμένα με εκρηκτικά, επειδή «κρίθηκε ότι συνιστούσαν άμεση απειλή για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή».

Επίσης, η φιλοδυτική κυβέρνηση της Υεμένης ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην αποπομπή του πρωθυπουργού, Μαΐν Αμπντουλμάλικ Σαΐντ, που εκτελούσε τα καθήκοντά του από το 2018. Ο λόγος της αποπομπής δεν έγινε γνωστός, αλλά ανακοινώθηκε ο αντικαταστάτης του. Πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμεντ Αουάντ Μπιν Μπουμπάρακ, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία.

Τέλος, συνεχίστηκαν χτες οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, με τη Χεζμπολάχ να βάλλει σε θέσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή Ραμίμ, ενώ ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τα περίχωρα των λιβανέζικων μεθοριακών πόλεων Νακούρα και Χούλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ