ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αθωράκιστη απέναντι στους σεισμούς παραμένει η χώρα
  • Η ανησυχία, που προκαλούν οι σεισμοί και επιτείνεται από την κινδυνολογία και τη φημολογία, πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένη πίεση για λήψη μέτρων που περιορίζουν τις συνέπειες του φυσικού φαινομένου
  • Συγκεκριμένες προτάσεις έχει καταθέσει το ΚΚΕ

Τους σεισμούς δεν μπορούμε να τους αποτρέψουμε. Μπορούμε, όμως, να πάρουμε μέτρα, για να μην υπάρχουν θύματα και καταστροφές
Τους σεισμούς δεν μπορούμε να τους αποτρέψουμε. Μπορούμε, όμως, να πάρουμε μέτρα, για να μην υπάρχουν θύματα και καταστροφές
Η σεισμική φιλολογία των τελευταίων ημερών, με αφορμή τις σεισμικές δονήσεις, που σημειώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας καλά κρατεί. Και αν οι μικροί ή μεγαλύτεροι σε μέγεθος σεισμοί σε Αθήνα, Βαρθολομιό, Ζάκυνθο και Ηγουμενίτσα προκαλούν την ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών, αυτό που προκαλεί ακόμα και πανικό είναι η ακατάσχετη κινδυνολογία, που αναπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ για επικείμενο μεγάλο σεισμό.

Το εάν θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός σε κάποια περιοχή στην ελληνική επικράτεια μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό και αναμενόμενο. Ωστόσο, το κρισιμότερο ζήτημα που ακόμα και σε περιόδους σεισμικής έξαρσης συζητείται λιγότερο από όλα, είναι το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Γενική παραδοχή είναι ότι η Ελλάδα, στην οποία εκλύεται ετησίως το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης, είναι ανοχύρωτη απέναντι στο φαινόμενο. Και αυτό, όχι εξαιτίας των μεγάλων σεισμών, που σημειώνονται, αλλά γιατί η κυβέρνηση κρατά στο περιθώριο το θέμα της αντισεισμικής προστασίας, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Κατά διαστήματα, επιστήμονες, σεισμολόγοι, μηχανικοί τονίζουν την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Ωστόσο, ακόμα κι εκείνα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση βαδίζουν με ...βήματα χελώνας. Συγκεκριμένα:

  • Οι μικροζωνικές μελέτες, που δίνουν μια λεπτομερή περιγραφή του υπεδάφους μιας περιοχής, ακόμη και σε επίπεδο οικοπέδου, και άρα αποτελούν πολύτιμο οδηγό για το αν κανείς μπορεί να χτίσει και πώς, έχουν προχωρήσει σε ελάχιστες περιοχές (π.χ. Κοζάνη, Πύργο, Ηράκλειο και σε λίγους δήμους της Αττικής).
  • Ο νέος σεισμοτεκτονικός χάρτης της Ελλάδας, ενώ έχει ολοκληρωθεί, ακόμη δεν έχει υιοθετηθεί στην πράξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα στοιχεία που έχουν ενσωματωθεί στο χάρτη αυτό οδηγούν στο χωρισμό της Ελλάδας σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας, από πλευράς σεισμικότητας, αντί για τέσσερις, που υπάρχουν τώρα, αφού καταργείται η ζώνη με παντελή ασεισμικότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εκδοθούν νέοι κανονισμοί, οι οποίοι θα προβλέπουν σε πολλές περιοχές αυστηρότερους όρους δόμησης.
  • Ο έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και των κτιρίων συνάθροισης κοινού σε όλη τη χώρα, που υποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει από το 1999, προχωρά κι αυτός με αργά βήματα. Οπου, μάλιστα, έχει προχωρήσει έχουν προκύψει στοιχεία - φωτιά για την ανεπάρκεια των κτιρίων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν χτιστεί με παλιούς κανονισμούς και στα οποία περιλαμβάνονται σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, ξενοδοχεία κ.λπ.
  • Από έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα από το ΤΕΕ προέκυψε ότι 261 κτίρια της Πάτρας, πολλά από αυτά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες, είναι επικίνδυνα χωρίς να έχουν αποκατασταθεί επαρκώς από τους δυνατούς σεισμούς, που έγιναν στην περιοχή το 1993 και το 1995, με αποτέλεσμα όσοι βρίσκονται σ' αυτά να κινδυνεύουν άμεσα σε περίπτωση σεισμού...
  • Η Αθήνα, και η ευρύτερη περιοχή της, χαρακτηρίζονται από τεράστιες ελλείψεις σε κοινωνικές και τεχνικές υποδομές. Από ασφυκτικές συνθήκες δόμησης και κατοικίας. Εξαφάνιση ελεύθερων χώρων. Κερδοσκοπική υπερδιόγκωση του κέντρου. Καταστροφή της περιαστικής γης. Τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία.
  • Η έλλειψη ελεύθερων χώρων της Αθήνας και μεγάλων αστικών κέντρων αποκτά δραματικές διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή συνεχίζουν την πολιτική εκποίησής τους, πιο έντονα, με άλλοθι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Οι τελευταίοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν χώρους εκτόνωσης και καταφυγής, προσωρινής κατάλυσης μετά από ένα σεισμό.
Προτάσεις του ΚΚΕ

Πολλές φορές το ΚΚΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η οποία περιλαμβάνει:

  • Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών της χώρας.
  • Μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων περιοχών που απαιτούν ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής των κτιρίων ή απαγόρευση δόμησης σε αυτές τις περιοχές. Μια τέτοια μελέτη είναι απαραίτητη, για την αντιμετώπιση μετεγκατάστασης των πληγέντων ή ολόκληρων περιοχών.
  • Απαιτείται δημόσιος έλεγχος εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών, που να ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου στη χώρα μας. Επιστημονικός έλεγχος όλων των κτιρίων του Λεκανοπεδίου και των μεγάλων πόλεων και ιδιαίτερα των αυθαιρέτων.
  • Για την ασφάλεια των εργαζομένων στις βιομηχανικές περιοχές απαιτείται: Η ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού, της νομοθεσίας προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο και της οδηγίας Σεβέζο, προβλέπει σχέδιο αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. Η γειτνίαση πολεμικών βιομηχανιών με διυλιστήρια εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.
  • Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά.
  • Τη θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου σε όλη τη χώρα ανά Περιφέρεια και Νομό. Η επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός, η ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και των φορέων των εργαζομένων και θα επιβάλλει τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αναβάθμιση των Διαμερισματικών Συμβουλίων ζητά η «Συμπαράταξη»

Την ανάγκη της αναβάθμισης της λειτουργίας των Διαμερισματικών Συμβουλίων σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων που έγινε την περασμένη Κυριακή.

«Τα προβλήματα είναι πολλά και αναμφίβολα ο δρόμος μας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής και συνέχισε: «Εμείς, ως "Συμπαράταξη για την Αθήνα", αυτό που είπαμε και προεκλογικά, αυτό που εφαρμόζαμε όλα τα χρόνια, είναι ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, να συγκρουόμαστε με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Και βεβαίως, συμβάλλαμε και στο παρελθόν, θα συμβάλλουμε και αύριο, στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει να λύσει».

Αναφερόμενος στη λειτουργία των Διαμερισμάτων, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε την ανάγκη αναβάθμισής τους. «Οι συνδυασμοί οι οποίοι με την απλή αναλογική, εάν λειτουργούσε, θα εξέλεγαν διαμερισματικούς συμβούλους, θα πρέπει να έχουν δικαίωμα λόγου, να καλούνται στις συνεδριάσεις των Διαμερισματικών Συμβουλίων, να ενημερώνονται για την ημερήσια διάταξη, με όλα τα υλικά».

Θέμα της πρώτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η εκλογή προεδρείου του Σώματος και Δημαρχιακής Επιτροπής. Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Θ. Μπεχράκης από την πλειοψηφία, αντιπρόεδρος η Β. Γείτονα της μείζονος μειοψηφίας και γραμματέας ο Λ. Κορρές, επίσης από την πλειοψηφία. Επίσης εκλέχθηκαν έξι τακτικά μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής και τέσσερα αναπληρωματικά.

Παράλληλα, η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, με απόφασή της όρισε τους εξής νέους αντιδημάρχους: Θ. Σκυλακάκη, αναπληρωτή δήμαρχο, πρόεδρο της Δημαρχιακής Επιτροπής, αρμόδιο για τα Οικονομικά του Δήμου και συντονιστή θεμάτων Ολυμπιακής προετοιμασίας. Χρ. Ακριτίδη, για τα τεχνικά έργα (προγραμματισμός, αρχιτεκτονικό, οδοποιία, ηλεκτρολογικό, σχέδιο πόλης, πολεοδομία, πληροφορική και αποχέτευση). Ν. Απέργη, για καθαριότητα και μηχανολογικό εξοπλισμό. Ηρα Βαλσαμάκη, για ζητήματα προσωπικού - διοίκησης, σχολική μέριμνα και τις άδειες καταστημάτων. Τ. Κανελλοπούλου, για θέματα κοινωνικής μέριμνας. Π. Λουκάκο, υπεύθυνο για τον πολιτισμικό οργανισμό του δήμου και την Τεχνόπολη. Ν. Λουλέ, αρμόδια για το δημοτικό βρεφοκομείο και του παιδικούς σταθμούς. Αγγ. Μοσχονά, για τον τομέα του πρασίνου. Κ. Μπουρδάρα, υπεύθυνη για τις δημόσιες σχέσεις καθώς και για Μητρώο - Δημοτολόγιο και Ληξιαρχείο.

Επίσης, η Ντ. Μπακογιάννη, ανέθεσε συγκεκριμένες αρμοδιότητες στους εξής δημοτικούς συμβούλους: Δημ. Αποστολόπουλο (Δημοτική Αστυνομία), Λ. Ιωαννίδου - Μουζάκα (ζητήματα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες), Θ. Καλομοίρη (Δημοτικά Ιατρεία και Δημοτικά Διαμερίσματα), Κατ. Κατριβάνου (Κοιμητήρια), Κατ. Κατσαμπέ - Μαρνέρη (ναρκωτικά και άστεγοι) και Ελευθ. Σκιαδά (Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης).

Νέος σεισμός στο Βαρθολομιό

Μια νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα ανησύχησε, για μια ακόμη φορά, τους κατοίκους του Βαρθολομιού Ηλείας, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μετασεισμό που δεν εμπνέει κάποιες ιδιαίτερες ανησυχίες. Πάντως, για να δοθεί οριστική απάντηση θα πρέπει - σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις των σεισμολόγων - να περιμένουμε μερικές μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ