ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η αντίστροφη μέτρηση του ξεπουλήματος...

Υποβλήθηκαν χτες οι μη δεσμευτικές προσφορές από τους τρεις τραπεζικούς μνηστήρες

Στην τελική ευθεία και κάτω από αδιαφανείς και αρκετά σκοτεινές διαδικασίες μπαίνει πλέον το ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας, καθώς χτες στις 7 μ.μ. έληξε η προθεσμία υποβολής των μη δεσμευτικών προσφορών από την πλευρά των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Προσφορές, όπως άλλωστε αναμενόταν, υπέβαλαν και οι τρεις ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Ιονικής Τράπεζας. Πρόκειται για τους τραπεζικούς ομίλους της EUROBANK, η οποία κατέθεσε κοινή προσφορά με την Τράπεζα Εργασίας, της Τράπεζας Πίστεως και της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες υπήρξε και μια τέταρτη προσφορά από ξένο τραπεζικό οίκο. Από την πλευρά τους, τόσο η τυπικά πωλήτρια Εμπορική Τράπεζα, όσο και η κυβέρνηση απέφυγαν κάθε επίσημη ή ανεπίσημη ανακοίνωση και προτίμησαν τη σιωπή...

Το επόμενο βήμα είναι η δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος προς τους υποψήφιους αγοραστές, για την υποβολή τελικών δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες θα συνοδεύονται από εγγυητικές επιστολές. Δικαίωμα συμμετοχής στη δεύτερη αυτή φάση έχουν μόνο εκείνοι που υπέβαλαν χτες προσφορές, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών προβλέπεται να προσδιοριστεί προς τα τέλη Μάρτη, εκτός και αν μεσολαβήσουν άλλοι παράγοντες (π.χ. έκτακτες εκλογές).

Κομβικό σημείο για τους υποψήφιους αγοραστές της Ιονικής αποτελεί το λεγόμενο "εύλογο τίμημα" για την απόκτησή της και γύρω από το θέμα αυτό έχει δημιουργηθεί ένα αρκετά σκοτεινό παρασκήνιο με αποκορύφωμα τη... διαρροή της προηγούμενης Πέμπτης, τρεις μόλις εργάσιμες μέρες πριν από την υποβολή των χτεσινών προσφορών, σύμφωνα με την οποία η Ιονική πριμοδοτήθηκε από την πρώην Κτηματική με 550 δισ. δραχμές, ώστε να μη φανούν οι απώλειες στα μερίδια αγοράς που υπήρξαν λόγω της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων... Αν και η κυβέρνηση, μετά το προηγούμενο φιάσκο πώλησης της Ιονικής, έχει ανακοινώσει ότι δε θα εξαρτήσει το τίμημα πώλησης από τη χρηματιστηριακή της τιμή, η οποία βρίσκεται σήμερα περί τα 500 δισ. δραχμές, τραπεζικοί παράγοντες υποστηρίζουν, ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι σε περίπτωση που το τελικό τίμημα πώλησης είναι μικρότερο από τη χρηματιστηριακή τιμή της Τράπεζας, πράγμα που είναι και το πλέον πιθανό, τότε οποιοσδήποτε μέτοχος της Εμπορικής μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να ζητήσει δίωξη της διοίκησης της πωλήτριας Εμπορικής, επικαλούμενος προσωπική ζημία από την πολιτική που ακολουθήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα πώλησης της Ιονικής.

Επί τις ουσίας βέβαια η πραγματική αξία της Ιονικής Τράπεζας είναι πολλαπλάσια και από αυτή τη χρηματιστηριακή της τιμή. Με 222 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με σύγχρονη μηχανοργάνωση και με δραστηριότητες σε όλες τις τραπεζικές εργασίες, έχει γίνει το μήλον της Εριδος για τις ιδιωτικές τράπεζες που ερίζουν για το ποια θα την αποκτήσει. Πρόκειται για το "παραθαλάσσιο οικόπεδο", όπως τη χαρακτήρισε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος κρατικής τράπεζας, που όποιος το αποκτήσει εδραιώνεται στη δεύτερη θέση της τραπεζικής αγοράς και όποιος το χάσει, χάνει πολλά...

ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Χοντραίνει η κόντρα ΣΕΒ - ΑΓΕΤ

Αποχωρούν από το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων οι Ιταλοί, με αφορμή τις θέσεις Κανελόπουλου για την προσφυγή των Τσάτσων...

Οξύνεται η κόντρα που έχει ανάψει εδώ και καιρό ανάμεσα στο ΣΕΒ και τη διοίκηση της "ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ", με αποτέλεσμα οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της τσιμεντοβιομηχανίας να δημοσιοποιήσουν χτες την απόφασή τους ν'... αναστείλουν τη συμμετοχή τους στο Σύνδεσμο των μεγαλοβιομηχάνων. Αφορμή των τριβών ανάμεσα στα δύο μέρη φαίνεται να είναι η στάση του ΣΕΒ στο θέμα της επικείμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΓΕΤ το 1986. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως παραγόντων της αγοράς η πέτρα του σκανδάλου μάλλον εντοπίζεται στον σκληρό ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει στον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας και την τακτική... "σκούπας" που ακολουθεί η ιταλική πολυεθνική που με κάθε τρόπο και μέσο προσπαθεί να αποσπάσει όλο και μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά.

Η αναστολή της συμμετοχής της ΑΓΕΤ στο ΣΕΒ γνωστοποιήθηκε με επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της διοίκησης της ΑΓΕΤ Μ. Τζιούντιστι την προηγούμενη Παρασκευή 5 του Φλεβάρη. Με την επιστολή εγκαλείται ο ΣΕΒ - και ειδικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου και μεγαλομέτοχος του ΤΙΤΑΝ Α. Κανελόπουλος - για "μεροληπτική" στάση και τακτική "διακρίσεων" έναντι της ΑΓΕΤ, με αποτέλεσμα η διοίκηση να μην... προστατεύει εξίσου τα συμφέροντα όλων των μελών του.

Οι Ιταλοί κατηγορούν επιπρόσθετα τον πρόεδρο του ΣΕΒ ότι "επιμένει στην επιβολή σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης της ΑΓΕΤ" και πως ακόμα "προσπαθεί να επηρεάσει αρνητικά τα αρμόδια κοινοτικά και κρατικά όργανα", σχετικά με την απόφαση που εκκρεμεί. Σ' αυτά τα πλαίσια χαρακτηρίζουν "πρωτοφανείς θέσεις" την άποψη που αναφέρουν πως έχει ο Α. Κανελόπουλος και σύμφωνα με την οποία "υποδεικνύει" - αν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αρνητική - "σε περίπτωση που η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ μετά την οικονομική αποδυνάμωσή της θελήσει να προσφύγει στη χρηματιστηριακή αγορά προκειμέενουν να εξισορροπήσει την οικονομική της κατάσταση, να μην μπορούν να μετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου οι σημερινοί μέτοχοι".

Για την ιστορία ν' αναφέρουμε ότι η αντίδραση των Ιταλών επίσημα προκλήθηκε από τις θέσεις των εκπροσώπων του Συνδέσμου στο θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας το 1986, για την οποία έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι Τσάτσοι. Οι πρώην ιδιοκτήτες της επιχείρησης, ζητούν να χαρακτηριστεί παράνομη - και άρα να βάλουν και πάλι στο χέρι ένα σημαντικό αριθμό μετοχών - η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έγινε προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν οι ζημιές που οι ίδιοι είχαν προκαλέσει στην επιχείρηση, μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Βέβαια παρά την ένταξη του ομίλου της ΑΓΕΤ στην Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και την τότε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ακολουθήθηκε στη συνέχεια η γνωστή τακτική υπονόμευσης της επιχείρησης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ τελικά ξεπουλήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στην ιταλική πολυεθνική "Καλτσεστρούτσι".

"Σκλήρυνε" κι άλλο η δραχμή το Γενάρη

Ανατιμήθηκε απέναντι σε όλα σχεδόν τα ξένα νομίσματα, ΕΥΡΩ, δολάριο ΗΠΑ κλπ., εκτός από την κορόνα Σουηδίας και Νορβηγίας, το δολάριο Καναδά και Αυστραλίας και το γιέν Ιαπωνίας

Ακόμη πιο "σκληρή" έγινε η δραχμή το Γενάρη του 1999, τόσο απέναντι στα κυριότερα ξένα ευρωπαϊκά νομίσματα - άρα και στο "ΕΥΡΩ" - όσο και στο δολάριο ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους άλλους βασικούς δείκτες της οικονομίας (θετικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό, αρνητικές στο ισοζύγιο κλπ.). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που επεξεργάστηκε και δημοσιοποίησε χτες η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Ιονικής Τράπεζας, η μέση τιμή φίξινγκ της δραχμής το Γενάρη του 1999 συγκριτικά με το Δεκέμβρη του 1998:

  • Ανατιμήθηκε κατά 1,9% απέναντι στο ΕΥΡΩ (η ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 323,6 δραχμές ανά ΕΥΡΩ, έναντι 329,7 δραχμών τον περασμένο Δεκέμβρη) και κατά 9,1% σε σχέση με την κεντρική ισοτιμία της δραχμής - ΕΥΡΩ, που τον περασμένο Μάρτη ορίστηκε στις 353,1 δραχμές ανά ΕΥΡΩ.
  • Ανατιμήθηκε απέναντι στα 10 από τα 11 νομίσματα που μετέχουν στη ζώνη του ΕΥΡΩ, στα ίδια περίπου ποσοστά με το ποσοστό ανατίμησης της δραχμής απέναντι στο ΕΥΡΩ. Συγκεκριμένα, η δραχμή ανατιμήθηκε 1,4 απέναντι στο μάρκο Γερμανίας, 1,6% στο φράγκο Γαλλίας κλπ.
  • Ανατιμήθηκε κατά 0,6% απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ και 1,7% απέναντι στη Λίρα Αγγλίας (δε μετέχει στη ζώνη του ΕΥΡΩ).
  • Υποτιμήθηκε κατά 2,9% απέναντι στο γιέν Ιαπωνίας, η ισοτιμία του οποίου διαμορφώθηκε τον περασμένο Γενάρη στις 246,3 δραχμές από 239,2 δραχμές, που ήταν τον περασμένο Δεκέμβρη.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως την ώρα που η δραχμή γίνεται σκληρότερη απέναντι στο ΕΥΡΩ, το ίδιο το ΕΥΡΩ - που κάποιοι το ήθελαν "ισχυρό" απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ και το γιέν Ιαπωνίας, γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο "μαλακό". Σύμφωνα με τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, η τιμή του ΕΥΡΩ έπεσε χτες το πρωί κάτω από το όριο των 1,1230 δολαρίων στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, για πρώτη φορά από την κυκλοφορία του, για να ανακάμψει λίγο αργότερα.Συγκεκριμένα το ΕΥΡΩ έπεσε το πρωί στα 1,1228 δολάρια πριν από τη δημοσιοποίηση των γερμανικών στατιστικών και στη συνέχεια ανέκαμψε ελαφρά, για να ανταλλάσσεται στις 13: 30 ώρα Ελλάδας προς 1,1253 δολάρια έναντι 1,1281 δολαρίων χτες το βράδυ στην αγορά του Λονδίνου.

"Κορόνες" για το ξεπούλημα των ναυπηγείων

Με "κορόνες" περί των... θετικών αποτελεσμάτων της ιδιωτικοποίησης - διάλυσης της Ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας από την υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου,ανακοινώθηκε προχτές σε τελετή η συμφωνία ναυπήγησης από τα "Ναυπηγεία Σκαραμαγκά" τριών επιβατηγών πλοίων της εφοπλιστικής εταιρίας ΣΤΡΙΝΤΖΗΣ ΛΑΪΝ.Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής, η υφυπουργός Ανάπτυξης εξήρε τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων Ελευσίνας, Σύρου και της επικείμενης των ναυπηγείων Αυλίδας, σημειώνοντας ότι ξέφυγαν από την τροχιά κατάρρευσης και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα χέρια αξιόπιστων φορέων.

Η συμφωνία για τη ναυπήγηση των τριών πλοίων είναι ύψους περίπου 30 δισεκατομμυρίων δραχμών. Τα πλοία που θα είναι χωρητικότητας 2.100 ατόμων και 350 ΙΧ αυτοκινήτων, θα παραδοθούν: το πρώτο το Φεβρουάριο του 2001, το δεύτερο το Μάη του 2001, ενώ η παράδοση του τρίτου πλοίου θα συμφωνηθεί αργότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ