Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Χοντραίνει η κόντρα ΣΕΒ - ΑΓΕΤ

Αποχωρούν από το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων οι Ιταλοί, με αφορμή τις θέσεις Κανελόπουλου για την προσφυγή των Τσάτσων...

Οξύνεται η κόντρα που έχει ανάψει εδώ και καιρό ανάμεσα στο ΣΕΒ και τη διοίκηση της "ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ", με αποτέλεσμα οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της τσιμεντοβιομηχανίας να δημοσιοποιήσουν χτες την απόφασή τους ν'... αναστείλουν τη συμμετοχή τους στο Σύνδεσμο των μεγαλοβιομηχάνων. Αφορμή των τριβών ανάμεσα στα δύο μέρη φαίνεται να είναι η στάση του ΣΕΒ στο θέμα της επικείμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΓΕΤ το 1986. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως παραγόντων της αγοράς η πέτρα του σκανδάλου μάλλον εντοπίζεται στον σκληρό ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει στον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας και την τακτική... "σκούπας" που ακολουθεί η ιταλική πολυεθνική που με κάθε τρόπο και μέσο προσπαθεί να αποσπάσει όλο και μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά.

Η αναστολή της συμμετοχής της ΑΓΕΤ στο ΣΕΒ γνωστοποιήθηκε με επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της διοίκησης της ΑΓΕΤ Μ. Τζιούντιστι την προηγούμενη Παρασκευή 5 του Φλεβάρη. Με την επιστολή εγκαλείται ο ΣΕΒ - και ειδικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου και μεγαλομέτοχος του ΤΙΤΑΝ Α. Κανελόπουλος - για "μεροληπτική" στάση και τακτική "διακρίσεων" έναντι της ΑΓΕΤ, με αποτέλεσμα η διοίκηση να μην... προστατεύει εξίσου τα συμφέροντα όλων των μελών του.

Οι Ιταλοί κατηγορούν επιπρόσθετα τον πρόεδρο του ΣΕΒ ότι "επιμένει στην επιβολή σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης της ΑΓΕΤ" και πως ακόμα "προσπαθεί να επηρεάσει αρνητικά τα αρμόδια κοινοτικά και κρατικά όργανα", σχετικά με την απόφαση που εκκρεμεί. Σ' αυτά τα πλαίσια χαρακτηρίζουν "πρωτοφανείς θέσεις" την άποψη που αναφέρουν πως έχει ο Α. Κανελόπουλος και σύμφωνα με την οποία "υποδεικνύει" - αν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αρνητική - "σε περίπτωση που η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ μετά την οικονομική αποδυνάμωσή της θελήσει να προσφύγει στη χρηματιστηριακή αγορά προκειμέενουν να εξισορροπήσει την οικονομική της κατάσταση, να μην μπορούν να μετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου οι σημερινοί μέτοχοι".

Για την ιστορία ν' αναφέρουμε ότι η αντίδραση των Ιταλών επίσημα προκλήθηκε από τις θέσεις των εκπροσώπων του Συνδέσμου στο θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας το 1986, για την οποία έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι Τσάτσοι. Οι πρώην ιδιοκτήτες της επιχείρησης, ζητούν να χαρακτηριστεί παράνομη - και άρα να βάλουν και πάλι στο χέρι ένα σημαντικό αριθμό μετοχών - η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έγινε προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν οι ζημιές που οι ίδιοι είχαν προκαλέσει στην επιχείρηση, μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Βέβαια παρά την ένταξη του ομίλου της ΑΓΕΤ στην Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και την τότε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ακολουθήθηκε στη συνέχεια η γνωστή τακτική υπονόμευσης της επιχείρησης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ τελικά ξεπουλήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στην ιταλική πολυεθνική "Καλτσεστρούτσι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ